Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Szili rendszerkorrekciót akar

2007.03.14. 06:44
Igazi rendszerváltás helyett "rendszerkorrekciót" javasolt Szili Katalin. A szocialista házelnök szerint ennek útja a reformok véghezvitele.

A rendszerváltást követő "finomhangolásra", sőt, a késedelmek miatt "rendszerkorrekcióra" van szükség Szili Katalin szocialista házelnök szerint. A Népszavának adott interjújában úgy vélte, a társadalmi megosztottság, polarizálódás az ország rákfenéje.

Szili szerint a polarizálódás a rendszerváltás következménye, ezért élnek szerinte ma az országban mintegy hárommillióan a létminimumon.

Szili szerint egyébként a reformokkal el lehet érni a rendszerkorrekciót, de ahhoz is változáskra van szükség, hogy minden a régiben maradhasson. A vita tehát ebben van, hogy a szükségesnek ítélt átalakítások jelentik-e egyben a rendszer kijavítását vagy sem, mondta a lapnak.

Szerinte "a közteherviselés rendszerének módosítása nélkül, a szociális és ökológiai problémák figyelembe vétele nélkül változatlan foglalkoztatási szerkezettel" Magyarország aligha zárkózhat fel Európához. A baloldalnak nem szabad hagynia, hogy jobboldali pártok akár populista módon balról előzzék meg őt. Meg kell őriznie azt a támogatói bázist, amelyet az elmúlt 17 évben többször is magáénak tudhatott.

Szili szokása szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is odabökött egyet az interjúban. Nem csak néhányak kiváltsága, hogy gondolkodhatnak és írhatnak, mondta.