Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Orbán nem akar államfő lenni

2005.04.13. 13:14
Országos szimpátiaszavazást szervez a Fidesz, mert kíváncsi arra, hogy az emberek kit látnának szívesen az államfői poszton. Orbán Viktor és Áder János közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szavazás végéig nem neveznek meg saját államfőjelöltet. Arról a Fidesz parlamenti frakciója dönt pénteken, hogy zárt listás szavazás lesz, avagy bárki ajánlható lesz-e a posztra.

A várakozásokkal szemben szerdai sajtótájékoztatóján Áder János Fidesz frakcióvezető és Orbán Viktor pártelnök nem jelentette be, hogy ki lesz a Fidesz államfőjelöltje. A volt miniszterelnök a köztársasági elnök jelölés kapcsán azt mondta, az ügy jól példázza a politika nem az emberekről szól, mert pártok egyezkednek és a választókat nem kérdezi meg senki. Orbán úgy vélte a leendő államfőnek a nemzeti egység megtestesítőjének kellene lennie, aki nem pártpolitikus, életútja alapján pedig köztiszteletnek örvend, illetve nemzetközi elismertséggel és kapcsolatokkal rendelkezik.

Orbán közölte, az ügyvezető elnökség javaslatot tett a parlamenti frakció számára, hogy "kérdezzük meg az embereket arról, hogy kit vagy kiket tartanának alkalmasnak köztársasági elnöknek. Ennek érdekében (...) az emberek jelöltje címmel meghirdetnénk, meghirdetünk egy országos szimpátiaszavazást" - mondta Orbán Viktor. Áder János hozzátette, a javaslatról pénteken dönt a frakció kibővített ülése. Orbán arra a felvetésre, hogy kikre lehet majd szavazni azt felelte, a parlamenti frakciónak kell eldöntenie, bárki javasolhat-e jelölteket, avagy zártlistás voksolás lesz.

A volt miniszterelnöknek nincsenek államfői ambíciói és azt mondta, hogy az általa vázolt feltételeknek amúgy sem felelne meg, így az ő neve nem fog szerepelni a választható nevek között, viszont a szavazáson az elképzelése szerint mindazokra lehetne voksolni, akik neve komolyan felmerült az államfői tisztség kapcsán. Orbán kitérő választ adott arra a kérdésre, ha Szili Katalin nyerné a szimpátiaszavazást, akkor ő lenne-e a Fidesz jelöltje a posztra.

Orbán Viktor az Index kérdésére elmondta, hogy ha anyagi kérdés volna a szimpátiaszavazás megszervezése, akkor nem vágnának bele, de elsősorban emberek munkájára van szükség, akik kiállnak a bevásárlóközpontok elé, a jelentősebb csomópontokra és gyűjtik a szavazatokat.

A politikus szerint több ezer Fidesz aktivista vesz majd részt a szimpátiaszavazás lebonyolításában. Orbán arra a felvetésre, hogy öt éve miért nem szerveztek hasonló szavazást, azt reagálta, hogy azért, mert Mádl Ferenc esetében meg volt a nemzeti konszenzus, azaz az akkori ellenzék is elfogadható jelöltnek tartotta Mádlt. Orbán azt mondta egy kérdés kapcsán, hogy nem kezdeményeznek alkotmánymódosítást a közvetlen elnökválasztási rendszer megteremtéséért és az akcióval sem ez a céljuk.

<

Egy kérdés kapcsán az is elhangzott, hogy adott esetben a Fidesz kész baloldali jelöltet is támogatni.