Magdolna
19 °C
27 °C

Szili: a kovácsizmus véget ért

2004.08.29. 11:57
A kovácsizmus véget ért a Magyar Szocialista Pártban - jelentette ki Szili Katalin, pártelnöknek pályázó házelnök vasárnap reggel a köztévében. A párt alelnöke, aki a miniszterelnök-jelölő rendkívüli kongresszuson Kiss Péter mellett korteskedett, maga is levonná a konzekvenciát Gyurcsány Ferenc elsöprő győzelméből, ha nem lenne olyan közel az MSZP tisztújító, elnökválasztó kongresszusa.
A Magyar Szocialista Párt legyen a mérték pártja - írta pályázatában Szili Katalin, aki a pártelnöki posztért indul az MSZP októberi tisztújító kongresszusán. Az országgyűlés elnöke, a párt alelnöke erről egy vasárnap reggeli televíziós műsorban beszélt.

Uniós vesztesek

Szili Katalin a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában a szocialista pártról szólva kifejtette: "Számomra (...) egy olyan nyitott néppárt, amely nyilvánvaló mérlegre teszi a társadalom valamennyi rétegének az érdekét, ugyanakkor elsősorban a munkavállalók, alkalmazottak, kis- és középvállalkozók érdekeit képviseli, (...) és azoknak az érdekeit, akik nem csak a rendszerváltozás vesztesei, hanem ma már talán azt is mondhatjuk, lehet hogy az uniós csatlakozásnak is a veszteseivé is válhatnak."

A Medgyessy Péter lemondásához vezető néhány napról elmondta: "hibát nem követtünk el, hiszen ebben nagyrészt benne volt a ma még aktív miniszterelnökünknek a döntése. Hozzátette: egy miniszterelnöknek joga van ahhoz, hogy megválaszthassa saját munkatársait. A szocialista párt vezetésének viszont az volt a feladata, hogy a koalíciót életbe tartsa, hiszen "a társadalom tőlünk várta azt, hogy ezt a négy évet végigkormányozzuk".

Az MSZP alelnöke szerint a pártban nem volt rendkívüli megosztottság, nem a régi és az új hívei álltak szemben egymással. "Ez tévedés, pontosan az a probléma, hogy a megosztottságot az jelentette, hogy ilyen hullámokat próbáltak meg korbácsolni néhányan párton belül, meglovagolni azt, hogy vannak a demokratikusok, és vannak a demokrácia ellenzői, holott ez nem így van" - mondta. Szili Katalin szerint mindenkinek a fejében megfordult, hogy valamit változtatni kell.

Levegőben lógó változás

Az MSZP alelnöke kifejtette: a nagy váltás "benne volt a levegőben. Kimondva, kimondatlanul, azért mindenkinek ott volt a lelkében az, hogy valamit csinálni kell ... a párttagság ezt megtette, bár hozzáteszem nyilvánvaló az elnökségnek is le kell vonni a maga konzekvenciát azokból, ami történt.(...)Engem egyetlen egy dolog tartott vissza attól, hogy messzebb menő következetéseket vonjak le a saját jelenlegi helyzetemre, ez pedig az, hogy október 25-én kongresszus lesz".

Szili Katalin szerint a párton belül van egy fajta hangulat, amely hangulat nyilvánvaló egy korszak lezárását is jelenti. "Talán nem túlzás azt mondanom, hogy a 'kovácsizmusnak' vége, hiszen Kovács László pártelnökünk már nem vállalja a pártelnökséget, és ez egy új korszak nyitányát jelenti párton belül" - jegyzete meg. Ha ugyanaz a párttagság, amelyik Gyurcsány Ferencet miniszterelnök-jelöltté választotta, úgy gondolja, hogy "szükség van rám ezen a poszton, akkor én állok elébe" - mondta Szili Katalin a megpályázott pártelnöki tisztségről.

Nincs személyes ellentét

Gyurcsány Ferenchez fűződő személyes viszonyáról szólva rámutatott: "nekünk tudomásul kell venni, jó néhány évet el fogunk tölteni a politikában. És azt is tudjuk, hogy hol vannak azok a pontok, ahol nekünk vitáink vannak. De nyilvánvaló, hogy együtt viszont tudunk dolgozni, úgy ahogy eddig is tudtunk, ezt mások próbálják meg személyes ellentétként megélni. Köztünk nincs személyes ellentét".