Klaudia
-4 °C
2 °C

Szili indul az MSZP elnökségéért

2004.08.24. 12:29
Ringbe száll az MSZP elnöki tisztségéért Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke keddi bejelentését a párt morális megújításának és a nemzedékváltás megteremtésének szükségességével indokolta. Szili szerint megfelelő erkölcsi tőkével rendelkező miniszterelnökre van szüksége az országnak.
Elindul a pártelnöki posztért Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki egy nappal a jelölőbizottság által megszabott határidő előtt jelentkezett be a tisztségre. Szerinte ezek a napok, amikor valódi változások következhetnek be a párt életében és morális megújulásra van lehetőség a párt minden szintjén.

Saját pártelnöki ambíciót a párt morális megújulásának és a nemzedékváltás szükségességével indokolta. Úgy vélte: baloldali politikát kell folytatni és "ezt ötször aláhúzom". A szerdai kormányfőválasztással kapcsolatban megjegyezte, megfelelő erkölcsi tőkével rendelkező vezetőre van szüksége az országnak.

Nincs idő kísérletezni

"Nincs időnk arra, hogy kísérletezzünk az országgal, a párttal" - fogalmazott a szocialista elnök-helyettes. Szili a Hír tv-ben egy éve Gyurcsány Ferenc üdülővásárlásával kapcsolatban arról beszélt, hogy az MSZP-nek meg kellene szabadulnia a nómenklatúrától. Az Index felvetésére, miszerint megszólalásával most is Gyurcsányra utalt-e, amikor annak szükségességéről beszélt, hogy erkölcsi tőkével rendelkező miniszterelnököt kell választani, úgy reagált: "akire ön gondol, azt a kormányfő tanácsadójaként majd miniszterként mindenki megismerte, a küldötteknek lesz lehetőségük a szavazófülke magányában értékelni a munkásságát".

Medgyessy lebegtetett lemondásával kapcsolatban azt mondta: Medgyessy úgy fog dönteni, hogy a baloldalt segítse.

Az MSZP elnöki posztjára tizennégyen kaptak korábban jelölést. Közülük azonban heten szinte azonnal nemet mondtak a felkérésre. Eddig hivatalosan nem lépett vissza Szekeres Imre, illetve Veres János. Hiller István és Lamperth Mónika pedig bejelentette, hogy ringbe száll a tisztségért és úgy tudjuk Toller László Pécs polgármestere is megméretteti magát.