Judit
2 °C
7 °C

Szigorítanák a megkülönböztető jelzés használatát

2000.10.30. 17:10
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolja az MSZP parlamenti képviselőcsoportja a közpénzek intézményesült ,,lenyúlásának" megakadályozására - döntött az MSZP frakciója hétfőn. A testület sajnálatát fejezte ki, amiért Németh Miklós sem párttisztséget, sem miniszterelnök-jelöltséget nem vállal, számítanak azonban a politikusra a párt választási sikere érdekében. A párt javasolja a megkülönböztető jelzések használatának szigorítását, mert szerintük nem veszélyeztethetnek emberéletet a kéklámpa használói.
Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP parlamenti képviselőcsoportja a közpénzek intézményesített ,,lenyúlásának" megakadályozására - közölte a frakció hétfői ülése utáni tájékoztatón Kovács László elnök-frakcióvezető. A vizsgálat azoknak a tárcáknak a gazdálkodását ellenőrizné, amelyek a költségvetésben nem szereplő kiadásokra fordítanak nem csekély összegeket.

A szocialisták két képviselője által már benyújtott, a testület felállítását kezdeményező beadványukban azzal indokolják a grémium létjogosultságát, hogy a közvéleményt joggal érdeklő ügyekben a kormánytagok rendre kioktató, illetőleg elutasító választ adnak konkrét kérdésekre. Ilyen eset volt például az Országimázs Központtal kapcsolatos kérdésre adott válasz.

Sajnálják Némethet

MSZP-s sajtótájékoztató
Kezdeményezik a közlekedési miniszter közlekedési balesete kapcsán a kéklámpa használatának megszigorítását
Kovács László közölte: a frakció sajnálkozásának adott hangot, amiatt, hogy Németh Miklós egykori kormányfő sem párttisztséget, sem pedig miniszterelnök-jelöltséget nem vállal a párt következő kongresszusán. A frakciótagok ennek ellenére számítanak Németh Miklósra, aki reményeik szerint hozzásegítheti a pártot a választási győzelemhez. A pártelnök a kongresszusról szólva kijelentette: szeretnék a rendezvényen megszólítani az egész magyar társadalmat, s az ott született döntések alapján haladéktalanul hozzákezdenek az MSZP választási programjának megalkotásához.
Nógrádi a balesetről a betegágyon
Sokat adtam volna azért, ha ez nem történik meg, nagyon megrendít, hogy egy ilyen fiatal élet ért véget - mondta Nógrádi László hétfőn betegágyán. A szombati, halálos áldozatot is követelő balesetet szenvedett közlekedési miniszter elmondta, hogy az eredeti tervhez képest öt-tíz perc késésben voltak szombaton, miután Balatonföldvárról eleve késéssel indultak. Nógrádi szerint a körülményekhez képest próbálták meg biztonságosan behozni a pár perces késedelmet. A megkülönböztetett jelzés használatáról azt mondta, hogy akkor használják, ha a közfeladatok végzésében torlódás akadályozza a hivatalos személyt. Nógrádi úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben is erről volt szó. A baleset további részleteiről Nógrádi László nem tudott nyilatkozni, mert, mint mondta az ütközést megelőzően a hátsó ülésen beszédére készült.

Az MSZP kongresszusát követően hozzákezd a 176 egyéni körzet jelöltjeinek kiválasztásához is. Nemrég pedig elkezdték összegyűjteni a választókörzetekben élők problémáit, hogy programjukban választ adhassanak a bajokra. Nagy Sándor frakcióvezető-helyettes szerint kampányfogás, hogy 180 milliárddal kap többet a vidék jövőre. Figyelmeztetett arra, hogy a támogatási keretek a nyár végére most is elfogytak, így a 2001. évi büdzséből finanszírozzák az idei többletkiadásokat. Jelezte: reálértékben mindössze 2,5 százalékkal jut több pénz a mezőgazdaságra, mint idén.

Elfogadhatatlannak tartja a párt frakciója, hogy több száz fővel kivánják felduzzasztani a földművelésügyi minisztérium apparátusának létszámát. A minisztérium dolgozóinak létszáma 781-ről 1011-re nő, az igazgatási szerveknél összesen nyolcszáz új munkatárs felvételét tervezik, a falugazdászok létszáma pedig 350-nel nő. A politikus szerint ráadásul 600 további munkatárs felvételét meg se indokolják.

Kovács bejelentette: kezdeményezik a közlekedési miniszter hétvégi halálos közlekedési balesete kapcsán a kéklámpa használatának megszigorítását. Nem követelhet ugyanis emberéletet a megkülönböztető jelzés használata - vélekedett a politikus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?