Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kinek jutott hamarabb eszébe?

2002.11.18. 08:21
Hajba kapott az SZDSZ és a Fidelitas azon, hogy kinek jutott hamarabb eszébe az "Európa Expressz" szlogen. A vitába beszállhat Horváth Csaba is, aki 1998-ban ugyanezzel a címmel rendezett magyar akciófilmet.
Úgy tűnik, a magyar lakosság figyelmét nem mindig sikerül felkeltenünk, de a fideszesekét rendszeresen - így reagált a Népszabadságnak Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője arra, hogy a Fidelitas ismét az SZDSZ egy ötletét "alkalmazta".

Nem lehet levédetni a szlogent

Gyürk András, a Fidelitas elnöke és Rogán Antal alelnök november 9-én jelentette be: felvilágosító kampányt indítanak az EU-csatlakozásról fiatalok részére. A két fideszes képviselő tájékoztatóján Európa Expressz feliratú pólót viselt.

Ihlet
Az Accursius Jogász Egylet nem kívánja még szövevényesebbé tenni az "Európa Expressz" szlogen használatával kapcsolatban eddig is parttalannak tűnő vitát az SZDSZ és a Fidelitas között, csupán annyit kíván megjegyezni, hogy az egyesület 1998., 1999. és 2000. márciusában Európa Expressz címmel kétnapos országos diákkonferenciát rendezett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen - tájékoztatta az Indexet az egylet elnöke, Bebők Gábor. A konferenciák témája az EU, illetve hazánk uniós csatlakozása volt. Az egyesület nem ragaszkodik a szlogen kizárólagos használatához, sőt örömét fejezi ki, hogy talán az általa rendezett konferenciák ihlették meg a vitában érdekelt feleket.

Kevéssel korábban, az önkormányzati választások kampányzáróján az SZDSZ a kongresszusi központban már elindította az Európa Expresszt. Ráadásul ugyancsak egy uniós felvilágosító kampányt. Horn közölte: tisztelniük kellene a pártoknak egymást. Igaz, nem lehet levédetni egy ilyen szlogent, legfeljebb "csak a tisztességben lehet bízni".

A kampányban nem használják

Rogán Antal korábban a Népszabadságnak azt mondta, az Európa Expressz kifejezést nem is használják a kampányban, az csak a pólójukon szerepelt. De szerinte nem is ez a lényeg, hiszen tartalmilag is másról van szó: azon előítéletek és megalapozatlan várakozások eloszlatásáról, amelyek az EU-tagsággal kapcsolatban, elsősorban információhiány miatt alakultak ki.

A Fidelitas a kampány során információs kiadványokat készít, és eutmutato.hu néven internetes honlapot indítanak. - Ezeket az ötleteket a kormánypártok is nyugodtan használhatják - jegyezte meg Rogán, hozzátéve: nem örülne neki, ha egy párt kisajátítaná az EU-t. A Magyar Hírlap azon kérdésére, hogy lát-e összefüggést az SZDSZ korábbi és a Fidelitas későbbi kampányfogásai között, Rogán nemmel válaszolt, majd hozzátette: "miért ne tanulhatnánk egymástól?"

Akciófilmként kezdte

A szlogenvitába joggal szállhatna be Horváth Csaba is, aki 1998-ban ugyanezzel a címmel rendezett magyar akciófilmet. Az Európa Expressz ötletéből - melynek főbb szerepeit Stohl András, Kamarás Iván és Dobó Kata alakította - később folytatásos krimi lett, s most Rendőrsztori néven fut a tv2-n, Rékasi Károly, Szilágyi Tibor valamint a Xantus Barbara főszereplésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!