Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A szélsőjobbosok szerint nincs fasiszta veszély

2004.10.15. 18:39
Nyolcvan-száz résztvevője lehetett a belvárosi Szabadság térre rendezett "antifasiszta, antibolsevista" tüntetésnek. A szónokok szerint a Bácsfi Diána-féle tüntetés csak figyelemelterelés volt az ország súlyos bajairól.
Erős rendőri biztosítással és rengeteg újságíró érdeklődése mellett tartották meg a Szabad Magyarországért Mozgalom, az '56-os Magyarok Világszövetsége, a Jobbik Magyarországért és még egy tucat szervezet demonstrációját a Szabadság téren, a szovjet emlékműnél.

A rendezvényen körülbelül 80-100 szimpatizáns, főleg idősebb emberek és néhány szkinhed vett részt. A szónokok szerint ma Magyarországon nincs fasiszta veszély, inkább az ország vezetésével vannak súlyos problémák. A beszédekben többen is kifogásolták, hogy szovjet emlékművet eddig még nem távolította el senki.

A tüntetésen az ország bajairól történő figyelemelterelésnek nevezték a Bácsfi Diána és csoportja "ürügyén elindított politikai hisztériakeltést". A szervezők szerint ez felidézi azokat a fasiszta, bolsevista eszközöket, amikor a hatalom maga kreál ellenséget csak ezért, hogy az általa nem kívánatos eszméket összemossa a fasizmussal, és ellenük a hatalom eszközével léphessen fel.

A busmanok, az eszkimók és a zsidók

#alt#
Szabadság téri tüntetés
Klikk a képre!
Schuster Lóránt, egykori MIÉP-es politikus szerint Bácsfi Diána olyan, mint Szabó Albert, aki a tömegből bekiabálók szerint zsidó volt. "Olyan, mintha a busmanok vezetője egy eszkimó lenne" - érzékeltette véleményét Schuster, aki feltette azt a kérdést, "Ki az, aki még ezt a szalámit megeszi?".

A "hídfoglaló" Budaházy György azt kérdezte, "mitől félnek a zsidók?", majd úgy folytatta, ők ülnek a bankokban, a nagyvállalatok élén és a rendőrség vezetésében is.

Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom képviseletében úgy fogalmazott: a Terror Háza előtt ellenünk, magyarok ellen tüntetnek, azok, akik összekeverik a fasizmust a hungarizmussal.

A tüntetés miatt a szovjet emlékművet dupla kordonnal vették körül, a rendre feltünően sok, harminc-negyven rendőr vigyázott, de rendbontás nem történt.