Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Ha spórolni akar, vegyen szlovák rendszámot autójára

2008.04.21. 07:09
Nem tud mit kezdeni a VPOP azokkal a magyar autósokkal, akik a regisztrációs adó és a súlyadó befizetését akarják elkerülni azzal, hogy Szlovákiában helyezik üzembe a kocsijaikat - írja a Népszabadság.

Egy átlagos autónál is százezreket spórolhat meg ezzel a módszerrel a tulajdonos. A rendszámüzletre már külön cégek szakosodtak, akik teljes körű ügyintézést vállalnak. A hatóságok nem tehetnek semmit, mert bár a külföldön vett kocsit itthon is üzembe kellene helyezni, határellenőrzés híján csekély a lebukás veszélye, viszont, ha valaki azt mondja, hogy az év felét Szlovákiában tölti akkor nem is kell az autót itthon forgalomba helyeztetni.

A hazai forgalomba helyezés akkor sem szükséges, ha szlovák alapítású cég nevére vették a kocsit. Becslések szerint a magyar utakon futó körülbelül 10 ezer szlovák rendszámú autó döntő többségét ilyen cégeken keresztül vásárolták. A vámosok külön ellenőrzik a szlovák rendszámú autókat, de statisztikájuk nincs, így nem tudni, mennyit és milyen eredménnyel ellenőriztek.

Az üzembe helyezés elmulasztása szabálysértés, és legfeljebb 30 ezer forintra büntethető, a szlovák rendszámmal viszont még egy kisebb, 1400 köbcentis autó esetében is 200-250 ezer forint lehet a megtakarítás. A szlovák oldalon már mintegy 30 cég specializálta magát a magyarok cégalapítási és gépkocsi-vásárlási ügyeinek intézésére. A teljes körű szolgáltatás, dokumentum-beszerzés 1000 euró, viszont nincs regisztrációs adó, nincs súlyadó és biztosítás is olcsóbb, mint Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!