Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szilvásy: Nem engedélyeztem Gyurcsány ingatlanszerzését

2003.08.01. 15:15
A Miniszterelnöki Hivatal egykori államtitkára pénteki közleményében cáfolta Gyurcsány Ferenc sportminiszter előző napi közlését, miszerint ő engedélyezte volna Gyurcsány cégeinek balatonöszödi ingatlanszerzését. Szilvásy szerint a MeH akkori vezetői közösen döntöttek az ügylet mellett, nem pedig ő egy személyben. Gyurcsány miniszter szerint félreértette őt a sajtó.
Szilvásy György szerint nem igaz az az állítás, hogy 10 évvel ezelőtt ő engedélyezte Gyurcsány Ferenc cégének a balatonöszödi kormányüdülő egyik vízparti villájának megszerzését. Az értékesítési "pályázatnak sem a kiírásában, sem a lebonyolításában, sem az elbírálásában, sőt a szerződéskötésben sem én, sem a MeH akkori vezetői nem vettek részt" - olvasható Szilvásy György pénteki közleményében.

Gyurcsány rosszul tudta?

A volt államtitkár részvételét az ügyletben a sportminiszter említette meg csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy a nyilvános pályázaton meghirdetett ingatlan értékesítését Szilvásy György engedélyezte, aki 1993-ban a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági helyettes államtitkára volt.

Répássy Róbert fideszes képviselő erre a bejelentésre hivatkozva csütörtöki közleményében úgy fogalmazott, hogy Szilvásy György "nemcsak barátja és üzlettársa Gyurcsány Ferencnek, de 2000. december 29. és 2002. május 23. között a miniszter tulajdonostársa is volt az ingatlant megszerző cégben".

"Vissutasítom!"

"Visszautasítom (...) azokat a törekvéseket, melyek az értékesítés körülményeinek elferdített ismertetésével hamis összefüggést kívánnak bemutatni az 1993-as értékesítés és az ingatlant lízingelő cégben hét évvel később szerzett - és időközben megszűnt - tulajdoni részesedésem között" - áll Szilvásy György pénteki közleményében.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium volt közigazgatási államtitkára rámutat arra, hogy 10 évvel ezelőtt, a Miniszterelnöki Hivatal akkori vezetésének testületi állásfoglalása alapján adott engedélyt az értékesítési folyamat megindítására. "Az értékesítésre az állami vezetők üdültetésére vonatkozó számvevőszéki vizsgálat megállapításai alapján volt szükség, más intézkedésekkel együtt, költségcsökkentési okból" - áll Szilvásy György közleményében.

Répássy "robbantotta" az ügyet

A balatonöszödi ingatlan ügyét Répássy Róbert vetette fel szerdai sajtótájékoztatóján, kifogásolva, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem adta át a Fidesznek az üggyel kapcsolatban készült jelentését. Répássy Róbert elmondta: Gyurcsány Ferenc cége, az ALDO Kft. lízingszerződést kötött 1994-ben a balatonöszödi kormányüdülő egyik 300 négyzetméter lakóterületű villájára, amely egy több mint 900 négyszögöles telken áll.

Piaci alapon

A fideszes képviselő közölte, hogy Gyurcsány Ferenc cége a tizedik évben ötmillió forint maradványértéken megszerzi az ingatlan tulajdonjogát, így "örökbérletet váltott" a mindenkori kormány üdülőjébe. Gyurcsány Ferenc csütörtöki sajtótájékoztatóján tudatta, hogy a 10 évvel ezelőtti eladáskor a hivatalos értékbecslés 18,5 millió forintban állapította meg az ingatlan értékét. Szerinte ez az összeg akkoriban megfelelt a hasonló balatoni üdülők árainak. Becslése szerint az ingatlan ma 70-80 millió forintot ér.

Gyurcsány: A sajtó félreértett

Gyurcsány Ferenc pénteken közölte: nincs ellentmondás az ő és Szilvásy György a MeH volt helyettes államtitkárának nyilatkozata között. "Répássy Róbert fideszes képviselő és a sajtó félreértelmezte a csütörtöki sajtótájékoztatómon elhangozottakat, miszerint Szilvásy György 10 évvel ezelőtt a Miniszterelnöki Hivatal vezetői értekezlete jóváhagyásával engedélyezte a balatonöszödi kormányüdülő egyik vízparti villájának megszerzését" - mondta el pénteken a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

"Az akkori helyettes államtitkár csak az értékesítés elvi engedélykérésére adott jóváhagyást, amit előzőleg a vezetői értekezlet is már jóváhagyott" - jelentette ki. Hozzátette, hogy Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági helyettes államtitkára a konkrét intézkedés előkészítésében, kiírásában, értékelésében lebonyolításában nem vett részt.

"Ahol nincs titok, nem kell titkolózni"

Gyurcsány Ferenc arra fogja kérni hétfőn Kiss Péter kancelláriaminisztert, kezdeményezze a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (Kehi), hogy tegye nyilvánossá a cége által lízingelt balatonöszödi ingatlanra vonatkozó részt a szervezet tavaly készült jelentésében - közölte a tárca kabinetfőnöke pénteken az MTI-vel. A gyermek-, ifjúsági és sportminiszter azért kéri a titkosítás feloldását, "hogy az ingatlan értékesítésével kapcsolatos különböző vélekedéseket egyértelműen cáfolni lehessen" - mondta el Keszthelyi András.

Közlése szerint "a miniszter úgy véli, hogy ahol nincs titkok, ott szükségtelen a titkolózás." Hozzáfűzte: Gyurcsány Ferenc egyúttal szorgalmazza, hogy a jelentés tervezetét a kormány minél előbb megtárgyalja, mivel "államigazgatási értelemben az zárja le a folyamatot".