Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lemondott parlamenti mandátumáról Szita Károly

2002.12.04. 11:59
Lemondott parlamenti mandátumáról Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Döntésének hátterében nincsenek politikai okok. Sajtótájékoztatóján közölte: utazó nagykövet helyett összefogásra van szüksége a városnak. Szita egyébként a napokban írt levelet Medgyessy Péter miniszterelnöknek és Kovács László külügyminiszternek. Ebben a taszári kiképzőbázisnak egy esetleges iraki akcióval kapcsolatos használatáról tesz fel kérdéseket.
Lemond parlamenti mandátumáról Szita Károly fideszes honatya, Kaposvár polgármestere. A politikus ezt szerdai kaposvári sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését azzal indokolta, hogy túlságosan lekötik az önkormányzattal kapcsolatos feladatok, teendőit nem tudja egyeztetni a parlament heti üléseivel.

Utazó nagykövet helyett

Szita Károly
Mint mondta: nem elég a heti két nap, amit polgármesterként a városra tud fordítani, főként nem most, amikor az európai uniós csatlakozásra kell felkészülni. - Utazó nagykövet helyett összefogásra van szüksége a városnak - jelentette ki a polgármester.

Szita Károly 1994 óta Kaposvár polgármestere, 1998-tól országgyűlési képviselő, a Fidesz országos választmányának alelnöke. A politikus korábban a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke volt, jelenleg a szervezet társelnöke. A fideszes politikus az előző és a mostani országgyűlési választásokon is listáról került a parlamentbe, lemondása mandátumáról ezért nem teszi szükségessé időközi választás kiírását.

A képviselői mandátum betöltéséről a Fidesz Somogy megyei választmánya - az országos választmány elnökségének egyetértésével - dönt. Szita Károly közölte: utóda még az idén elfoglalja helyét a parlamentben. Azzal kapcsolatosan, hogy ki váltja őt a Fidesz képviselőcsoportjában egyelőre annyit mondott: neki már van jelöltje, őt azonban először a megyei választmány előtt szeretné megnevezni, előreláthatólag a jövő héten.

Válaszra várva

Szita Károly egyébként a kormányfőtől és a külügyminisztertől vár választ arra, hogy a taszári kiképzőbázisnak egy esetleges iraki akcióval kapcsolatos használatáról mikor és milyen formában érkezett felkérés az Egyesült Államok kormányától, illetve pontosan kik érkeznének Magyarországra. A polgármester a múlt héten levélben tájékoztatást kért Medgyessy Pétertől és személyes találkozót Kovács Lászlótól, ám megkeresésére nem kapott választ - írja szerdai számában a Somogyi Hírlap.

Szita Károly a lapnak elmondta: a kaposváriak nevében tudni szeretné, hogy Taszáron hány személyt, mire képeznének ki és pontosan mikortól. Kíváncsi arra, hogy mennyi ideig tartózkodnak majd Taszáron, és ottlétük mennyiben érinti a környéken élőket, jelent-e bármilyen veszélyt számukra. A kaposvári polgármester tudakolja, hogy a magyar kormány készül-e egy esetleges veszély elhárítására, és ha igen, erről milyen formában akarják tájékoztatni a Kaposvár környékén élőket. Szavai szerint a titkolózás jogos nyugtalanságot kelt a környék lakóiban. A politikus az ügyben nagyon fontosnak tartana egy személyes találkozót a külügyminiszterrel, és - mint mondta - nem érti, hogy megkeresésére miért nem érkezik válasz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?