Marcell
19 °C
32 °C

A falvakban és a megyei jogú városokban erős a Fidesz

2006.09.22. 07:21
A kisvárosokban és Budapesten áll legjobban a szocialista párt. A Fidesz összességében magabiztosan vezet az október elsejei önkormányzati választás előtt. A főváreosban csupán öt százalékon áll az SZDSZ.

Az összes választókorú szavazó körében stabilizálódott a Fideszre (34 százalék) és az MSZP-re (22 százalék) szavazók aránya, a részvételüket biztosra ígérők és pártot választók körében viszont valamelyest nőtt az ellenzéki előny (54, illetve 34 százaléknyi a két párt eltökélt tábora), olvasható a Szonda Ipsos az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásában.

Népszerűek a polgármesterek

A 10 ezer lakos alatti településeken állított pártlistákon várhatóan jelentős (38 százalékos) Fidesz-előnyre kell számítani az MSZP-vel szemben (19 százalék). Az itt élő emberek 45 százaléka azonban azt állítja, hogy olyannyira elégedett mostani polgármesterével, hogy ezúttal is rá adja majd a voksát.

Figyelembe véve azt is, hogy nem indul újra minden mostani település jelenlegi irányítója, mérsékeltnek nevezhető a változást szorgalmazók aránya: 28 százalék gondolja úgy, hogy egészen bizonyosan egy új polgármesterjelöltre fog majd voksolni.

Kisvárosokban a Fideszhez közel az MSZP

A 10 ezres lélekszámúnál nagyobb kisvárosokban szorosnak mondható a két párt versenye: a Fidesz 30, az MSZP pedig 26 százalékon áll. Ezeken a településeken is nagy esély van a jelenlegi polgármesterek újraválasztására: 41 százalék áll szemben a leváltást szorgalmazó 33 százalékkal.

A megyei jogú városok - amelyekben pártlistára nem szavaznak az emberek - politikai elkötelezettségükben nagyon sokfélék, de összességében a Fidesz sokkal jobban áll, mint az MSZP (35 százalék szemben 19 százalékkal).

Ugyanakkor a polgármesterjelöltek esetében lényegében egyensúlyi helyzetet regisztrálnak: 32 százalék szavazna kormánypárti, 33 százalék ellenzéki jelöltre.

A fővárosban fej-fej mellett

A fővárosban kormánypárti előnyt tapasztaltak, a két nagy párt azonos támogatottságával (MSZP és Fidesz: 27-27 százalék; SZDSZ: 5 százalék; MDF: 2 százalék). A két nagy párt hívei egyforma (76-76 százalékos) részvételi aktivitással vágnak neki az önkormányzati választásnak.

Mint minden választás előtt, most is emelkedett a titkolózók aránya. Ebből a jelenleg kilenc százalékos csoportból - más kérdésekre alapozott számítások szerint - mintegy hat százaléknyian a kormánypártok, három százaléknyian pedig az ellenzék hívei.