Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fideszre szabnák az MSZP-t a névtelen szocialisták

2004.07.21. 07:05
"Működésképtelen, jövőkép nélküli érdekközösségnek" tartja a szocialista pártot több, a nevét nem vállaló fiatal szocialista. A Balternatív néven csoportba szerveződött fiatalok megújítási programot hirdettek a neten és postai úton toboroznak híveket - írja a Népszabadság. A párt szervezeti átalakítását a Fidesz mintájára hajtanák végre, megyei szint helyett a választókörzeteket téve meg alapegységnek.
Az MSZP "rugalmatlan, átláthatatlan, múltba visszanyúló alá-fölérendeltségi viszonyokba beleágyazódott, működésképtelen" párt - állítja Gondolatok a Magyar Szocialist Párt Pártújító Kongresszusához című, az interneten és postai úton terjesztett dokumentumában egy magát Balternatív néven nevező csoportosulás. A nevüket nem vállaló, az MSZP megújításán dolgozó fiatalokból álló csoport a párt teljes átalakítására tett javaslatot.

A Népszabadság szerdai cikke szerint a pártbeli fiatalokból szerveződött csoportosulás szerint az MSZP "jövőkép nélküli érdekközösség", amelyben egy szűk érdekcsoport évekkel ezelőtt megszerezte és azóta "bebetonozva" magánál tartja az irányítást. A csoport honlapján közzétett véleményük szerint a párt megújítására tett kísérletek erőtlenek.

Erőtlen, általános, alibi

Hiller István Az új magyar szociáldemokrácia című programja "nem konkrét és világos", a pártelnökségért a kultuszminiszterrel versengő Szili Katalin dolgozata "nagy általánossággal megfogalmazott elvi szintű állásfoglalás", Lamperth Mónika belügyminiszter az alapszabály módosítására előkészített javaslata pedig "csupán alibiváltozásra elegendő lendülettel íródott".

A Gondolatok szerzői ehhez képest a párt teljes - nyomaiban a Fidesz mintáját követő - megújítását javasolják. Javaslatuk szerint a "pártújító" kongresszuson csak a pártdelegáltak szavazhatnának, a saját jogú küldötteket tartózkodásra kérik. A delegáltak kiválasztásánál fordított kvótát javasolnak, azaz véleményük szerint a küldöttek nyolcvan százalékának 35 évnél fiatalabbnak kellene lennie.

Követnék a jobboldali mintát

A pártszervezet megújítása során a Fideszhez hasonlóan eltörölnék a megyei szintet, azt a választókörzeti szervezetek helyettesítenék. Javaslatuk szerint az MSZP-t a jelenleginél kisebb, a frakcióvezetővel és a választmányi elnökkel kiegészülő öt-hét tagú elnökség irányítaná.

A csoport szeretné, ha az üvegzsebprogramot a pártra is kiterjesztenék, a szocialisták választott tisztviselői időközönként vagyonnyilatkozatot tennének. Emellett átláthatóan, bértáblaszerűen szabályoznák a párttisztségek után járó jövedelmeket is.

Kevesen válaszoltak, de ők Szilit szeretnék
Pozícióosztással próbál bázist építeni magának az MSZP-n belül Medgyessy Péter: a Magyar Hírlap értesülései szerint a kormányfő a harminc év körüli szocialista politikusokat tömörítő Mozaik Klub tagjait próbálja magas beosztás ígéretével magához csábítani. A Mozaik Klub tagja Újhelyi István miniszterelnöki tanácsadó és a Gyurcsány utódjaként emlegetett Mesterházy Attila, a sportminisztérium politikai államtitkára is. Mesterházy egyébként megismételve az Indexnek adott nyilatkozatát a Hírlapnak is tagadta, hogy Medgyessy felkérte volna a sporttárca élére. A Hírlap úgy értesült, hogy Gyurcsánnyal folytatott harcában Medgyessy Szili Katalinnal kötne szövetséget. A házelnököt a párt reformplatformja támogatja, a tömörülés sem Gyurcsánnyal, sem Medgyessyvel nem szimpatizál. Szili eddig nem kötelezte el magát egyikük mellett sem.

A Hírlap felkérésére a Medián közvélemény-kutató felmérést készített arról, a választók kit látnának szívesen az MSZP élén. A kérdés kevéssé mozgatta meg a közvéleményt, mindössze huszonkilenc százaléknyian nyilvánítottak véleményt. A válaszadók harminchat százaléka Szili Katalint, egyötöde az országosan alig ismert Hiller Istvánt - Gyurcsány szövetségesét - látná szívesen a szocialisták elnökeként. A harmadik legnépszerűbb a jelöltséget nem vállaló Lendvai Ildikó, Gyurcsányt tizenegy százalék támogatja. A válaszadók alacsony száma miatt a június végén készült felmérés hibahatára igen magas.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!