Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szili Katalin a Törzsasztalban

2001.07.24. 16:55
Az imázsépítésre költött milliárdokat a szocialisták többek között autópálya-építésre és az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre fordítanák - jelentette ki Szili Katalin, az MSZP elnök-helyettese kedden, az Index Törzsasztalában. Sem újabb Bokros csomagtól, sem gázáremeléstől, sem a tandíj visszaállításától nem kell tartani a abban az esetben, ha az MSZP kerül a kormányrúdhoz 2002-ben - véli a politikus, aki szerint ma egyedül pártja jeleníti meg a valódi szociáldemokrata eszméket a hazai politikai palettán.
mindentbele: 1. Tulajdonkeppen most fizetési meghagyást vagy egy egyszerű levelet küldtek a Happy Endnek, mert elég ellentmondásosak a hírek (tudniillik fizetési meghagyást a bíróság ad ki)?
2.Ha mar ekkora hajcihő van a levél korul, miért nem teszik fel az internetre is, hogy mindenki láthassa? Az MSZP oldalán is csak egy kivonat van.
3. Az sem világos nekem, hogy most gyermekkórházaknak megy a pénz vagy sem, mert az MSZP oldalon lévő levélben is az áll, hogy az MSZP egy bizottságának kell utalni, tehát hova megy a pénz?
4. Az örökbefogadással kapcsolatban kérdezném (megjegyzem nálam ez sokat jelent és minden tiszteletem az Öné) látszik, hogy Ön érző szívű, de valójában ez motiválta abban, hogy elindítja ezt az ügyet és a befolyó pénzt jótékony célra fordítja, vagy pártutasítás volt és Önre pont ezt a szerepet osztottak ki?

Szili Katalin
1. Ez egy fizetési felhívás, mint ilyen tárgyalási alap a címzettel. (remélem happy end lesz a vége!).
2. Remélem fent van, fent van a teljes terjedelem, de ha még nincs természetesen azonnal intézkedem. (lehet, hogy ezt az Index is megteszi nekem) 700 millió forint (fejenként 50 millió) 14 gyermekkórháznak kerülne közvetlen átutalásra. 300 millióról pedig a Kft.-vel, illetve annak vezetőjével pályázat útján közösen döntenénk. Világossá szeretném tenni MINDENKINEK, hogy ez a pénz EGY PILLANATIG NEM KERÜL AZ MSZP SZÁMLÁJÁRA.
4. Örülök, hogy legalább Ön érző szívűnek gondol, úgy gondolom, a gyermekek ügye az utóbbi időben háttérbe szorult, az önző önmagunknak való felhalmozás korát éljük, melyhez én nem kívánok csatlakozni.

grona: Gondolom nem vitatja, hogy nem sok az esélye annak, hogy a követelt 1 milliárd forintot az Önök részére a HE KFT kifizeti. Ez esetben azonban, a HE-nek küldött nyilvános felszólítás nem lehet más, mint egy (esetleg hatásos) kommunikációs stratégia egyik eleme. Ugyanakkor, ez felveti a kérdést, hogy az egész ügy esetleg semmi más mint puszta kampányfogás az MSZP részéről.

Remélem a gyermekek ügyét Ön is annál komolyabb problémának tekinti, mint, hogy pusztán kampányfogás része legyen. Hadd kérdezzek vissza: a gyermekek ügye mellett nyíltan kiállni kampányfogás?

krz: Levédette az MSZP a szóban forgó szlogent? Ha igen, mikor? Ha nem, akkor miről beszélünk egyáltalán?

ARPI01: Undorítónak tartom a legújabb akciójukat! Kinek az ötlete volt ez? Ön beszél gátlástalanságról ?

Ízlések és pofonok. Szerinted hová kéne kerülnie a pénznek? Tűzijátékra, színes kiadványokra vagy egészségügyre, beteg emberek megsegítésre. Ez csak költői kérdés volt. Úgy látszik én nőként és anyaként másként gondolkodom a világról.

