Valér
2 °C
8 °C

Bronz helyett viasz József Attilát avatott Áder János

2005.10.04. 07:39
Szakértők szerint egyértelműen látszott, hogy Áder János vasárnap Hódmezővásárhelyen nem bronz, hanem csupán viaszból készült József Attila kompozíciót avatott, írja a Népszabadság. A szobor valószínűleg nem készült el időre, noha a Fidesz sajtóosztálya szerint a bronzszobrot csak a védelem miatt vonták be viasszal.

A Népszabadság cikke szerint Hódmezővásárhelyen azt terjesztik, hogy vasárnap Áder János, a Fidesz frakcióvezetőjének szoboravatása "átverés" volt. A lap szerint József Attila-emlékmű nem készült el időben, holott Kligl Sándor szobrász ezzel áltatta Lázár János polgármestert.

Viaszperek indulhatnak

A Fidesz sajtóosztálya szerint igenis bronzból készült a kompozíció, nem pedig viaszból. A Népszabadság szerint a szoborcsoport felső részét, a költő székét, és az asztali lámpát avatták bronzból, míg József Attila, a mama és két gyerek figurája nem fémből készült. A viaszfigurákat bronzszínű sprével fújták le.

A 25 millió forintba kerülő szobor elkészítésére nem írtak ki közbeszerzési pályázatot. Áder az avatáson arról beszélt, hogy József Attila életműve figyelmeztet mindannyiunkat, hogy csak az igaz út járható.

Hétfőn délután leszerelték a kérdéses alakokat, és perrel fenyegettek meg mindenkit, aki azt állítja, hogy József Attila nem bronzból készült.