Frigyes
18 °C
24 °C

Ünnepi közlekedés Budapesten

2000.12.30. 21:30
A főváros utcáin az útlezárások már december 30-án éjszaka elkezdődnek. Szilveszter estéjén a 6-os villamos negyedóránként, a földalatti pótló 5-10 percenként jár. A MÁV december 29-étől több mentesítő járatot is indít, míg a távolsági buszokon munkaszüneti, illetve vasárnapi menetrend szerint szállítják az utasokat.
Három rendezvény miatt várhatók nagyobb útlezárások a fővárosban - tájékoztatta lapunkat Bartó György, a Fővárosi Önkormányzat Közlekedési Ügyosztályának vezetője.

Az Andrássy út Nagymező utca és Oktogon közötti szakaszát még 30-án éjszaka lezárják, így az autósok kerülő útra kényszerülnek.

Szilveszter este kilenc órakor kezdődik az a rendezvény, melyben egy mozgó színpad vonul végig a Kossuth Lajos utcán és a Rákóczi úton a Ferenciek teréig. Ezt a szakaszt hosszabb-rövidebb időre le fogják zárni.

A tűzijáték miatt az Erzsébet-hídat este nyolc és éjjel egy között Lánchidat pedig este fél kilenc és két óra között kell elkerülniük az autósoknak. Az alsó rakpart érintett szakaszán már késő délutántól nem lehet közlekedni.

Szilveszteri közlekedés Budapesten

A szilveszteri rendezvények miatt a 4-es autóbusz a Gyöngyösi utca és az Oktogon között jár. A 7-es autóbuszok várhatóan 21 óra 30 perc és 23 óra között a Bosnyák tér és a Baross tér, illetve a Bornemissza tér és a Deák Ferenc tér között közlekednek a Szabadság-hídon át. A két ideiglenes végállomás között a metró szállítja az utasokat. A 78-as autóbusz 21 óra 30 perctől a Naphegy tér és a Március 15. tér között közlekedik.

A 6-os villamos 15 percenként, a 81-es trolibusz 30 percenként indul a végállomásokról.

A metró a szokásos üzemzárás után nem közlekedik. A földalatti mindkét végállomásáról 18 órakor indul utoljára, ezt követően pótlóbusz jár 5-10 percenként a Mexikói út és a Deák tér között 1-jén reggel 5 óra 45 percig. A földalatti első szerelvénye január 1-jén 6 órakor indul.

A gödöllői és a szentendrei HÉV vonalán éjszaka szolgálati autóbusszal lehet utazni.

Rövidebb útvonalon jár a 41É (a Kosztolányi Dezső tér és az Őrmezői lakótelep között) és a 193É (Pestszentlőrinc, Béke tér és Pestszentimre, központ között). A 85É viszont hosszabb útvonalon (az Örs vezér tér és a Határ út között) szállítja az utasokat.

A 105-ös autóbusz 2001. január 1-jén 1 órától csatlakozik az éjszakai közlekedéshez. A és a 78É autóbusz azonban nem jár.

MÁV és Volánbusz járatai

A magyar vasútvonalakon december 29-én a hét utolsó munkanapjára, december 30-án a szabadnapra, december 31-én a munkaszüneti napra, 2001. január 1-jén a hét első munkanapját megelőző napra (vasárnapra), január 2-án pedig a hét első munkanapjára (hétfőre) érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

A MÁV több mentesítő járatot is indít, a részletes menetrendről az utasok 461-54-00 (belföldi), 461-55-00 (nemzetközi) telefonszámon is érdeklődhetnek.

A Volánbusz december 31-én munkaszüneti nap, míg január 1-jén a hét első munkanapját megelőző nap, azaz vasárnapi menetrenddel indítja járatait. További információt a 485-2100 számon lehet kérni.