Zoltan51: Mint az MSZP egyik vezető politikusát kérdezem Önt: (szándékosan nem rendszerváltozást mondok) a békés hatalomátadásig felvett húszegynéhány milliárd dollár hitel teljes visszafizetésére (újabb Bokros-csomagon kívül) van-e az Ön pártjának gazdasági programja? Ön szerint kb. meddig nyögjük még gyermekeinkkel és unokáinkkal ezt a terhet?

A jobboldal rémhírterjesztésén kívül itt senki nem beszélt újabb Bokros-csomagról. Bár azt, hogy mi van a kasszában csak ők látják, lehet, hogy éppen ettől látnak rémeket. Csacskaság az egész, nem véletlen, hogy a bejelentést az ifjúsági és sportminiszterre bízták. A kérdése maradék részét egyszerűen nem tudtam értelmezni, szerintem a terhet ma nem ez a hitel jelenti.

eXXon: Kovács László vezérszónoki felszólalásának részlete, a 2000. évi költségvetésről (1999. október 19.)
`...benyújtunk egy elképzelést, amelyből egyértelműen kiderül, mire költenénk kevesebbet, s az így megtakarított pénzt mire fordítanánk. Javaslatunkban bemutatjuk, hogyan lehetne az állam helyett a társadalmat gazdagabbá tenni; hogyan lehetne közelíteni azt a célt, hogy Magyarország mindannyiunké legyen." Gyenge alap ez a bíróságra...

Köszönöm az alaposságod. Ez csak a kezdet, ennél sokkal többről van szó! Csak nem gondolod, hogy az elején minden kártyánkat kiterítjük?

johnny cash: Az MSZP hatalomra kerülése esetén Önt milyen pozícióba várhatjuk? Ha a miniszterség állna fenn, akkor melyik tárcát kapná meg? 2. Tanult-e az MSZP a '98-as (elrontott) kampányból? Változtatnak-e a választási küzdelemben a 3 évvel ezelőtt folytatott elnagyolt, magabiztos politikájukon? 3. Ha nyernek jövőre, milyen elképzelésük van a az autópályák építésével kapcsolatban?

1. Először nyerjük meg a választást (ami persze nem kérdés, tudod az igazság mindig győz!). 2. Az ember mindig tanul a saját hibáiból, mi magunk is. Ennek az eredményen is meg kell látszania. Egészséges magabiztosság nélkül nem lehet nyerni! 3. Megígérjük, hogy mi nem csak a prímszámokat fogjuk ismerni, amikor autópálya-építésről van szó. Biztosíthatlak, hogy mi nem a nyári turistaszezon közepén tennénk úgy, mint aki felújítja és okkal-ok nélkül lezárja a 7-est. Ha mi maradtunk volna kormányon, haza Szombathelyre már autópályán mehetnél.

ptiszai: 1.) Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Medgyessy Péter Úr megemlítette, hogy ha hatalomra jutnak, akkor elképzelhető egy 40%-os gázáremelés, ez igaz ?
2.) Nem félnek-e, hogy választáskor szavazatot vesztenek ? Ugyanis a Pepsi Sziget kontra Tarlós polgármester Úr témában beszálltak a ringbe a homoszexuális rendezvények mellett, és szerintem a lakosság 80 %-a nem szereti a másságot. (nem kissebséget, ahogy Önök nevezik a homoszexuálisokat, de miért ?).

1. Nem mondott ilyet az MSZP, mint mondtam ez egy egyszerű csacskaság ilyesmiről szó sem volt. Ki tudja miért a fiuk farkast kiáltanak.
2. Véleményem szerint ez a III. kerület Polgármesteri Hivatalának hatósági ügye.

