Lemondott parlamenti mandátumáról Szita Károly

2002.12.04. 11:59
Lemondott parlamenti mandátumáról Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Döntésének hátterében nincsenek politikai okok. Sajtótájékoztatóján közölte: utazó nagykövet helyett összefogásra van szüksége a városnak. Szita egyébként a napokban írt levelet Medgyessy Péter miniszterelnöknek és Kovács László külügyminiszternek. Ebben a taszári kiképzőbázisnak egy esetleges iraki akcióval kapcsolatos használatáról tesz fel kérdéseket.
Lemond parlamenti mandátumáról Szita Károly fideszes honatya, Kaposvár polgármestere. A politikus ezt szerdai kaposvári sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését azzal indokolta, hogy túlságosan lekötik az önkormányzattal kapcsolatos feladatok, teendőit nem tudja egyeztetni a parlament heti üléseivel.

Utazó nagykövet helyett

Szita Károly
Mint mondta: nem elég a heti két nap, amit polgármesterként a városra tud fordítani, főként nem most, amikor az európai uniós csatlakozásra kell felkészülni. - Utazó nagykövet helyett összefogásra van szüksége a városnak - jelentette ki a polgármester.

Szita Károly 1994 óta Kaposvár polgármestere, 1998-tól országgyűlési képviselő, a Fidesz országos választmányának alelnöke. A politikus korábban a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke volt, jelenleg a szervezet társelnöke. A fideszes politikus az előző és a mostani országgyűlési választásokon is listáról került a parlamentbe, lemondása mandátumáról ezért nem teszi szükségessé időközi választás kiírását.

A képviselői mandátum betöltéséről a Fidesz Somogy megyei választmánya - az országos választmány elnökségének egyetértésével - dönt. Szita Károly közölte: utóda még az idén elfoglalja helyét a parlamentben. Azzal kapcsolatosan, hogy ki váltja őt a Fidesz képviselőcsoportjában egyelőre annyit mondott: neki már van jelöltje, őt azonban először a megyei választmány előtt szeretné megnevezni, előreláthatólag a jövő héten.

Válaszra várva

Szita Károly egyébként a kormányfőtől és a külügyminisztertől vár választ arra, hogy a taszári kiképzőbázisnak egy esetleges iraki akcióval kapcsolatos használatáról mikor és milyen formában érkezett felkérés az Egyesült Államok kormányától, illetve pontosan kik érkeznének Magyarországra. A polgármester a múlt héten levélben tájékoztatást kért Medgyessy Pétertől és személyes találkozót Kovács Lászlótól, ám megkeresésére nem kapott választ - írja szerdai számában a Somogyi Hírlap.

Szita Károly a lapnak elmondta: a kaposváriak nevében tudni szeretné, hogy Taszáron hány személyt, mire képeznének ki és pontosan mikortól. Kíváncsi arra, hogy mennyi ideig tartózkodnak majd Taszáron, és ottlétük mennyiben érinti a környéken élőket, jelent-e bármilyen veszélyt számukra. A kaposvári polgármester tudakolja, hogy a magyar kormány készül-e egy esetleges veszély elhárítására, és ha igen, erről milyen formában akarják tájékoztatni a Kaposvár környékén élőket. Szavai szerint a titkolózás jogos nyugtalanságot kelt a környék lakóiban. A politikus az ügyben nagyon fontosnak tartana egy személyes találkozót a külügyminiszterrel, és - mint mondta - nem érti, hogy megkeresésére miért nem érkezik válasz.