Piroska
-1 °C
5 °C

Szili: A reformpolitikában félfordulat várható

2007.06.30. 10:48
Szili Katalin ma már nem tartja kudarcnak, hogy elbukott az államfőválasztáson. Az Országgyűlés elnöke szerint szélesebb körű egyeztetéseket kell folytatni, mint eddig. Figyelmeztető jelnek tartja a párt népszerűtlenségét, illetve a debreceni önkormányzati választáson való szocialista szocialista szereplést.

A jelenlegi kormány reformpolitikájában várható félfordulatról beszélt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában. Hangsúlyozta, a reformok társadalmi elfogadtatása érdekében most kell felmutatni, mi lesz a folyamat vége, hogyan alakulnak az egyes rétegek terhei, ki és milyen arányban viselik az átalakítások költségeit.

Időigényesebb egyeztetések

"El kell fogadtatnunk a társadalommal, ráerőszakolni nem lehet. A politikánk ezért módosításra szorul, ez a kritika a frakcióban is erőteljesen megfogalmazódott. Úgy látom, épp a változtatások végigvitele érdekében, van is eltökéltség erre a félfordulatra" - jelentette ki. Félfordulaton a házelnök többek között érti, hogy a jövőben más, időigényesebb, de többszöri és szélesebb körű egyeztetési szisztéma lesz. Szerinte az elmúlt hetekben kívülről úgy tűnt, "mintha háromféle akarat lenne: a szocialistáké, a szabad demokratáké és a kormányé. Így nem csoda, ha a döntési alternatívákat azok is idegenül fogadták, akiknek meg kellett volna szavazniuk."

A kormányzati félfordulatot Szili Katalin nem Gyurcsány Ferenc kormányfő pozíciójának gyengüléseként és a szocialista pártvezetés erősödéseként értékelte elsősorban, fontosabbnak nevezte a társadalom figyelmeztető jelzéseit, azt, hogy a szocialista képviselők választókörzetükből "számos olyan impulzust kaptak, amelyből kiderült, hogy muszáj változtatni". Szerinte figyelni kell a közvélemény-kutatások trendjeire, és figyelmeztető jelnek tartja, hogy az MSZP népszerűsége tizennyolc százalék körül van, ahogyan azt is, hogy a debreceni önkormányzati választáson a szocialisták jelöltje nemrég csak tizenöt százalékot kapott.

"Nem szoktam intrikálni"

Több mint sajátságosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc éppen akkor sorolta a négy legjelentősebb olyan szocialista politikus közé, aki alkalmas arra, hogy átvegye tőle a kormány vezetését, amikor mindegyiküket az őszödi beszéd lehetséges kiszivárogtatóiként nevezték meg.

"Én nem szoktam intrikálni, sem a saját fészkembe piszkítani. Ám azt senki sem veheti el tőlem, hogy gondolkodjak, írjak, beszéljek, mégpedig hitem és elkötelezettségem szerint. Ez ma talán nem divatos, de ebben én már csak ilyen vagyok" - fűzte hozzá. A kritikák és a megjegyzések - mint mondta - önmagukban nem ingatják meg, de azért nem gondolta volna, hogy gúnyosan "népnemzeti" politikusnak kiáltják ki.

Már nem kudarc az államfőválasztás

"Alighanem a köztársasági elnökválasztási fiaskónak köszönhetően szorultam be ebbe a sarokba, bár ma már ezt sem gondolom kudarcnak. Már szívesen vállalom, ha nem is felejtem el, hogy kezdetben címkeként ragasztották rám" - hangoztatta a házelnök. Arra a felvetésre, hogy gondol-e még a köztársasági elnöki pozíció betöltésére, azt mondta: most a parlament elnöke és nem foglalkozik azzal, mi lesz 2010-ben. Szili Katalin kijelentette azt is, nem szervez szociáldemokrata pártot, ugyanakkor arra figyelmeztetett: "ha folytatódik az elidegenedés a társadalomtól, akkor a kialakuló űrbe nyílván beléphet egy új erő".