Ligart: 1) Rokona-e ön a) Szili Kálmán futballistának b) Szili Nóra "híres emancipált nőnek"?
2) Mennyiben vallja az MSZMP-MSZP folytonosságot? Ha, amint felteszem, nagyon is, nem szégyelli magát: vezető pozíciót betölteni a Pártban?
3) Az MSZP-hez hasonló istencsapása egy van Magyarországon: A Happy Box Kft. Azzal, hogy megpróbál abba belemarni, nem gondolja, hogy kicsinyes béka-egér harc kezdődik, mely egyébként a magyar pártokra és egyéb szervezetekre oly jellemző, és amelyből csak vesztesként lehet kikerülni?

Nem vagyok rokona az Ön által megjelölt egyik személynek sem. 2., Én is tiszteletem Önt... 3., Én is több istencsapással is találkoztam már ebben az országban. De gustibus non est disputandum.

andrej 11: 1./ Ha szabad érdeklődnöm milyen hallgatóság előtt mondta, hogy ez a kormány Csurka nélkül a leggátlástalanabb, legfenyegetőbb, legérzéketlenebb kormány?
2./ Nem gondolja, hogy ezek a jelzők inkább a saját pártjára, illetve a 94-98 közötti kormányra igazak? Segítsek? Leggátlástalanabb: zsurki vodkagyár (hogy csak az ön által képviselt tárcáról beszéljünk) Legfenyegetőbb: hallott már az mszmp-ről?
Legérzéketlenebb: Bokros csomag.
3./ Ön szerint milyen feladat elvégzésére alkalmas a Tízek Társasága? Ön szerint ezzel a csapattal lehet nyerni?

Kérdéseiből azt érzem, ha bármit mondok, úgyis ledemagógozol. A focipálya biztosan nem azon térfelén focizunk. Én például nem a Hajduk Splitnek drukkolok, de azért várom, hogy az én válaszaimat is kiemelezd, úgy ahogy azt miniszterelnök-jelöltünkkel tetted.

QJON: Ami engem érdekelne: mire költené az MSZP konkrétan azt a 4 milliárdot, amit az OIK központ évente felzabálhat? Nagyon jól venné ki magát, ha az MSZP győzelme esetén a kormányzás során minden évben lenne egy olyan kiemelt támogatandó cél, amire minden évben elmondanák, hogy "ebben az évben az OIK-nak régebben juttatott mintegy 4 milliárd forintnyi összeget ***** célra költjük". **** = autópálya építés, vasútfejlesztés, tömegközlekedés, oktatás (felsőoktatás), gátépítés, unkahelyteremtés, informatikai felzárkóztatás, nyílt forráskódú rendszerek (Linux, StarOffice) bevezetése az államigazgatásban és a közoktatásban stb.

Köszönöm, hogy figyelemre méltattál. Egyet megígérhetek, ha a legnagyobb kormányzópárt nem fogja rólunk tovább terjeszteni a hazugságokat, mi is befejezzük róluk a továbbiakban az igazságok terjesztését. Még annyit hozzáfűznék, bár egyszer már ezen a topicon leírtam, hogy ezt a négymilliárdot, ami az elmúlt négy év során potom 16 milliárd forint, elsősorban autópálya-építésre és az ehhez kapcsolódó további infrastruktúrafejlesztésre költöttük volna - illetőleg, ha kormányrúdhoz kerülünk, arra is fogjuk költeni, mert ez teremthet további munkahelyeket és termelő beruházásokat.

Kulik: Igen csak meglepődtem azon követelésükön, hogy egy milliárd Ft-ot követelnek egy állítólag önök által kitalált "Magyarország mindannyiunké" szlogenért. Megvárom a jogerős ítéletet és ha véletlen Önök nyernének gondoljanak rám, mert ugyanis ezt a kijelentést amit maguknak tulajdonítanak én már 1989-ben mondtam nyilvánosság előtt és erről felvétel is készült. Mi következik ebből? Gondolom sejti. Viszont én egyetlen egy szervezetnek nem adok egy fillért sem!

