Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gyurcsány felnőtt Horn elvtárshoz

2008.04.29. 11:59
Megyei elnökökkel szórta tele kormányát Gyurcsány Ferenc. Ha a kormányszerkezet átalakításával párhuzamosan végrehajtott párthátország-építése sikeres lesz, akkor erőst javulnak a miniszterelnök túlélési esélyei. Ezt a szocialisták is értik, az új struktúrát és a miniszterek kiválasztásnak szempontjait azonban nem annyira.

Az úgy van, hogy a halálos betegek, mielőtt beadják a kulcsot, egy kicsit jobban vannak, kommentálta a kormányszerkezet-átalakítással járó pezsgést egy szocialista honatya, aztán szaladt, hogy megfelelően biztosítsa az ülésteremben a kisebbséget. Nincs egyedül, számos frakciótag nem érti, hogy mi motiválta a miniszterelnököt a struktúra ilyen mérvű megforgatásában. A legtöbben azt tartották volna célszerűnek, ha minden marad a régiben, s a kormányfő csak a kieső szabad demokrata minisztereket pótolja.

Persze akadnak olyanok is, akik úgy gondolják, tudják, mit gondol a miniszterelnök. Gyurcsány most cselekedett úgy, ahogy Horn elvtárs tette volna. Logikája szerint a miniszterelnök, aki állítása szerint nem jó a dzsungelharcban, most bizony a bozótharc szabályait követte. Az új miniszterek és államtitkárok ugyanis azokból a megyékből (Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar) kerültek ki, ahol jelentős az MSZP-tagság, következésképpen sok küldöttet delegálnak a kongresszusra. (Ráadásul az új kormánytagok egy része pont megyei pártelnök.) Ezek a megyék, magyarázta egyik informátorunk, lazán képesek egy tisztújításon biztosítani a többséget, azaz Gyurcsány - ahogy azt Horn Gyula is csinálta annak idején - politikai túlélését készíti elő.

Az más kérdés, árnyalta a képet egy másik szocialista honatya, hogy nem biztos, hogy a miniszterelnök azokat nyerte meg, akik a megyében a passzátszelet fújják. Például Borsod-Abaúj-Zemplén négy meghatározó figurája Káli Sándor miskolci polgármester, Nyakó István, az MSZP szóvivője, Simon Gábor (az országos etikai bizottság elnöke), Szabó György a párt megyei elnöke. Ha ők megegyeznek valamiben, akkor például a most szociális miniszterré avanzsált Szűcs Erika megfeszülhet, akkor sem ér el ellenük semmit. Igaz, más informátoraink szerint ez egy rossz példa, ugyanis Gyurcsány nem nyúlt mellé, Szűcs erőteljesen együtt mozog Kálival és Szabóval.

Ráadásul többen úgy értelmezik, hogy Gyurcsánynak lett egy új eszköze, hogy a miniszteri posztokon kívül mással is helyzetbe hozza a megyéket. Ezt az eszközt, magyarázta az egyik szocialista vezető, tulajdonképpen Puch László adta a kezébe. Azután ugyanis, hogy a jövőben az infrastrukturális tárcánál államtitkárként működő pártpénztárnok lemondott, lehetőséget adott rá, hogy Gyurcsány megvalósítsa régi álmát, és ne választott tisztségviselő, hanem egy, az elnökségnek és a párt első emberének felelőséggel tartozó személy intézze az MSZP pénzügyeit. Így a források elosztásában jobban érvényre juthat a pártelnöki akarat.

Többen azonban úgy gondolják, hogy Gyurcsány ezzel a taktikával nemcsak nyer, de veszít is. Nevezetesen legalább öt ember jó eséllyel megsértődött. A szocialisták ebbe a körbe sorolják Szekeres Imrét, akinek jó embere volt a szociális tárca éléről menesztett Lamperth Mónika. Az, hogy Lamperth a pártelnök kabinetjét kommandírozhatja, és ilyen minőségében az MSZP legfőbb technikai-operatív irányítója, a legtöbb ember szerint sovány vigasz, hiszen könnyen elmozdítható (éppen ezért Lamperth is nekikeseredhetett).

