Friderika
13 °C
29 °C

Kettős vádemelés a szombathelyi kortesbalhé miatt

2008.09.26. 15:47
Könnyű testi sértés miatt áll bíróság elé a szombathelyi Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője és város szocialista alpolgármesterének testvére, akik március elején összeverekedtek a népszavazási kampány hajrájában.

Társtettesként elkövetett garázdaság vétsége és egymás sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője és Czeglédy Péter, az MSZP aktivistája, a város szocialista alpolgármesterének testvére ellen.

A két férfi még március elején, a népszavazási kezdeményezés kampányhajrájában verekedett össze. Szakály Gábor állítása szerint Czeglédy Péter megtámadta és megverte őt, miközben egy késő esti órán pártjának plakátjait próbálta kihelyezni közterületen. Czeglédy Péter szerint viszont a képviselő támadta meg és bántalmazta őt. Az eset után mindketten látleletet vetettek és rendőrségi feljelentést tettek.

Az ügyben elfogultság bejelentése miatt a Kőszegi Városi Rendőrkapitányság folytatta le a nyomozást, az ügyészség pedig úgy látta, hogy elegendőek a bizonyítékok a kettős vádemeléshez.

A vádemelés tényét kommentálva pénteken a Vas Megyei Főügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót az MSZP városi szervezete. Oroszvári Péter, szocialista városi képviselő hangsúlyozta: a népszavazási kampány finisében Szakály Gábor azzal fordult a nyilvánossághoz, hogy őt támadás érte, most pedig kiderült, hogy az ügyészség szerint nem kizárólag sértettje, de akár elkövetője is lehetett a bűncselekménynek.

"Szakály Gábor azzal, hogy állítólagos megveretésével telekürtölte a magyar sajtót, egész Szombathelynek rossz hírét keltette" - mondta Oroszvári Péter. Hozzáfűzte: ha a bíróság esetleg azt állapítja meg, hogy garázdaság miatt mindkét érintett vétkes, Szakály Gábor megítélését akkor is súlyosbítja, hogy ő közszereplő, míg Czeglédy Péter csak az MSZP tagja, semmiféle közéleti funkciót, párttisztséget nem visel.

"Ha a bíróság jogerősen megállapítja Czeglédy Péter vétkességét, természetesen fegyelmi eljárást folytatunk le ellene" - közölte Horváth Attila, az MSZP szombathelyi szervezetének alelnöke.

Szakály Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője elmondta: számára egyértelmű, hogy nem az elkövetője, hanem elszenvedője, sértettje volt a garázdaságnak. Szerinte ezt támasztják alá a nyomozás során feltárt bizonyítékok és az a tény is, hogy nincsenek "egy súlycsoportban", mert míg Czeglédy Péter egy erős testalkatú, 140 kilogrammos férfi, addig ő alig 75 kilogrammot nyom. "Nyakó Istvántól tudjuk, hogy az MSZP-nek semmi sem számít a voks megszerzéséhez, ez a cselekmény is ilyen. Az agressziótól és az erőszaktól sem riadnak el a szocialisták, Oroszvári Péter felvetéseivel pedig nem kívánok foglalkozni" - mondta Szakály. Hozzáfűzte: arról ezeknek ismeretében szerinte nem érdemes vitát nyitni, hogy Szombathely jó hírnevét ki sározta be.

"Bízom a bíróság ítéletében, egészen biztosan ártatlan vagyok, ez az egész egy szocialista provokáció, melyről ha igénylik, a nyomozás során keletkezett összes tanúvallomást és dokumentumot kész vagyok a sajtó nyilvánossága elé tárni" - mondta Szakály Gábor.