Köszönöm, ugyanezt megkaptam Öntől közvetlenül is - bár megjegyzem, érkezett még ilyen ezenkívül 47. Ebből is érzékelhető, hogy nem a Happy End saját ötlete. A legközelebbi hasonló követelést hozzájuk kellene címezni.

harm2: Mivel tudja bíztatni (a "hajrá nővérke" felkiáltáson túl) azt a rengeteg érettségizett egészségügyi szakdolgozót, akinek alapfizetése a jelenlegi minimálbér (40.000 Ft) és a közalkalmazotti bértábla szerint "csak" 32-35 e Ft járna neki? Lesz valaha lakása? Tágabb értelemben: a közalkalmazottak bérhelyzetének rendezésére milyen elképzeléseik vannak? Hogyan akarják megtartani a pályájukon a pedagógusokat, orvosokat, eü. szakdolgozókat?
Mi a véleménye arról, hogy a parlamenti képviselők egységesen csak a közalkalmazotti bértábla alapján járó minimális javadalmazást kapják? Az Önök hatalomra kerülése után lesz-e mód arra, hogy egy fiatal pár havi 300 e Ft jövedelem alatt is lakáshitelhez jusson? Mikor kezdik el a választási kampányukat? Nem félnek attól, hogy késlekedésük miatt ugyanúgy járnak, mint 98-ban? Lesz egyáltalán "igazi" kampányuk? Mert ha igen, hát már kezdeni kéne.
(Ugye tudja, hogy csak Önök képesek ezt a harácsoló tűzijátékos hepiendes ezüsthajós orbánbányás stb. fideszt leváltani?!) Mi a véleménye a buziszervezetek úgymond "felvilágosító" propagandájáról? Ön szerint "emberi jogok" címszóval meddig kell tűrnie a társadalomnak a szenny terjedését? Ön milyen lépéseket tekint elképzelhetőnek serdülő és tinédzserifjúságunk egészséges szexuális fejlődésének védelmére? (Azt a kérdést már fel sem merem tenni, hogy a buziszervezetek "felvilágosító" tevékenységének mintájára elképzelhetőnek tartja-e, hogy pár éven belül PEDOFIL szervezetek is -emberi jogaikat hangoztatva- úgymond "felvilágosító" tevékenységbe kezdenek?)

Ezek az igények, amelyeket kérdéseiben megfogalmazott, teljes mértékben támogathatók, akár a közalkalmazotti bérhelyzetre, akár a lakáshitel kérdésére vonatkozóan. Az ezekkel kapcsolatos megnyilatkozásai a parlamenti felszólalásainkból és módosító indítványainkból is kitűnnek. Azzal egyetértek, hogy a jelenlegi kormányt csak az MSZP képes leváltani.

Jozan: 1. A partizánkodásokat -- mint ez a mostani egymilliárd forint -- hogyan tolerálja Medgyessy Péter, a Párt kampányának és kommunikációjának összehangolója?
2. Ön is úgy látja, hogy a szocialista párt népszavazási kérdései közül a nyugdíjasok fogyasztói kosarára vonatkozó kérdéssel a párt elnöksége a néhány évvel korábban saját maga által meghozott nyugdíjtörvényt támadja?
3. Ismeri ön a Sziget azon rendezvényeinek a programját, amely ellen Tarlós polgármester úr tiltakozott? (kisegítem: interaktív játékok a homoszexuális nemi szerepekröl, a résztvevők saját élményt szereznek arról, milyen hatása van életükre a nemi szerepeknek.) Ennek ismeretében is úgy érzi, a szocialista pártnak támogatnia kell ezt a programot?

A kérdéseket illetően még azt is gondolhatnám, hogy együtt ülünk a parlamentben, de nem egy oldalon. Az általunk meghozott 1997-es nyugdíjtörvényt éppen a mostani kormánykoalíció módosította, a nyugdíjasok zsebét károsító irányban. A szocialisták semmiféle Sziget-programot nem támogattak, a szervezők és a programot engedélyező hatóság vitájába nem kívánunk beleavatkozni.