Lamperth ilyen kinevezése, személyétől függetlenül, sokak szerint a párt szégyene. Ugyanis van stratégiai elnökhelyettes, Szekeres Imre, akad a pártszervezéséért felelő elnökhelyettes, Juhász Ferenc, és van pártigazgató is, ez Butor Klára. "Akkor ezek mit csináltak eddig?" - érdeklődnek cinikusan az MSZP-s honatyák. Ennek ellenére abban mindenki egyetért, hogy Lamperth kinevezése megalázó Juhászra nézve.

A negyedik sértett a folyosói pletykák szerint Baja Ferenc, aki igencsak kívánkozott a környezetvédelmi tárca élére, de feláldozták a kongresszusi matematika oltárán. Az ötödik ember pedig Simon Gábor, a szociális tárca államtitkára lehet, aki joggal remélhette, hogy ő emelkedik a távozó Lamperth helyébe. Mindenesetre pikáns helyzet állt elő, ugyanis míg a minisztériumban Szűcs Simon főnöke, a választmányban épp fordított a helyzet, hiszen Simon a testület első, Szűcs pedig a második embere. Mindenesetre sokan azt vizionálják, hogy a Gyurcsányhoz eddig lojális választmány a jövőben keményebb konstruktív kritikát gyakorol majd a kormány politikájával szemben. Márpedig az MSZP parlamentjeként aposztrofált választmányt lehetetlen megkerülni, hisz egy csomó fontos döntést (pl. kongresszus összehívása) e testület hoz meg, de például a pártpénztárnok lemondása esetén is ez a szervezet jelöli ki a pénzügyér helyettesítőjét.

Ami a személyeket illeti, többen értetlenül állnak Gyurcsáy választottjai előtt. Például nem fér a fejükbe, hogy hogy cserélhette fel az MSZP sokkal súlyosabb pártpénztárnoki posztját egy államtitkárságra Puch László. Ám több forrásunk szerint Puch maga kérte ezt a pozíciót, mivel egyrészt visszavonulást készíti elő, másrészt átalakul az MSZP finanszírozási struktúrája. Azaz a rapszodikus, gyakran szokásjog és kapcsolati tőke alapján zajló utalásokat az elnökség közelmúltban hozott döntése értelében felváltja a normatív (létszámarányos) és teljesítményalapú pénzosztás. És persze az sem utolsó szempont, hogy feltehetően főnöke nem fogja "halálra szívatni", ugyanis információink szerint Szabó Pált ő találta ki (Gyurcsánnyal közösen) az infrastrukturális minisztérium élére.

A "Szabó Palit" egyébként érteni vélik a szocik. Azt nem vitatják, hogy egy tiszta gazdasági minisztérium élére netán jobb lenne egy modern menedzser, de az infrastrukturális tárca szerintük jobban jár egy ilyen állami vállalatok szférájában edzett emberrel. Szabónak ugyanis csupa, még mindig szocialista nagyvállalatként működő céggel lesz dolga a tárcájánál, ide kerül a posta, a vasút, az energia. És nem utolsó szempont, magyarázza az egyik szocialista honatya, hogy bár a Magyar Postánál bitang erős szakszervezetek vannak, Szabó mégis sztrájkok és nagy botrányok nélkül vezényelt le egy elbocsátásokkal terhelt szerkezetváltást. Ezt a modellt pedig sikerrel hasznosíthatja a most alá rendelt cégek esetében is.

Szűcs Erika kinevezéshez a szocialisták nem ismerik a biztos megfejtő kódot. Az Index információi szerint a döntésben egy picit szerepet játszott a pozitív nemi diszkrimináció, magyarán nőt akartak ültetni Lamperth Mónika helyébe. A másik szempont az volt, hogy az illető az önkormányzati világból jöjjön, ugyanis a legfontosabb program (amiben Lamperth nem jeleskedett), a "Segély helyett munkát" végrehajtásához szükség van a helyhatóságok támogatására, ellenzékiekére és kormánypártiakéra egyaránt. Márpedig Szűcs Miskolc alpolgármestereként dolgozott, s közgaszdászként épp a szociális területet vitte. Azt senki nem tagadja, hogy feszültségek származhatnak Simon és Szűcs keresztfelettesi helyzetéből (politikailag egyébként a választmány elnöke az új miniszter főnöke), de a legtöbb informátorunk szerint Simon jószive miatt nem lesz baj.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!