Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A falvakban és a megyei jogú városokban erős a Fidesz

2006.09.22. 07:21
A kisvárosokban és Budapesten áll legjobban a szocialista párt. A Fidesz összességében magabiztosan vezet az október elsejei önkormányzati választás előtt. A főváreosban csupán öt százalékon áll az SZDSZ.

Az összes választókorú szavazó körében stabilizálódott a Fideszre (34 százalék) és az MSZP-re (22 százalék) szavazók aránya, a részvételüket biztosra ígérők és pártot választók körében viszont valamelyest nőtt az ellenzéki előny (54, illetve 34 százaléknyi a két párt eltökélt tábora), olvasható a Szonda Ipsos az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásában.

Népszerűek a polgármesterek

A 10 ezer lakos alatti településeken állított pártlistákon várhatóan jelentős (38 százalékos) Fidesz-előnyre kell számítani az MSZP-vel szemben (19 százalék). Az itt élő emberek 45 százaléka azonban azt állítja, hogy olyannyira elégedett mostani polgármesterével, hogy ezúttal is rá adja majd a voksát.

Figyelembe véve azt is, hogy nem indul újra minden mostani település jelenlegi irányítója, mérsékeltnek nevezhető a változást szorgalmazók aránya: 28 százalék gondolja úgy, hogy egészen bizonyosan egy új polgármesterjelöltre fog majd voksolni.

Kisvárosokban a Fideszhez közel az MSZP

A 10 ezres lélekszámúnál nagyobb kisvárosokban szorosnak mondható a két párt versenye: a Fidesz 30, az MSZP pedig 26 százalékon áll. Ezeken a településeken is nagy esély van a jelenlegi polgármesterek újraválasztására: 41 százalék áll szemben a leváltást szorgalmazó 33 százalékkal.

A megyei jogú városok - amelyekben pártlistára nem szavaznak az emberek - politikai elkötelezettségükben nagyon sokfélék, de összességében a Fidesz sokkal jobban áll, mint az MSZP (35 százalék szemben 19 százalékkal).

Ugyanakkor a polgármesterjelöltek esetében lényegében egyensúlyi helyzetet regisztrálnak: 32 százalék szavazna kormánypárti, 33 százalék ellenzéki jelöltre.

A fővárosban fej-fej mellett

A fővárosban kormánypárti előnyt tapasztaltak, a két nagy párt azonos támogatottságával (MSZP és Fidesz: 27-27 százalék; SZDSZ: 5 százalék; MDF: 2 százalék). A két nagy párt hívei egyforma (76-76 százalékos) részvételi aktivitással vágnak neki az önkormányzati választásnak.

Mint minden választás előtt, most is emelkedett a titkolózók aránya. Ebből a jelenleg kilenc százalékos csoportból - más kérdésekre alapozott számítások szerint - mintegy hat százaléknyian a kormánypártok, három százaléknyian pedig az ellenzék hívei.