Szilárda
-4 °C
3 °C

Az SZDSZ nem akart magából paprikajancsit csinálni

2008.04.29. 12:27
Az SME című szlovák lap szerint az SZDSZ csendes támogatóként megmarad a Gyurcsány-kormány mellett, ami a párt végét jelentheti, hiszen így megmaradt választóit is elveszíti. A liberálisok a koalícióba való belépés óta a folyamatosan zsugorodó párt kínos történetét élik meg, vélekedik a cikk írója. Szerinte az MSZP és az SZDSZ is túlságosan fél az előrehozott választásoktól.

Gyurcsány miniszterelnök talán túléli az SZDSZ kiugrását a koalícióból, de a reformok és az azt szorgalmazó liberálisok aligha, velük együtt pedig a szomszédos országokban élő magyar kisebbséghez való ésszerűbb hozzáállás is elbukik, vélekedett kedden a liberális szlovák polgári napilap, a SME cikkírója.

Hacsak nem akartak magukból paprikajancsit csinálni, s ha a következő választásra meg akarták hagyni maguknak a minimális siker esélyét, a liberálisoknak bizony ki kellett lépniük a koalícióból. Valószínű azonban, hogy létrejön a megállapodás a kisebbségi Gyurcsány-kormány csendes támogatásáról, jóllehet, szinte biztosra vehető, hogy ez a kormány már semmilyen reformokkal nem lesz képes megbirkózni. "Mindkét fél túlságosan retteg az előre hozott választástól, amelynek során az Orbán vezette Fidesz alkotmányos többséget szerezne, a szocialisták az ellenzékiség peremére sodródnának, a liberálisok pedig be sem jutnának a parlamentbe".

"Az Orbántól való jogos félelem sem indokolja azonban, hogy Magyarország a következő két évben a közberuházások válsága és a gazdasági visszaesés árán is a saját haldoklásának meghosszabbítására berendezkedő kormány alatt tengődjön" - fogalmazott a cikkíró. Megjegyezte, az ilyen kormány csendes támogatásával a liberálisok aligha tudnák szépíteni a róluk kialakult képet, ezzel inkább annak adnának nyomatékot, hogy igen, ez a párt "a jó gondolatait mindig becseréli a hatalomból való részesedésre. A liberálisok fokozatos és megállíthatatlan hanyatlása az 1989-től számított magyar fejlemények egyik legszomorúbb fejezete", amely valamikor 1993-ban, az akkor még liberális Fideszhez fűződő szövetség felbomlásával kezdődött. "Kettejük tömbje maradéktalanul a konzervatív nemzetiek és a reformkommunisták egyetlen ellensúlya lehetett volna" - olvasható a SME-ben.

A lap szerint a Fidesz időközben - egyebek között személyi ellentétek miatt is - a nemzetiekhez csapódott, az SZDSZ pedig hiábavaló koalícióra lépett a szocialistákkal. Annak ellenére is kitartott mellettük egy egész választási cikluson át, hogy "a kommunista káder, Horn Gyula néhányszor, igencsak kedvére való módon felmosta velük a padlót". A szakértők értékelni tudták ugyan a reformokat, így a Bokros-csomagot is a kulisszák mögül támogató liberálisok érdemeit, ezek azonban a nyilvánosság előtt rejtve maradtak, így aztán az SZDSZ választóinak többségét időközben elveszítette. "Azóta a folyamatosan zsugorodó párt kínos történetét éli meg, amely hasztalan győzködi a választókat, hogy ő legalább alternatívát kínált a minden lába elé kerülőt földbe döngölő két nagy párttal szemben".

A lap szerint szlovák szempontból is sajnálatos, hogy az SZDSZ önálló élete a jelek szerint inkább a végét járja. Ők ugyanis sok tekintetben valóban alternatív szemléletet kínáltak. Nemcsak azzal, hogy talán egyedüliként vették komolyan a polgári társadalom, a szabad piac és az állami jogkörök korlátozásának eszményét, hanem a szomszédos államokban élő magyarság problémáinak megközelítését is ésszerűbb alapokra akarták helyezni. Ez például azt jelentette, hogy "a szenvedélybeszédek, a zászlólengetések, a szoboravatások", a látványosságokra épülő határon túli kisebbségpolitika helyett a határon túliak talpra állítását segítő, a Budapesttől kevésbé függő, a kultúrájuk tartós fejlődését biztosítani képes fejlesztéspolitikát támogattak. Ez nem kizárólag a határon túli magyarokon, hanem azokon a régiókon is segít, amelyekben élnek.

"Sajnos, a hazai és a kisebbségi lobbi nyomásával szemben alulmaradtak". Szándékukkal, miszerint átláthatóbbá kell tenni a határon túli magyarok anyagi támogatásának rendszerét, a "kisebbségi vezetők tartós gyűlöletét vívták ki. Most legalább megkönnyebbülhetnek" - fejezte be cikkét a SME.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!