Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 15:00-ig a szavazásra jogosultak 30.52%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP

Szilvásy az Indexen nem cáfolt

2007.04.20. 15:22
A Kormányszóvivői Iroda szerint Szilvásy György kancelláriaminiszter az Indexnek adott interjújában már cáfolta a Fidesz csütörtöki állítását, miszerint a Szilvásy-Gyurcsány páros emberei felügyelik a kormányzati negyed projektet. Szilvásy akkor arról beszélt, hogy van néhány olyan munkatársa, akikkel szeret együtt dolgozni, bárhová is igazol.

A Fidesz csütörtökön azt állította sajtótájékoztatóján, hogy a kormányzati negyed építése körül feltűnnek Szilvásy György és Gyurcsány Ferenc egykori barátai és az Altus-csoport több cégében korábban felügyelő bizottsági tagságot betöltő személyek. Több más név mellett a Fidesz Rákosi Ferencet említette meg, aki például fb-tag volt az Altus Rt.-ben, most pedig az új kormányzati negyed területére javaslatot tevő bizottság MeH által delegált tagja.

Az interjú, ami másról szólt

A Kormányszóvivői Iroda összeesküvés-elméletnek nevezte a Fidesz kormányzati negyeddel kapcsolatos állításait, amelyeket Szilvásy György kancelláriaminiszter korábban már cáfolt. "A személyi összefonódást sejtető összeesküvés-elméleteket Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Heti Válasz című lapban is idézett, 2006. november 16-án, az Index című internetes lapnak adott interjúban már cáfolta" - állította válaszközleményében a Kormányszóvivői Iroda.

Az iroda által említett interjú nem a kormányzati negyedről szólt, hanem az őszi zavargásokról. Egy kérdésben valóban szerepelt a Cser-Palkovics által említett Rákosi Ferenc neve, a Fidesz által említett további személyek azonban nem. Felvetettük, hogy van néhány olyan egykori KISZ-vezető, aki rendre feltűnik azoknál a tárcáknál, ahol Szilvásy vezető lesz.

Szilvásy barátai nem igénylik a törődést

Szilvásy e felvetésre azt nyilatkozta: "(...) közismert, a kilencvenes évek elején is mindenhol elmondtam, hogy van két-három olyan ember, akiket teljesítményük, emberi tulajdonságaik, munkavégző-képességük miatt - ha lehet - én mindenhova viszek magammal, ha szabad így fogalmazni. Velük 85-től vagy 86-tól dolgozunk együtt. Így, valóban, nem volt olyan munkahelyem, ahol ne dolgoztam volna együtt Rákosi Ferenccel és Alács Tiborral. Én egyébként erre büszke vagyok. Hogy törődöm azokkal a kollégákkal, akik kiváló teljesítményt nyújtanak. És arra is büszke vagyok, hogy ők is kitartanak mellettem. Ez nem arról szól, hogy KISZ-es volt valaki, vagy nem volt KISZ-es" - mondta Szilvásy. Arra a felvetésünkre, igénylik-e barátai a törődést, nemmel válaszolt.

Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy Szilvásy György az említett interjúban maga is beszámolt róla, hogy van néhány szakember, akikkel mintegy 20 éve együtt dolgozik, s ha van rá mód, akkor új munkahelyeire is viszi magával őket. "Ez közismert tény, ezt „feltárni” nem oknyomozás, hanem kb. olyan, mint ha valaki szenzációként tálalná, hogy a Fidesz vezetői együtt voltak kollégisták" - fogalmazott Daróczi Dávid.

Nyitott könyv

Daróczi Dávid szerint a kormány számos garanciális elemeket épített a rendszerbe, és "nemcsak a szakmai-gazdasági felügyeletet ellátó Projekt Monitoring Bizottság munkája, tagjai, de a szakmai és társadalmi szervezetekkel folytatott folyamatos párbeszéd is biztosíték az átláthatóságra." Mint mondta, a Kormányzati Negyed Projekt nyitott könyv minden, a beruházás iránt érdeklődő ember számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!