Móric
14 °C
15 °C

Felállhat a parlamenti drogbizottság

2004.09.22. 19:06
Az Európai Unió készülő drogstratégiájához igazítaná a Szitka Péter szocialista képviselő által kezdeményezett eseti bizottság a magyar szabályozást. A testület még az ősszel felállhat, a politikusok mellett négy független szakértő is hozzájárulhat a jogszabályok esetleges módosításához. A Kendermag Egyesület még májusban követelte petícióban a parlament elnökétől a testület felállítását.
A hazai drogstratégia és az EU készülő drogstatégiájának összehangolása is célja annak a bizottságnak, amelynek létrehozását Szitka Péter szocialista képviselő kezdeményezte a ház elnökénél. Az Index birtokába jutott tervezet szerint a testület feladata többek között, hogy az elmúlt négy évben illegális kábítószer-ügyben meghozott kormányzati intézkedéseket áttekintse, vizsgálja és értékelje. A 2000-ben elfogadott nemzeti stratégia alapján hozott döntések négy alappillére a társadalmi összefogásra és közösségi együttműködésre való törekvés, a megelőzés, a rehabilitáció teljes körű kialakítása és a kínálatcsökkentés.

Négy független szakértő

A testület - amely "A Nemzeti stratégia a kábítószerprobléma visszaszorítására című dokumentumban foglaltaknak az Európai Unió készülő drogstratégiájával való összehangolását előkészítő eseti bizottság" nevet kapta - ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Unió készülő drogstégiájához. A testületbe a négy parlamenti párt összesen hat tagot küld, az MSZP és a Fidesz két-két képviselővel vesz részt a munkában. A tíz tagúvá bővülő bizottságba a négy független szakértőt a négy párt delegálja.

Kendermagbizottság

A bizottság megalakulását a Kendermag Egyesület kezdeményezte májusi tüntetésén. A rendezvényen a civil szervezet tagjai egy petíciót adtak át Szili Katalinnak, a parlament elnökének, amelyben a testület felállítását valamint azt követelték, hogy a drogfogyasztást ne szankcionálják büntetőjogi eszközökkel, és a törvény tegyen különbséget a kábítószerek között "azok valós társadalmi és egészségügyi kockázatai alapján".

A bizottság megalakulásáról a házbizottság dönt. A bizottság december 13-ig jelentést készít, amelyet a parlament megtárgyal.