Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Szúnyogirtásban utazik a KISZ utolsó vezetője

2008.06.23. 08:10
Az önkormányzatok és a Magyar Turizmus Zrt. folyamatosan ráfizetnek a szúnyogirtásra, mert a Corax-Bioner nevű cég a konkurenseknél jóval drágábban végzi a permetezést. Nagy Imre, a KISZ KB utolsó vezetőjének cége nem rendelkezik repülési engedéllyel sem, ezért a légi irtást alvállalkozókkal végezteti, olvasható a Magyar Nemzetben.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a "fazonra szabott" pályázati kiírások miatt több alkalommal megbüntette az önkormányzati szövetségeket, ám az ismételt pályázatokon mégiscsak Nagy, a KISZ KB egykori első titkárának cége nyerte a zsíros megrendeléseket - írta a Magyar Nemzet.

Szolnok önkormányzata például idén februárban írt ki pályázatot szúnyogirtásra. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata szerint a kiírás sértette az esélyegyenlőséget, ezért visszavonták azt. A második körben viszont a város azért nem fogadta el a Nagy konkurensének számító Gergely Air pályázatát, mert azt túl olcsónak találták. Szolnok és az irtásokat 50 százalékban támogató Magyar Turizmus Zrt. így most összesen 62,5 millió forinttal többet fizet a szúnyogirtásért.

Nagy Imre a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: kimutatható, hogy egyes szolgáltatásaik drágábbak, de összességében a teljes szolgáltatás nem. A közbeszerzési pályázatokon pontozzák a használt szerek minőségét, környezetbarát mivoltát, a fizetési módot és határidőt, a referenciákat is.

A konkurencia szerint a Corax-Bioner trükkje az, hogy a kisebb cégeket hagyja nyerni azokon a pályázatokon, ahol kisebb haszon kecsegtet. Cserébe a zsírosabb megrendeléseket alvállalkozóként e cégekkel végezteti el. Nagy cége repülési engedéllyel sem rendelkezik, ezért a pályázatokon a megfelelő alvállalkozókat jelöli meg a tevékenység elvégzésére.

Gergely Gábor, az irtásból kiszoruló Gergely Air ügyvezetője szerint a nagyjából 500 ezer hektárnyi területen végzett szúnyogirtás 4-5 milliárd forintos piacot jelent. Nagy Imre azt mondta: a Gergely Air eddig tíz pert indított cége ellen, de ezek mindegyikét a Corax-Bioner nyerte.