Árpád
-2 °C
4 °C

Kettős vádemelés a szombathelyi kortesbalhé miatt

2008.09.26. 15:47
Könnyű testi sértés miatt áll bíróság elé a szombathelyi Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője és város szocialista alpolgármesterének testvére, akik március elején összeverekedtek a népszavazási kampány hajrájában.

Társtettesként elkövetett garázdaság vétsége és egymás sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője és Czeglédy Péter, az MSZP aktivistája, a város szocialista alpolgármesterének testvére ellen.

A két férfi még március elején, a népszavazási kezdeményezés kampányhajrájában verekedett össze. Szakály Gábor állítása szerint Czeglédy Péter megtámadta és megverte őt, miközben egy késő esti órán pártjának plakátjait próbálta kihelyezni közterületen. Czeglédy Péter szerint viszont a képviselő támadta meg és bántalmazta őt. Az eset után mindketten látleletet vetettek és rendőrségi feljelentést tettek.

Az ügyben elfogultság bejelentése miatt a Kőszegi Városi Rendőrkapitányság folytatta le a nyomozást, az ügyészség pedig úgy látta, hogy elegendőek a bizonyítékok a kettős vádemeléshez.

A vádemelés tényét kommentálva pénteken a Vas Megyei Főügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót az MSZP városi szervezete. Oroszvári Péter, szocialista városi képviselő hangsúlyozta: a népszavazási kampány finisében Szakály Gábor azzal fordult a nyilvánossághoz, hogy őt támadás érte, most pedig kiderült, hogy az ügyészség szerint nem kizárólag sértettje, de akár elkövetője is lehetett a bűncselekménynek.

"Szakály Gábor azzal, hogy állítólagos megveretésével telekürtölte a magyar sajtót, egész Szombathelynek rossz hírét keltette" - mondta Oroszvári Péter. Hozzáfűzte: ha a bíróság esetleg azt állapítja meg, hogy garázdaság miatt mindkét érintett vétkes, Szakály Gábor megítélését akkor is súlyosbítja, hogy ő közszereplő, míg Czeglédy Péter csak az MSZP tagja, semmiféle közéleti funkciót, párttisztséget nem visel.

"Ha a bíróság jogerősen megállapítja Czeglédy Péter vétkességét, természetesen fegyelmi eljárást folytatunk le ellene" - közölte Horváth Attila, az MSZP szombathelyi szervezetének alelnöke.

Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője elmondta: számára egyértelmű, hogy nem az elkövetője, hanem elszenvedője, sértettje volt a garázdaságnak. Szerinte ezt támasztják alá a nyomozás során feltárt bizonyítékok és az a tény is, hogy nincsenek "egy súlycsoportban", mert míg Czeglédy Péter egy erős testalkatú, 140 kilogrammos férfi, addig ő alig 75 kilogrammot nyom. "Nyakó Istvántól tudjuk, hogy az MSZP-nek semmi sem számít a voks megszerzéséhez, ez a cselekmény is ilyen. Az agressziótól és az erőszaktól sem riadnak el a szocialisták, Oroszvári Péter felvetéseivel pedig nem kívánok foglalkozni" - mondta Szakály. Hozzáfűzte: arról ezeknek ismeretében szerinte nem érdemes vitát nyitni, hogy Szombathely jó hírnevét ki sározta be.

"Bízom a bíróság ítéletében, egészen biztosan ártatlan vagyok, ez az egész egy szocialista provokáció, melyről ha igénylik, a nyomozás során keletkezett összes tanúvallomást és dokumentumot kész vagyok a sajtó nyilvánossága elé tárni" - mondta Szakály Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?