Valér
2 °C
8 °C

A Szárhegy dűlő Kft. sem szerepelt Orbánék vagyonbevallásában

2005.09.17. 09:52
Már egy éve Tokaj Hegyalján üzletelt Lévai Anikó, Orbán Viktor akkori miniszterelnök felesége, de 1998-as július végi bevallásában mégsem szerepeltette az üzletrészt, állítja a Népszava.

A Népszava szombati száma szerint Lévai Anikó, Orbán Viktor egykori miniszterelnök felesége "eltitkolta a Szárhegy dűlő Kft.-beli üzletrészét 1998. július 30-i vagyonnyilatkozatában", noha akkor már egy éve a tulajdonában volt a cég ötöde. Lévai 1997 májusában jutott a kft. 20 százalékához.

Az egyetlen

Az albérleti díj nem szerepelt a vagyonnyilatkozatban
A Hócipő nevű kétheti lap szerint 1994-1999 között Orbán Viktor havi ezer dollárért adta bérbe Haris közi volt lakásukat. A bevétel viszont nem szerepelt a politikus vagyonbevallásában. Révész Máriusz fideszes szóvivő szerint azért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában Orbán ezt a tételt, mert a felesége adózott utána, és így erre nem volt szükség. A lakást Orbánék 2002 májusában 63 millió forintért adták el.
A lap úgy tudja, hogy először a 2001 áprilisában kitöltött kérdőívre került fel az üzletrész. A Fidesz elnöke az egyetlen, aki a felesége vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozza.

A Szárhegy dűlő Kft.-ben meglévő, de mára értékesített üzletrész miatt a parlament vizsgálóbizottságot állított fel. Az Élet és Irodalom ugyanis - birtokába került dokumentumokra hivatkozva - álította, hogy Orbán Viktor még miniszterelnökként tanácsokat adott a cégnek, hogy milyen állami támogatásokat vegyen igénybe.

A 41 milliós állami támogatást elnyert cég az Élet és Irodalom által közöltek szerint a miniszterelnöki rezidencián is tartott taggyűlést. A lapot jogerősen helyreigazításra kötelezték, mert a bíróság szerint a lap állításával szemben nem taggyűléseken hangozhatak el az ominózus mondatok. A lap pénteki száma szerint a nyáron meghozott döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz.