Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szili: a kovácsizmus véget ért

2004.08.29. 11:57
A kovácsizmus véget ért a Magyar Szocialista Pártban - jelentette ki Szili Katalin, pártelnöknek pályázó házelnök vasárnap reggel a köztévében. A párt alelnöke, aki a miniszterelnök-jelölő rendkívüli kongresszuson Kiss Péter mellett korteskedett, maga is levonná a konzekvenciát Gyurcsány Ferenc elsöprő győzelméből, ha nem lenne olyan közel az MSZP tisztújító, elnökválasztó kongresszusa.
A Magyar Szocialista Párt legyen a mérték pártja - írta pályázatában Szili Katalin, aki a pártelnöki posztért indul az MSZP októberi tisztújító kongresszusán. Az országgyűlés elnöke, a párt alelnöke erről egy vasárnap reggeli televíziós műsorban beszélt.

Uniós vesztesek

Szili Katalin a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában a szocialista pártról szólva kifejtette: "Számomra (...) egy olyan nyitott néppárt, amely nyilvánvaló mérlegre teszi a társadalom valamennyi rétegének az érdekét, ugyanakkor elsősorban a munkavállalók, alkalmazottak, kis- és középvállalkozók érdekeit képviseli, (...) és azoknak az érdekeit, akik nem csak a rendszerváltozás vesztesei, hanem ma már talán azt is mondhatjuk, lehet hogy az uniós csatlakozásnak is a veszteseivé is válhatnak."

A Medgyessy Péter lemondásához vezető néhány napról elmondta: "hibát nem követtünk el, hiszen ebben nagyrészt benne volt a ma még aktív miniszterelnökünknek a döntése. Hozzátette: egy miniszterelnöknek joga van ahhoz, hogy megválaszthassa saját munkatársait. A szocialista párt vezetésének viszont az volt a feladata, hogy a koalíciót életbe tartsa, hiszen "a társadalom tőlünk várta azt, hogy ezt a négy évet végigkormányozzuk".

Az MSZP alelnöke szerint a pártban nem volt rendkívüli megosztottság, nem a régi és az új hívei álltak szemben egymással. "Ez tévedés, pontosan az a probléma, hogy a megosztottságot az jelentette, hogy ilyen hullámokat próbáltak meg korbácsolni néhányan párton belül, meglovagolni azt, hogy vannak a demokratikusok, és vannak a demokrácia ellenzői, holott ez nem így van" - mondta. Szili Katalin szerint mindenkinek a fejében megfordult, hogy valamit változtatni kell.

Levegőben lógó változás

Az MSZP alelnöke kifejtette: a nagy váltás "benne volt a levegőben. Kimondva, kimondatlanul, azért mindenkinek ott volt a lelkében az, hogy valamit csinálni kell ... a párttagság ezt megtette, bár hozzáteszem nyilvánvaló az elnökségnek is le kell vonni a maga konzekvenciát azokból, ami történt.(...)Engem egyetlen egy dolog tartott vissza attól, hogy messzebb menő következetéseket vonjak le a saját jelenlegi helyzetemre, ez pedig az, hogy október 25-én kongresszus lesz".

Szili Katalin szerint a párton belül van egy fajta hangulat, amely hangulat nyilvánvaló egy korszak lezárását is jelenti. "Talán nem túlzás azt mondanom, hogy a 'kovácsizmusnak' vége, hiszen Kovács László pártelnökünk már nem vállalja a pártelnökséget, és ez egy új korszak nyitányát jelenti párton belül" - jegyzete meg. Ha ugyanaz a párttagság, amelyik Gyurcsány Ferencet miniszterelnök-jelöltté választotta, úgy gondolja, hogy "szükség van rám ezen a poszton, akkor én állok elébe" - mondta Szili Katalin a megpályázott pártelnöki tisztségről.

Nincs személyes ellentét

Gyurcsány Ferenchez fűződő személyes viszonyáról szólva rámutatott: "nekünk tudomásul kell venni, jó néhány évet el fogunk tölteni a politikában. És azt is tudjuk, hogy hol vannak azok a pontok, ahol nekünk vitáink vannak. De nyilvánvaló, hogy együtt viszont tudunk dolgozni, úgy ahogy eddig is tudtunk, ezt mások próbálják meg személyes ellentétként megélni. Köztünk nincs személyes ellentét".