Alapító Atya: 1. Miért pont most indítottak keresetet 1 milliárdról a Happy End ellen? Csak most vették észre, hogy bitorolják a szellemi tulajdonukat? Azért izgat a válasza mert csináltam egy pártot és rengeteg közhelyet kitettünk magunknak. pl. Nehéz az élet! Ha az Önök keresetét elfogadják, akkor még szorgalmasabbak leszünk, és akkor sem önöknek sem senki másnak nem marad új szlogen!!! Nem gondolja, hogy ezek nagyon veszélyes vizek?
2. Mi a garancia arra, hogy az MSZP nem szünteti meg a tandíjkedvezményt, a gyermekek után járó adókedvezményeket stb.
3. Az energiaárakat emelni kell! Ez sajnos nem lehet kérdés, de Önök milyen módon tervezik ezt megtenni?
4. Esetleges választási győzelmük esetén mi lenne a három legfontosabb dolog, amin feltétlenül változtatni szeretnének?
5. Ön szerint mi volt a jelenlegi kormány három legjobb döntése?

Nem a szlogen használata zavar igazán, hanem az amire az ebből nyert összeget fordítják.
Nem csak ezt, hanem még további kedvezményeket kíván tenni, például 14 aluliaknak tankönyvhöz való ingyenes jutást. De egy biztos, a szocialista kormányzás idején nem lesz szükség arra, hogy szülők küzdjenek beteg gyermekeikért a média nyilvánossága előtt. Az agrárpolitikán, az egészségügy lehetetlen helyzetén, és az elszegényedés megállításán feltétlenül változtatni szeretnénk. Legjobb döntése? A legutóbbi kálocfai kormányülésen a miniszterelnök a házigazda pálinkájából az eredetileg tervezett egy pohár helyett kettőt ivott.

Andrej11: Mint volt pécsi egyetemista. Hogyan van megelégedve Toller Úr működésének első 3 évével és Pécs fejlődésével?

Ne haragudj, de most vettem észre, hogy volt még egy konkrét kérdésed Toller polgármester úr működésével kapcsolatban, amiről - lehetőségeihez képest - csak szuperlatívuszokban tudok beszélni (ld. terek rendbetétele, útjavítása, szociális bérlakásépítés, stb.), de ne felejtsd el, hogy Pécsett alanyi jogon mindenki Mercedesszel járhat. Hol van még egy ilyen város Magyarországon?

ezmarcsakjolesz: Ön szerint (illetve a jog szerint) az ilyen szlogeneket egyáltalán le kell védeni ahhoz, hogy szerzői jogi védelem illesse? Ha szükség lenne erre, szegény költőknek, zenészeknek minden egyes vers után sorba kellene állniuk a hivatalnál. Azt hiszem ez most nem így van, hiszen nem adhatom ki az Ady összest a saját nevem alatt. Jól látom?

Nem szeretném, ha abba a hibába esne bárki is, ha egy tavaszi választási győzelmet követően szükség lenne a mai kormányzó pártokra szavazna, számunkra egyébként a több mint 3200 önkormányzat teljesen egyenjogú, s ahogy ez a nevükben is benne van, nem a kormány kinyújtott karjaként kell szerepelniük és működniük.

Netizen A Happy End-et 1 milliárdra perelni nagyon hangzatos, csak: mért ilyen későn fedezték föl hogy az önök IP-jét önök által nem engedélyezetten, a licenszdíj (sic!) megfizetése nélkül használták fel. Az összeg szép kerek szám...
Felmérték-e a szlogen "piaci" értéket, valóban ekkora-e vagy csak a hasukra ütöttek? -Milyen egyéb gazdaságpolitikai elképzeléseik vannak azon kívül, hogy számítanak arra, hogy a sokat emlegetett összeg be fog folyni az államkasszába?
Felkészültek-e lélekben arra, hogy a folyó fizetési mérleg hiányát nem áll majd már módjukban az állami vagyon átgondolatlan, pánikszerű privatizációjával egyensúlyba hozni? Tudják-e, hogy a választópolgárokat nem érdekli, mennyire érzik magukat az MSZP politikusai megsértve egyik-másik politikai ügy kapcsán; továbbá úgynevezett hangoztatott tradicionális szociáldemokrata attitűdök sem mindaddig, amíg ennek létezését tettekkel nem képesek bizonyítani (magyarán, jól láthatóan és mérhetően a közjót szolgálni)?

