Vilhelmina
11 °C
28 °C

Szigorítanák a megkülönböztető jelzés használatát

2000.10.30. 17:10
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolja az MSZP parlamenti képviselőcsoportja a közpénzek intézményesült ,,lenyúlásának" megakadályozására - döntött az MSZP frakciója hétfőn. A testület sajnálatát fejezte ki, amiért Németh Miklós sem párttisztséget, sem miniszterelnök-jelöltséget nem vállal, számítanak azonban a politikusra a párt választási sikere érdekében. A párt javasolja a megkülönböztető jelzések használatának szigorítását, mert szerintük nem veszélyeztethetnek emberéletet a kéklámpa használói.
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP parlamenti képviselőcsoportja a közpénzek intézményesített ,,lenyúlásának" megakadályozására - közölte a frakció hétfői ülése utáni tájékoztatón Kovács László elnök-frakcióvezető. A vizsgálat azoknak a tárcáknak a gazdálkodását ellenőrizné, amelyek a költségvetésben nem szereplő kiadásokra fordítanak nem csekély összegeket.

A szocialisták két képviselője által már benyújtott, a testület felállítását kezdeményező beadványukban azzal indokolják a grémium létjogosultságát, hogy a közvéleményt joggal érdeklő ügyekben a kormánytagok rendre kioktató, illetőleg elutasító választ adnak konkrét kérdésekre. Ilyen eset volt például az Országimázs Központtal kapcsolatos kérdésre adott válasz.

Sajnálják Némethet

MSZP-s sajtótájékoztató
Kezdeményezik a közlekedési miniszter közlekedési balesete kapcsán a kéklámpa használatának megszigorítását
Kovács László közölte: a frakció sajnálkozásának adott hangot, amiatt, hogy Németh Miklós egykori kormányfő sem párttisztséget, sem pedig miniszterelnök-jelöltséget nem vállal a párt következő kongresszusán. A frakciótagok ennek ellenére számítanak Németh Miklósra, aki reményeik szerint hozzásegítheti a pártot a választási győzelemhez. A pártelnök a kongresszusról szólva kijelentette: szeretnék a rendezvényen megszólítani az egész magyar társadalmat, s az ott született döntések alapján haladéktalanul hozzákezdenek az MSZP választási programjának megalkotásához.
Nógrádi a balesetről a betegágyon
Sokat adtam volna azért, ha ez nem történik meg, nagyon megrendít, hogy egy ilyen fiatal élet ért véget - mondta Nógrádi László hétfőn betegágyán. A szombati, halálos áldozatot is követelő balesetet szenvedett közlekedési miniszter elmondta, hogy az eredeti tervhez képest öt-tíz perc késésben voltak szombaton, miután Balatonföldvárról eleve késéssel indultak. Nógrádi szerint a körülményekhez képest próbálták meg biztonságosan behozni a pár perces késedelmet. A megkülönböztetett jelzés használatáról azt mondta, hogy akkor használják, ha a közfeladatok végzésében torlódás akadályozza a hivatalos személyt. Nógrádi úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben is erről volt szó. A baleset további részleteiről Nógrádi László nem tudott nyilatkozni, mert, mint mondta az ütközést megelőzően a hátsó ülésen beszédére készült.

Az MSZP kongresszusát követően hozzákezd a 176 egyéni körzet jelöltjeinek kiválasztásához is. Nemrég pedig elkezdték összegyűjteni a választókörzetekben élők problémáit, hogy programjukban választ adhassanak a bajokra. Nagy Sándor frakcióvezető-helyettes szerint kampányfogás, hogy 180 milliárddal kap többet a vidék jövőre. Figyelmeztetett arra, hogy a támogatási keretek a nyár végére most is elfogytak, így a 2001. évi büdzséből finanszírozzák az idei többletkiadásokat. Jelezte: reálértékben mindössze 2,5 százalékkal jut több pénz a mezőgazdaságra, mint idén.

Elfogadhatatlannak tartja a párt frakciója, hogy több száz fővel kivánják felduzzasztani a földművelésügyi minisztérium apparátusának létszámát. A minisztérium dolgozóinak létszáma 781-ről 1011-re nő, az igazgatási szerveknél összesen nyolcszáz új munkatárs felvételét tervezik, a falugazdászok létszáma pedig 350-nel nő. A politikus szerint ráadásul 600 további munkatárs felvételét meg se indokolják.

Kovács bejelentette: kezdeményezik a közlekedési miniszter hétvégi halálos közlekedési balesete kapcsán a kéklámpa használatának megszigorítását. Nem követelhet ugyanis emberéletet a megkülönböztető jelzés használata - vélekedett a politikus.