Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Mégis ingyen választhatnának orvost a kismamák

2007.04.23. 08:51
A Magyar Nemzet birtokába jutott az Egészségügyi Minisztérium törvénymódosítási javaslata, ami lehetővé tenné a kismamáknak, hogy részleges térítési díj kifizetése nélkül válasszanak orvost. A mentesség a terhesgondozásra és a szülészeti ellátásra vonatkozna. Lapszemle.

„A részleges térítési díjfizetésre vonatkozó rendelkezés alól kivételt képez a terhesgondozás és a szülészeti ellátás” – olvasható a Magyar Nemzet birtokába került törvénymódosítási javaslatban, amely szerint az Egészségügyi Minisztérium változtatna korábbi álláspontján.

Az eddigi tervek úgy szóltak: ha egy kismama maga akar orvost választani, azt megteheti, de az ellátás 30 százalékát vagy maximum 100 ezer forintot neki kell kifizetnie, ez a részleges térítési díj.

Ha elfogadják a tervezetet, június 30-a után sem kell majd fizetniük a kismamáknak. A jelenlegi szabályozás április elsején lépett életbe, eszerint a betegnek részleges térítési díjat kell fizetnie, ha választott orvosánál szeretne egészségügyi ellátást kapni. Abban az esetben, ha valaki április elseje előtt kezdett kezelést kapni választott orvosánál, az június 30-ig mentesül a fizetés alól.