Úgy látszik, nemcsak mi készültünk fel arra, hogy a folyó fizetési mérleg hiányát nem sikerül egyensúlyban tartani, feltételezhetően erre a másik oldalon is rájöttek, ezért kiáltanak Bokros-csomag után, amit mi magunk ki sem ejtettünk a szánkon.

Serty: Ha Önök kerülnek hatalomra, elképzelhető, hogy az agrártárca élére szakember kerül? (Pl. Nagy Tamás)

Ebben biztos vagyok.

Szepjovo: nem titkolom, hogy jobb oldali beállítottságú vagyok, ennek ellenére, támogatom azokat a kezdeményezéseiket, melyek a Happy End típusú ügyletek egszorongatására irányulnak. Sajnos a jövő évi választás igazi tétje, vajon melyik "banda" fog kevesebbet "rabolni", és ezt egyre nehezebb megítélni, hála a Happy End típusú ügyleteknek. A probléma csak az hogy az Önök kormányzása alatt ugyanez történt, és nem úgy tűnik hogy bármit is tanultak az elmúlt 3 évben. Az autópálya építés szintén felháborító, de szeretném emlékeztetni, hogy a Bp-Pécs autópálya az Önök elképzeléseiben sem szerepelt túl nagy prioritással. Igaz hogy akkor ugye épp nem MSZP-s volt a pécsi városvezetés. Ön mint pécsi illetőségű tudja, hogy ez mit jelentett Baranyának és a városnak (1989 4. 2000 11. hely a megyék rangsorában). Meglepve tapasztalom, hogy szinte név szerint ismeri az egyes hozzászólókat illetve a különböző topicokat, gondolom ez azért nem a véletlen műve, vagy valóban napi átlag 3 órát tölt az index fórumainak olvasásával?

Magam is drukkolok a Budapest-Pécs autópályáért (ld. 2001-2002. évi költségvetés módosító indítványom), ez Baranyának ma a legfontosabb. Nem tudom miért olyan furcsa, hogy egy MSZP-s politikus ismeri a különböző topicokat és ezen keresztül a hozzászólókat! Úgy, ahogy naponta az írott sajtó átböngészése fontos számomra, ma már ugyanilyen fontos az Index fórumainak látogatása.

La Koma: Természetesen a párt felvállalja a munkaadók-munkavállalók érdekeit is, és mindazokét, akik ma a reménytelenséggel és az esélytelenséggel küzdenek" A gázáremelést is ennek a fényében lépnék meg? Hogyan akarják és kiknek a bérét "dinamikusan" emelni? Hogy jön ehhez az, hogy elítélték a minimálbér emelést?

Nem tudom ez a gázáremelés honnan származik, hogy folyton ez tér vissza. Mi nem ítéltük el a minimálbér emelését csak hatásvizsgálatok nélkül - mint ahogy ez már látszik is bekövetkezni - aggodalmunkat fejeztük ki a munkavállalói társadalom megosztása tekintetében, sokan a választókörzetemben is megkerestek, hogy a munkáltatójuk emiatt tette őket ki az utcára. Köszönöm a kérdéseit.

Lassan elköszönök, köszönöm a figyelmet, a kérdéseket, én nagyon élveztem és a részletesebb válaszokra vissza fogok térni, kívánok mindenkinek szép nyarat, jobb időt és jó pihenést. Topikra fel! Viszlát:

Szili Katalin