Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A kormány nemcsak a hófehérkéket védi Szlovákiában

2008.11.03. 18:43
Az SZDSZ elhalasztatta volna a szlovák oszlatási eljárás megvitatását az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésén. Ám az ellenzék egyöntetűen utasította el Molnár Lajos indítványát, a szocik pedig szétszavaztak, úgyhogy megállapíttatott: a két ország nacionalistái szítják a feszültséget, zászlót égetni csúnya dolog, illetve majd a szlovák rendőrséget akkor ítélik el, ha lezárult minden vizsgálat.

Egy napot adott Juhász Gábor a szlovák rendőrségnek, hogy prezentálja a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan mérkőzésén készült videófelvételeket. Ezeket egyébként, jelezte az igazságügyi minisztérium államtitkára, hétfőre ígérte a szlovák fél. Épp ezért Molnár Lajos meg is jegyezte, hogy bár a grémium ellenzéki tagjai már most rendőrterrorról beszélnek, de előbb ismerni kellene a bizonyítékokat, így a bizottság függessze fel a szlovákiai eseményeket tárgyaló napirendi pontot, és szorítkozzon a szlovák követség előtti zászlóégetésre.

Az ellenzék egységesen vétózta a javaslatot, ahogy a szocialisták is, közülük egyedül Mécs Imre értett egyet Molnárral. Aki így hiába bizonygatta, hogy a meccsen megfigyelőként jelenlévő magyar rendőrök meghallgatása nem ad árnyaltabb képet a mérkőzés eseményeiről, mint amennyi eddig megjelent a sajtóban. És neki lett igaza. A meghallgatott alezredes csak annyit árult el, hogy a meccs előtt részt vett egy korrekt eligazításon, ahol deklarálták: nem akarnak politikai ügyet fújni, csak a szabálysértőket szeretnék kiemelni.

A stadionban a magyar rendőröket a magyar szektorral szemben helyezték el. Pusztán annyit észleletek, vette át a szót egy másik rendőr, egy rendőr három szurkolóval keveredett szóváltásba, aztán a rendőr visszavonult, majd indult a roham. A magyar szurkolókat két oldalról beszorították, és rendőri zsargonnal szólva: percekig intézkedtek ellenük. Abban azonban mindkét megfigyelő egyetértett, hogy pozíciójukból nem láttak beavatkozásra okot adó eseményt. (Ha mégis volt, akkor azt a videókameráknak kellett rögzíteniük.) Szavai hitelességét igazolandó az őrnagy arról is beszélt, hogy tíz éve vesz részt Fradi-meccsek biztosításában, és ezzel a tapasztalattal sem szúrt neki szemet semmi.

A szlovák rendőrök fellépését elítélő felszólalások után az MSZP-s Gál Zoltán azt firtatta: most miért volt hirtelen ilyen tömeges a magyar jelenlét, és volt-e példa hasonló csoportosulásra. Juhász szerint ha kevésbé tömegesen, és balhésan, de mindig vannak magyar szurkolók a DAC-meccseken. Most meg, magyarázta az államtitkár, azért voltak ennyien, mivel szervezték őket, egymást (többek között egy honlapon hetek óta ment a toborozás). És bizony, ironizált az államtitkár, ezek nem kiscserkészek és hófehérkék, persze a kormánynak ennek ellenére foglalkozni kell az üggyel. Zárt ülés esetére Juhász egyébként bővebb információt ígért a szervezkedőkről.

Abban mindenki egyetértett, hogy szlovák zászlót égetni nem szép. „Miért nem avatkozott közbe a rendőrség, amikor megkezdődött az égetés”, hányt szemre Lázár János, a bizottság fideszes elnöke. Aztán abban sikerült közös nevezőre jutni, hogy mindkét oldalon a nacionalisták szítják a feszültséget, pedig a két nép ezer évig békében élt egymás mellett.

Tüntettek a szlovák nagykövetségnél

Rendben befejeződött hétfőn este fél nyolckor a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja a budapesti szlovák nagykövetség előtt. A rendezvényen a szervező mozgalom elnöke, Zagyva Gyula azt jelentette be, hogy 1 millió forintos vérdíjat tűznek ki annak a zsolnai rohamrendőrnek az adataiért, aki a szombati, dunaszerdahelyi meccsen annyira megvert egy szlovákiai magyar szurkolót, hogy jelenleg is a pozsonyi kórházban ápolják. A megmozduláson lejátszottak egy hangfelvételt is, amelyen a fiatal egyik barátja mesél a mérkőzésen történtekről. A felszólalók között volt Budaházy György is, aki szintén elmondta élményeit a megfogalmazása szerinti "magyarverésről". A kordonok előtt mécsesek égnek, a szónok bejelentette a rendezvény végét.

Két embert állítottak elő a rendőrök, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Mindkettőjüket azért vitték be a kapitányságra, mert kést találtak náluk, miközben a Thököly úton ruhájukat átvizsgálták. Így közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt kell felelniük. (FH)