László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gazdasági disznósággal vádolják Szijjártót

2007.10.30. 16:18
Az MSZP szerint klasszikus mutyizás, régimódi panamázás folyik Gyõrben Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivõjének tudtával. Errõl Neupor Zsolt, az MSZP gyõri szervezetének elnöke beszélt kedden Budapesten Török Zsolttal, az MSZP országgyûlési képviselõjével tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint MSZP-s rokonok is kaptak százezreket a gyõri gazdasági bizottságtól.

A gyõri önkormányzat gazdasági bizottsága, amelyet Szijjártó Péter vezet, súlyos milliókat ítélt meg fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévõ cégeknek - mondta Neupor Zsolt, aki szerint az eset bûncselekmény elkövetésének gyanúját is megalapozhatja.

A gyõri politikus elmondta: a gazdasági bizottság két tagja - Radnóti Ákos, a Fidelitas gyõri elnöke és Velin Csaba, aki Gyõrben többször is elindult a választásokon a Fidesz színeiben - dolgozta ki a pályázat szempontrendszerét, amelynek alapján saját, illetve családjuk tulajdonában lévõ cégek nyertek a pályázaton.

Neupor Zsolt közölte: a bizottság 950 ezer forintot ítélt meg a Radnóti Ákos tulajdonában lévõ Medici Travel Bt.-nek, míg a Velin Csaba tulajdonában lévõ Lilienthal Bt.-nek 400 ezer forintot juttatott.

A Radnóti Ákos családtagjainak tulajdonában lévõ Kézimosó 2006 Kft. 800 ezer forintot kapott - fûzte hozzá. Hozzátette: Petrovicz Attila fideszes részönkormányzati képviselõ számára az E-Csoport Tervezõ Kft. útján 400 ezer forintot ítéltek meg.

Neupor Zsolt elmondta: a közgyûlésen beismerte a fideszes városvezetés, hogy Benkõ Szilárd, Szijjártó Péter személyi titkára cégének, az F. Component 99 Kft.-nek 1,764 millió forintot folyósítottak politikai tanácsadásra, miközben a cég fõ tevékenysége a hangszergyártás.

Miközben Szijjártó Péter csípõbõl támadja a kormány minden törekvését a közélet kifehérítésére, addig Gyõrben klasszikus mutyi, régimódi panamázás folyik a tudtával, irányításával - fogalmazott a szocialista politikus.A gyõri képviselõ elmondta: van olyan tervük, hogy az ügyészséghez fordulnak hivatali visszaélés miatt.

Neupor Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: a mikro- és kisvállalkozásoknak többek között informatikai fejlesztésre szóló támogatásokat a gyõri közgyûlés október 25-én hagyta jóvá a gazdasági bizottság elõterjesztésére, de még nem utalták át az összegeket, kivéve a Szijjártó Péter személyi titkára cégének korábban megítélt összeget. A politikus közölte: a 36 tagú megyei közgyûlésben a Fidesznek és a KDNP többsége, 21 képviselõje van. Mint mondta, az MSZP-frakció a közgyûlésen tiltakozott a döntés ellen, de csak annyit sikerült elérnie, hogy a nem gyõri, hanem budapesti székhelyû Lilienthal Bt.-t kizárták a pályázatból. Arra a felvetésre, hogy a gazdasági bizottság egyhangúlag döntött a támogatásokról, azaz a két szocialista képviselõ is megszavazta a döntést, Neupor Zsolt közölte: a szocialisták jelezték a bizottság ülésén, hogy megbíznak a pályázati rendszer kidolgozásával megbízott két fideszesben, de az elõterjesztés benyújtásakor már nem volt idejük áttanulmányozni azt. A bizottsági ülésen nem láttuk esélyét, hogy megakadályozzuk a támogatások odaítélését, ezért úgy gondoltuk, hogy a közgyûlés nyilvánossága, illetve a szélesebb nyilvánosság alkalmas a támogatások odaítélésének megakadályozására - közölte.

Török Zsolt azt mondta: ha "ezt a disznóságot" megúszhatja Szijjártó Péter, az azt jelenti, hogy a Fidesz-vezérkar tudtával, vagy utasításával teszi mindezt. Joggal vethetõ fel a kérdés, hogy minden fideszes önkormányzatnál "a Szijjártó-modell" mûködik-e - fûzte hozzá. Az emberek joggal akarják tudni, hogy ez Szijjártó Péter magánakciója volt Gyõrben, vagy nem egyedül csinálja a fideszes politikus, hanem a Szijjártó-modell az egész országban mûködik - közölte.

A Fidesz szerint viszont a most problémázó szocialisták kétszer is megszavazták a Radnóti Ákos és Velin Csaba vállalkozásainak támogatását. Kun András, az MSZP 2006-os polgármester-jelöltje és Ferenczy Lajos, az idegenforgalmi bizottság elõzõ ciklusbeli elnöke augusztusban és két hete, októberben is támogatta a pályázati pénzek odaítélését. Sõt Radnótiék még az MSZP többség idején is kaptak félmilliót az önkormányzattál. Szijjártóék adatai szerint hasonló módon jutott 1 millió forinthoz a Szenior 2003 Kft., amelynek ügyvezetõje a szocialisták önkormányzati képviselõjelöltje volt a 2006-os választásokon, és édesapja a gazdasági bizottság tagja volt. 600 ezer forint támogatást ítéltek meg Kun András korábbi alpolgármester, ma önkormányzati képviselõ fia vállalkozásának is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!