Piroska
-2 °C
5 °C

Zárolták a palesztin fogorvos iszlám közösségének bankszámláját

2004.04.27. 19:01
A terrormerénylet előkészítésével gyanúsított palesztin fogorvos számlájára 475 ezer euró (118,8 millió forint) érkezett a terrorszervezetekkel kapcsolatban álló al-Haramain szaúdi alapítványtól, amelyet már zároltak is - értesült az MTV Híradó. A rendőrség hétfőn újabb házkutatást tartott a Bartók Béla úti iszlám egyháznál, ahol számítógépeket foglaltak le.
"Megérkezett egy magánszemély bankszámlájára az a 475 ezer eurós összeg, amelyet egy szaúd-arábiai alapítványtól küldtek a Bartók Béla úti iszlám közösségnek" - közölte Garamvölgyi László. A magánszemély kilétéről a kommunikációs igazgató nem kívánt nyilatkozni.

Tiltólistán az al-Haramain

Az MTV szerint a külföldi alapítvány, amelytől a pénz érkezett, azonos a szaúdi királyság által is támogatott terrorizmust támogató al-Haramain elnevezésű alapítvánnyal. A terroristagyanús alapítványt az ENSZ tette tiltólistára.

Dobos Gabriella ügyészségi szóvivő elmondta: a Fővárosi Főügyészség még hétfőn indítványozta a számla zár alá vételét a Fővárosi Bíróságnál, amiről a bíróság hamarosan dönt. Már korábban kiderült, hogy egy külföldi alapítvány pénzelte a terrorista előkészületek miatt Budapesten őrizetbe vett palesztin származású férfit, illetve egy környezetéhez tartozó személyt, és a számlát a rendőrség zárolta.

Mecsetépítésre kellett a pénz

Az Iszlám Egyház ugyanakkor cáfolta, hogy a nemzetközi alapítványtól kapott pénzbeli adományokat az imám vagy mások terrorcselekmények elkövetésére kívánták volna felhasználni. Az egyház elismerte, hogy a közelmúltban egy új mecset vételéhez szükséges jelentősebb pénzösszeg két részlete érkezett volna az Iszlám Egyház bankszámlájára, amelyből mindössze 10 százalékot kaptak meg.

Mint ismert, a rendőrség április 13-án - néhány órával Móse Kacav izraeli elnök Budapestre érkezése előtt - vette őrizetbe a 42 éves, Magyarországon élő, palesztin származású fogorvost, az Iszlám Egyház imámját, akit azzal gyanúsítanak: tavaly novemberben egyik ismerősétől robbanóanyag beszerzésére kért ajánlatot, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. A férfit április 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.