Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Gazdasági disznósággal vádolják Szijjártót

2007.10.30. 16:18
Az MSZP szerint klasszikus mutyizás, régimódi panamázás folyik Gyõrben Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivõjének tudtával. Errõl Neupor Zsolt, az MSZP gyõri szervezetének elnöke beszélt kedden Budapesten Török Zsolttal, az MSZP országgyûlési képviselõjével tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint MSZP-s rokonok is kaptak százezreket a gyõri gazdasági bizottságtól.

A gyõri önkormányzat gazdasági bizottsága, amelyet Szijjártó Péter vezet, súlyos milliókat ítélt meg fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévõ cégeknek - mondta Neupor Zsolt, aki szerint az eset bûncselekmény elkövetésének gyanúját is megalapozhatja.

A gyõri politikus elmondta: a gazdasági bizottság két tagja - Radnóti Ákos, a Fidelitas gyõri elnöke és Velin Csaba, aki Gyõrben többször is elindult a választásokon a Fidesz színeiben - dolgozta ki a pályázat szempontrendszerét, amelynek alapján saját, illetve családjuk tulajdonában lévõ cégek nyertek a pályázaton.

Neupor Zsolt közölte: a bizottság 950 ezer forintot ítélt meg a Radnóti Ákos tulajdonában lévõ Medici Travel Bt.-nek, míg a Velin Csaba tulajdonában lévõ Lilienthal Bt.-nek 400 ezer forintot juttatott.

A Radnóti Ákos családtagjainak tulajdonában lévõ Kézimosó 2006 Kft. 800 ezer forintot kapott - fûzte hozzá. Hozzátette: Petrovicz Attila fideszes részönkormányzati képviselõ számára az E-Csoport Tervezõ Kft. útján 400 ezer forintot ítéltek meg.

Neupor Zsolt elmondta: a közgyûlésen beismerte a fideszes városvezetés, hogy Benkõ Szilárd, Szijjártó Péter személyi titkára cégének, az F. Component 99 Kft.-nek 1,764 millió forintot folyósítottak politikai tanácsadásra, miközben a cég fõ tevékenysége a hangszergyártás.

Miközben Szijjártó Péter csípõbõl támadja a kormány minden törekvését a közélet kifehérítésére, addig Gyõrben klasszikus mutyi, régimódi panamázás folyik a tudtával, irányításával - fogalmazott a szocialista politikus.A gyõri képviselõ elmondta: van olyan tervük, hogy az ügyészséghez fordulnak hivatali visszaélés miatt.

Neupor Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: a mikro- és kisvállalkozásoknak többek között informatikai fejlesztésre szóló támogatásokat a gyõri közgyûlés október 25-én hagyta jóvá a gazdasági bizottság elõterjesztésére, de még nem utalták át az összegeket, kivéve a Szijjártó Péter személyi titkára cégének korábban megítélt összeget. A politikus közölte: a 36 tagú megyei közgyûlésben a Fidesznek és a KDNP többsége, 21 képviselõje van. Mint mondta, az MSZP-frakció a közgyûlésen tiltakozott a döntés ellen, de csak annyit sikerült elérnie, hogy a nem gyõri, hanem budapesti székhelyû Lilienthal Bt.-t kizárták a pályázatból. Arra a felvetésre, hogy a gazdasági bizottság egyhangúlag döntött a támogatásokról, azaz a két szocialista képviselõ is megszavazta a döntést, Neupor Zsolt közölte: a szocialisták jelezték a bizottság ülésén, hogy megbíznak a pályázati rendszer kidolgozásával megbízott két fideszesben, de az elõterjesztés benyújtásakor már nem volt idejük áttanulmányozni azt. A bizottsági ülésen nem láttuk esélyét, hogy megakadályozzuk a támogatások odaítélését, ezért úgy gondoltuk, hogy a közgyûlés nyilvánossága, illetve a szélesebb nyilvánosság alkalmas a támogatások odaítélésének megakadályozására - közölte.

Török Zsolt azt mondta: ha "ezt a disznóságot" megúszhatja Szijjártó Péter, az azt jelenti, hogy a Fidesz-vezérkar tudtával, vagy utasításával teszi mindezt. Joggal vethetõ fel a kérdés, hogy minden fideszes önkormányzatnál "a Szijjártó-modell" mûködik-e - fûzte hozzá. Az emberek joggal akarják tudni, hogy ez Szijjártó Péter magánakciója volt Gyõrben, vagy nem egyedül csinálja a fideszes politikus, hanem a Szijjártó-modell az egész országban mûködik - közölte.

A Fidesz szerint viszont a most problémázó szocialisták kétszer is megszavazták a Radnóti Ákos és Velin Csaba vállalkozásainak támogatását. Kun András, az MSZP 2006-os polgármester-jelöltje és Ferenczy Lajos, az idegenforgalmi bizottság elõzõ ciklusbeli elnöke augusztusban és két hete, októberben is támogatta a pályázati pénzek odaítélését. Sõt Radnótiék még az MSZP többség idején is kaptak félmilliót az önkormányzattál. Szijjártóék adatai szerint hasonló módon jutott 1 millió forinthoz a Szenior 2003 Kft., amelynek ügyvezetõje a szocialisták önkormányzati képviselõjelöltje volt a 2006-os választásokon, és édesapja a gazdasági bizottság tagja volt. 600 ezer forint támogatást ítéltek meg Kun András korábbi alpolgármester, ma önkormányzati képviselõ fia vállalkozásának is.