Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Szonda szerint is szoros a verseny

2006.03.31. 08:41
Szoros verseny várható a választási győzelemért, a jelenlegi mérések alapján az MSZP-nek van nagyobb esélye arra, hogy az első forduló listás szavazását megnyerje - derült ki a Népszabadságban publikált Szonda Ipsos-felmérésből.
A pártoknak várhatóan sikerül a közepesnél jelentősebb méretű szimpatizánsi kört megmozdítani. Ez 58-63 százalékos részvételi arányt jelentene, amikor is az MSZP 43-45, a Fidesz 44-45 százalékot érhet el. Ez esetben valós, bár korántsem biztos az SZDSZ bejutásának esélye.

Nem biztos, hogy bejut az MDF

Ha a mozgósítás során mindegyik párt elérné a bizonytalanok aktívabb részét is, akkor a részvétel meghaladhatja a 63 százalékot. Ez valószínűleg inkább az MSZP-nek kedvezne: 45-47 százalékot kaphatna, a Fidesz 43-44 százalékával szemben. Ekkora aktivitási szintnél az SZDSZ bejutása meglehetősen biztosnak tűnik, az MDF és a MIÉP azonban nem kerülne be a parlamentbe.

A hívek körében
A közvélemény-kutató szerint viszonylag alacsony, 58 százalék alatti részvételnél a pártok legelkötelezettebb hívei mennek el szavazni. Ez esetben a Szocialista Pártnak 44-46 százaléka lehetne, míg a Fidesz-KDNP lista 42-44 százalékot szerezhetne. A legutóbbi kutatások szerint az SZDSZ ebben az esetben inkább alatta, mint felette lenne az 5 százalékos küszöbértéknek, az MDF és a MIÉP egyaránt 3 százalékra számíthatna.

Az elmúlt hetekben a Fidesszel rokonszenvezők aránya változatlan maradt, eltökéltségük némileg alább hagyott, ennek hatására előzte meg az MSZP - állapította meg a Szonda Ipsos, hangsúlyozva azt, hogy a pártok nagygyűlései, a kormányfőjelöltek vitái, a kampány legintenzívebb szakasza még hátravan.

Félház az első forduló után

A Szonda Ipsos szerint most az első fordulóban sokkal több helyen eldőlhet az egyéni képviselőjelöltek közötti versengés, mint a korábbi választásokon. Legalább 80 választókerületben várható, hogy már április 9-én mandátumot szerez valaki. Budapesten ekkor a választókerületek felében a szocialista jelölt lehet a nyertes.

Az sem kizárt, hogy az első fordulóból közel 100 egyéni képviselő jut a parlamentbe. Az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Fidesz és az MSZP is 70 (+-3) listás mandátumot tud szerezni. Az első fordulóban, a parlamenti patkónak jóval több, mint fele betelik, 220-240 mandátum sorsa ismertté válik.