Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér: Még egy szocialista politikus érintett

2002.09.09. 07:47
A Horn-kormány még egy, eddig meg nem nevezett tagja érintett az úgynevezett ügynökügyben - nyilatkozta az Inforádiónak Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. A politikus hangsúlyozta: nem azt állítják, hogy a szocialista politikus együttműködött az állambiztonsági szervekkel, hanem azt, hogy a Mécs-bizottság alapelvei szerint szerepelnie kellene a testület által közzétett listán.
Kövér László információi szerint az eddig nyilvánosságra kerülteken kívül még egy szocialista politikust is az érintettek körébe kellett volna sorolniuk a Mécs-bizottság MSZP-s és SZDSZ-es tagjainak, amikor közzétették listájukat.

Kövér lemondásra szólította fel Mécset

Kövér László
A Fidesz országos választmányának elnöke az Inforádiónak szombaton úgy nyilatkozott, hogy ez a szocialista politikus nem a jelenlegi, hanem a Horn-kormány tagja volt. Hangsúlyozta, nem állítják, hogy ez a szocialista politikus együttműködött volna az állambiztonsági hatóságokkal, de ettől függetlenül neki is szerepelnie kellett volna az érintettek között. Kövér László szerint a bizottság gyalázatos eljárásmódja miatt Mécs Imrének le kellene mondania parlamenti mandátumáról.

Mécs Imre, a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnöke hírre reagálva ostobaságnak nevezte Kövér szavait, valamint úgy vélte, hogy az ellenzéki képviselőknek részt kellene venniük a bizottság munkájában.

"Dokumentumok alapján nem igazolható"

Tóth Károly, a testület szocialista tagja a Népszabadságnak elmondta: a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem igazolható, hogy a Horn-kormány még egy miniszterét az érintettek kategóriájába kellett volna sorolni. Közölte, a vizsgálódás során két személynél találtak azonos dokumentumot, egy-egy hatos kartont. Egyik esetben sem állapította meg a bizottság az aktív együttműködést, mivel mindössze az az egyetlen karton állt rendelkezésre. Utóbb mindkét személy, Szalay Gábor és Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere is elismerte a kapcsolattartást a belügyi szervezettel.