Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nem találják a Szilvásy-kutatás helyszínét

2007.06.25. 17:54
A tálentumkutató Szilvásy Péter nyíregyházi grafológiai tevékenysége miatt interpelllálta a helyi Fidesz a városvezetést. Az MSZP-s alpolgármester nem találta meg az iskolát, ahol a volt kancelláriaminiszter öccse fellépett. Szilvásy Péter viszont szívesen elmondta az Indexnek.

A nyíregyházi közgyűlésen hétfőn napirend előtt interpellálta a várost vezető koalíciót Urbán Judit (Fidesz-KDNP) arról, hogy a város iskoláiban végzett-e grafológiai kutatást Szilvásy Péter lélekkutató.

Befolyásolják a gondolkodást

A képviselő értesülései szerint a volt kancelláriaminiszter, Szilvásy György öccséhez fűződően, a jelenleg is vizsgálat alatt álló Egymásért Egy-Másért Alapítvány megbízásából kétszáz nyíregyházi kisgyereket kerestek meg olyan kérdésekkel, amelyek véleménye szerint alkalmasak voltak arra, hogy a gyerekek gondolkodását befolyásolják. A kutatás tényét firtató kérdések után hozzáfűzte, nem szeretnének egy "beteg embert" támadni, de kíváncsiak arra, Szilvásy Péter kitől milyen lehetőséget kapott az állítólagos kutatásokra.

Nem folyt

Nagy László alpolgármester (MSZP) az értesüléseket sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta. Ennek oka, hogy eddig csak az önkormányzati iskolák 70 százaléka jelezte, hogy náluk nem folyt ilyen vizsgálat, de nincs ismeretük arról, hogy a többi iskolában végeztek-e ilyen kutatást. Ezért kérte a képviselőt, hogy ossza meg vele az információit, hogy tisztán lássanak az ügyben. Az interpelláló képviselő nem fogadta el, a közgyűlés többsége viszont elfogadta a választ.

Szilvásy Péter csodálkozásának adott hangot, amikor az Indextől megtudta, hogy az év elején lezajlott vizsgálat téma volt a nyíregyházi önkormányzatban. A grafológus szerint a Fidesz is tájékozódhatott volna nála, mielőtt politikai támadásra használja a nevét. Szilvásy elmondta, hogy Nyíregyházán az ottani zeneiskolában tartott egy előadást, amelyen önkormányzati emberek és tanárok is részt vettek. A gyerekek írásmintáit nem helyben elemezték. Összesen öt iskola tanulói kerültek a vizsgálatba, összesen mintegy 300-an. Szilvásy szerint a téma iránti érdeklődésre jellemző, hogy az eredetileg megbeszélt kétszázas mintát még egy, az előadáson résztvevő tanár kérésére bővítették ki.