Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Hamis aláírások parlamenti beadványon

2005.05.13. 14:00
Az Index által megkérdezett írásszakértő előzetes szakértői tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel Szijjártó Péter aláírása kivételével hét fideszes képviselő aláírása nem valódi a párt május 6-i bizottsági beadványán. A Fidesz sportkabinetje azért fordult másodszor is az Országgyűlés Sportbizottságának elnökéhez, hogy a Demisz-vagyon ügyében a testület személyesen is hallgassa meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A cikk megjelenését követően a Fidesz-frakció vezetése elismerte, hogy az idő rövidsége miatt feltehetőleg egy "ügybuzgó munkatárs" gyorsította meg az ügymenetet a hiányzó aláírások pótlásával. Az Index birtokába került parlamenti beadványokon szocialista politikusok aláírásaiból is több változat látható.

A Fidesz sportkabinetje két beadványban kezdeményezte a parlament szakbizottságánál, hogy a Legfelsőbb Bíróság Csillebérc ügyében született döntése után személyesen hallgassa meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A második május 6-i beadványon azonban a nyolc fideszes képviselő aláírása közül - a grafológus véleménye szerint - csak Szijjártó Péter kézjegye tűnik bizonyosan valódinak.

Lassított írásmód


Szignók a sportkabinetből (a felső képen a május 6-i fideszes beadvány részlete látható, alul a sportbizottság jelenléti íve)
Az Index által megkérdezett írásszakértő előzetes szakértői tájékoztatása szerint a sportkabinet hét tagjának szignóján szembeötlő "a reszketegség és a lendület hiánya", ami a lassított írásra, a másolásra utal. A szakértő úgy vélte, ezek a kézjegyek többségükben a fénymásolatok alapján első megközelítésben is jól látható különbségeket mutatnak a bizottsági jelenléti íveken szereplő biztosan eredeti szignókhoz képest. A grafológus szerint néhány esetben sikerült ugyan eltalálni az indítást, de a folytatás itt is nagy eltéréseket mutat. A szakértő feltételezése szerint az aláírásokról kialakult összkép egyöntetűsége arra utal, hogy valamennyi egy kéztől származik.

Begyűjtötték

Ügybuzgó munkatárs
A Fidesz-frakció vezetése a cikk megjelenése után kiadott közleményében elismerte, hogy a párt nyolc képviselőjének május 6-i parlamenti beadványa nem szabályos módon került benyújtásra az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságához. Az indítvánnyal valamennyi aláíróként szereplő fideszes képviselő egyetértett, azonban kézjegyükkel nem minden esetben ők látták el a dokumentumot. Az aláírásokat az idő rövidsége miatt feltehetőleg a frakció egyik ügybuzgó munkatársa intézte, ami egyértelműen hiba volt. A frakcióelnökség vizsgálatot indít a személyes felelősség megállapításáról és a további szükséges lépésekről, annak érdekében, hogy ilyen eset többé ne forduljon elő.
Szijjártó Péter a testület fideszes alelnöke viszont azt mondta az Indexnek, hogy ő személyesen írta alá a levelet. Szijjártó állítása szerint az egyik parlamenti munkatárs gyűjtötte be a szignókat, így arról nincsen információja, hogy a többi aláírás, hogyan került a dokumentumra. Cseresnyés Péter úgy emlékezett, hogy saját kezűleg írta alá a kezdeményezést, hasonlóan nyilatkozott Birkás Tivadar.

Kézgyakorlat

Újhelyi István ifjúsági és sportbizottságnak szocialista alelnöke bejelentette, hogy az Országgyűlés ügyrendi bizottsághoz fordul a hamis aláírások miatt. Újhelyi szerint, ha egy olyan komoly ügyben, amely a miniszterelnök meghallgatására vonatkozik, előfordulhatott a hamisítás, akkor meg kell vizsgálni: gyakorlatnak tekinthető-e, hogy a parlamentben köröznek nem valódi szignókkal iratok. Újhelyi arra is választ vár az ügyrendi bizottságtól, hogy a hamis aláírásokkal benyújtott dokumentum tartalmával kell-e foglalkoznia a szakbizottságnak, vagy maga az indítvány is semmisnek tekinthető.

Lapunk az adótörvények végszavazásakor a híres import benzinadó ötlet szülőatyját kereste, illetve aki aláírás előtt esetleg végigolvasta a papírt. Akkor kiderítettük, hogy a gazdasági bizottság elnöke úgy ellenjegyezte a több száz módosítót, hogy otthon feküdt betegen. Az Országgyűlés Hivatalát arról kérdeztük, egy-egy irat aljára hogyan kerülhet valakinek az aláírása. Mint közölték, nem létezik olyan, hogy a hiányzó személynek odamásolják a nevét.


Aláírásváltozatok szocialista oldalról a parlament ügyirataiból
Klikk a képre!