Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Szilvásy: 2007-től változik a kormányzati szervezet

2006.11.22. 09:30
A jövő év elejéig több fontos döntés születhet a kormányzási szervezet átalakításáról - közölte a kancelláriminiszter a Napkeltében. Szilvásy György szerint nem a közigazgatási államtitkárok visszaállítására, hanem egy másik vezetői posztra van szükség a minisztériumokban.

Január elsejétől kialakítják a szükséges kereteket ahhoz, hogy a Miniszterelnöki Hivatal szervezetében vonják össze a minisztériumok ellátás-üzemeltetési és informatika-üzemeltetési feladatait - mondta Szilvásy György kancelláriaminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A személyügyben lassabb lesz a tempó: ezen a területen egyelőre csak a teljesítmény-értékelést, a menedzsmentet, a pályázati keretek előkészítését vonják össze.

Új poszt a közigazgatási államtitkár helyett

A jövő év elejétől megpróbálnak teljesen átállni az új rendszerre az ellátás területén. Úgy számolnak, hogy már az első évben kétmilliárd forint megtakarítást érhetnek el ezzel. Jelenleg 20-30 milliárd forintot költenek ilyen jellegű üzemeltetésre a minisztériumok - mondta.


Szilvásy nem akar közigazgatási államtitkári posztot

Szilvásy György leszögezte, hogy nem tartaná jó döntésnek a közigazgatási államtitkári posztnak korábbi formájában való visszaállítását. Azt azonban elismerte, hogy a minisztériumokban még egy vezetői posztot kell kialakítani. A változtatás végleges formájáról a miniszterelnök a jövő év elején dönt.

A miniszter közölte, hogy december végéig kell a kormány elé benyújtani az öt nemzetbiztonsági szolgálat összevonásának formájáról szóló javaslatot. Mint mondta, több területen is vannak alternatívák az átalakítás mikéntjéről és mivel a törvénymódosítás kétharmados többséget igényel, egyeztetni fog az érintett minisztériumok és pártok vezetőivel.

Nyomásgyakorlások a kormányzati negyedre

A kormány november végén foglalkozik a tervezett új kormányzati negyed megvalósításának finanszírozási konstrukciójával. Szilvásy hangsúlyozta, hogy a költségvetés számára legkedvezőbb konstrukciót választják majd. Megjegyezte: a cél az, hogy kevesebbe kerüljön a minisztériumok működtetése, mint most, és korszerű körülményeket biztosítsanak a tárcák működéséhez.

A politikus egy kérdésre válaszolva kifejtette: természetesnek tartja, hogy amíg nincs döntés a kormányzati negyed helyszínéről, addig az érdekeltek - az egyes lehetséges területek képviselői - fellépnek azért, hogy az ő választókörzetükben valósuljon meg ez a jelentős beruházás. "Ilyen nyomásgyakorlás valóban van" - tette hozzá.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy párt parlamenti frakciójának budapesti képviselői azt javasolják a kormánynak, ne siesse el a döntést a kormányzati negyedről, halassza el azt az év végéig.