Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Felállhat a parlamenti drogbizottság

2004.09.22. 19:06
Az Európai Unió készülő drogstratégiájához igazítaná a Szitka Péter szocialista képviselő által kezdeményezett eseti bizottság a magyar szabályozást. A testület még az ősszel felállhat, a politikusok mellett négy független szakértő is hozzájárulhat a jogszabályok esetleges módosításához. A Kendermag Egyesület még májusban követelte petícióban a parlament elnökétől a testület felállítását.
A hazai drogstratégia és az EU készülő drogstatégiájának összehangolása is célja annak a bizottságnak, amelynek létrehozását Szitka Péter szocialista képviselő kezdeményezte a ház elnökénél. Az Index birtokába jutott tervezet szerint a testület feladata többek között, hogy az elmúlt négy évben illegális kábítószer-ügyben meghozott kormányzati intézkedéseket áttekintse, vizsgálja és értékelje. A 2000-ben elfogadott nemzeti stratégia alapján hozott döntések négy alappillére a társadalmi összefogásra és közösségi együttműködésre való törekvés, a megelőzés, a rehabilitáció teljes körű kialakítása és a kínálatcsökkentés.

Négy független szakértő

A testület - amely "A Nemzeti stratégia a kábítószerprobléma visszaszorítására című dokumentumban foglaltaknak az Európai Unió készülő drogstratégiájával való összehangolását előkészítő eseti bizottság" nevet kapta - ajánlásokat fogalmaz meg az Európai Unió készülő drogstégiájához. A testületbe a négy parlamenti párt összesen hat tagot küld, az MSZP és a Fidesz két-két képviselővel vesz részt a munkában. A tíz tagúvá bővülő bizottságba a négy független szakértőt a négy párt delegálja.

Kendermagbizottság

A bizottság megalakulását a Kendermag Egyesület kezdeményezte májusi tüntetésén. A rendezvényen a civil szervezet tagjai egy petíciót adtak át Szili Katalinnak, a parlament elnökének, amelyben a testület felállítását valamint azt követelték, hogy a drogfogyasztást ne szankcionálják büntetőjogi eszközökkel, és a törvény tegyen különbséget a kábítószerek között "azok valós társadalmi és egészségügyi kockázatai alapján".

A bizottság megalakulásáról a házbizottság dönt. A bizottság december 13-ig jelentést készít, amelyet a parlament megtárgyal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?