Orbán
16 °C
26 °C

Kiebrudalhatják Szitát a Fideszből

2005.02.05. 11:40
Noha a Fidesz cáfolja, hogy a pénteki, csak a legbefolyásosabb pártvezetők jelenlétében megtartott elnökségi ülésen szó esett volna a kaposvári polgármester ügynökmúltjáról, annyi bizonyos, az eredeti tervekkel ellentétben Orbán Viktor nem látogat el országértékelő turnéja keretében Kaposvárra. A Népszava szerint Szita Károlyt felszólították, mondjon le fideszes tagságáról.
Szita Károly gyakorlatilag lebeszélte Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy Kaposváron is "országértékelő beszélgetést" tartson, mondta egy a Fidesz vezetéséhez közel álló politikus az Indexnek. A rendszerváltás előtt a III/II-es főcsoportfőnökséggel kapcsolatban álló kaposvári polgármester szerint ebben a zűrzavaros időben nem lenne szerencsés az elnöki látogatás.

Elkerüli az országrészt

Eredetileg - Orbán budapesti országértékelő beszédét felvezető - öt helyszínből álló "országértékelő beszélgetések" egyik állomása lett volna a dunántúli város is, így azonban a jövő héten Orbán csak Pocsajon, Miskolcon, Várpalotán, Budapesten és Esztergomban beszél "a falvak, a nők, a foglakoztatáspolitika, a főváros és az egészségügy problémáiról". Bővebben > > >

Lemondatnák Szitát?

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy a pénteki elnökségi ülésen, amelyen csak a legszűkebb pártvezetés vett részt, nem volt téma Szita Károly múltja. A Népszava ugyanakkor úgy tudja, hogy a kaposvári polgármester a közeljövőben lemond Fidesz-tagságáról, ugyanis a párt vezetői erre szólították fel. A párt hivatalos verziója szerint ugyanakkor mindaddig, amíg bíróság nem dönti el, a Fidesz nem foglal állást a kérdésben. Az Index kereste a kaposvári polgármestert, aki - már hetek óta - szombaton is elérhetetlennek bizonyult.

Február 2-án az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁSZTL) átadta az Indexnek a Szita Károly ügynökmúltját bizonyító iratokat. A dokumentumok szerint Szitát 1980 július 2-án szervezte be Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy a III/II-es osztályhoz, fedőneve Krakus Péter lett. A dokumentum szerint Krakus ügynök 1989. május 9-én szerelt le. Bővebben > > >