Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szocialisták az SZDSZ talpasaiban még bízhatnak

2008.04.03. 17:38
Egyre valószínűtlenebb, hogy az SZDSZ-t vissza lehet terelni a koalícióba, bár a szocialisták még bíznak benne, hogy a szabad demokraták befenyítik Kókát. Ám ha nagyon elmérgesedik a helyzet, s a két párt nem jut dűlőre adó- és költségvetési ügyekben, akkor nincs mese, jön az előrehozott választás.

Újrahegesztett koalíció más szereposztással, szoros parlamenti együttműködési szerződés az SZDSZ és az MSZP között, árván kisebbségi kormányoz az MSZP, előrehozott választások - e négy alternatíva közül választhat Magyarország, na jó, csak a hatalmi elit.

Az első opcióban egyre kevesebben hisznek, míg a hétfőn Gyurcsány és Kóka párbaja ellenére vagy a szocialisták 70-80 százaléka bízott a kormányszövetség összetarthatóságában, mára csak 45-60 százalékuk tartja ezt reális lehetőségnek. Hogy miként lehetne a szabad demokratákat visszaterelni a koalícióba, arra nincs kész forgatókönyv, pusztán vélekedések és találgatások léteznek.

A szocialisták legföljebb az SZDSZ talpasaiban bízhatnak, mégpedig Gyurcsány hatalomba emelésének mintájára. Emlékeztetőül: hiába akarta az MSZP teljes vezérkara Kiss Péter Medgyessy Péter helyén látni, Gyurcsány a kongresszusi küldöttek segítségével beelőzött. Most is csak a mezei hadak, magyarán a szabad demokraták küldöttgyűlésének tagjai vethetnek véget Kóka János elnök- szocialisták szerinti - ámokfutásának. Ha pedig kimondják, hogy a koalíciót folytatni kell, akkor az a pártelnök politikájának végét, sőt a Kóka János vezérségének végét jelenti a reménykedő szocialisták szerint.

Ám az SZDSZ-es koalíció-ellenes vezetői sorfala egyelőre megbonthatatlannak látszik, nyilvánosan egyedül Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter penget szolidabb húrokat. Azaz a küldöttgyűlés meggyőzéséhez a háttérben számos prominenst kellene a koalíció pártjára hangolni, illetve sok-sok középvezetőt, egyszerű tagot kell a folytatás mellé állítani. (Nyilván nem utolsó szempont, hogyha nincs szakadás, akkor az SZDSZ delegáltaknak sem kell levonulniuk a több ezer kormányfüggő posztról).

A folytatás persze csak akkor lehetséges, ha újraértelmezik a koalíciós szerződést, például a tárcák elosztását. A formál logika alapján osztható minisztériumként az igazságügy és a külügy, és nem valószínű, hogy a környezetvédelem gazdát cserélne. Ez persze meglehetősen soványka alku, hacsak vissza nem állítják a sok évvel ezelőtti status quot, amikor a környezetvédelmi tárca alá tartozott a közlekedés pénzes területe is. (Ez persze nem orvosolja azt a helyzetet, hogy az SZDSZ nem hajlandó megszavazni a magántőke nélküli egészségbiztosítást).

A másik megoldás a középutat jelentené, lényege egy viszonylag szoros parlamenti együttműködési szerződés. Ugyanis azok az általánosságok, miszerint az SZDSZ támogatja a versenyt és a gazdasági növekedést célzó intézkedéseket, pusztán jól hangzanak. Viszont minden egyes ügyet a végső konkrétumig kellene egyeztetni, márpedig a viszonylag szigorú koalíciós szabályozás is rengeteg konzultációt követelt, így nem maradna idő és energia a kormányzásra. Kivéve, ha megvan az együttműködési kontraktus. Amiben viszont két lényeges dolgot mindenképpen rögzíteni kellene: az adóügyeket és a költségvetést.

A harmadik alternatíva, amikor az MSZP magányosan regnál, hosszú távon életképtelennek tűnik. Példának okáért itt az említett két ügy. Mert hiába ígérik meg a szabad demokraták, hogy rábólintanak a büdzsére, ha például párhuzamosan benyújtanak egy adótörvényt az MDF-fel és a Fidesszel. (Valószínűleg nem véletlen, hogy a fórumosok pont most rukkoltak ki az egykulcsos adó ötletével.) Akkor ugyanis az a helyzet áll elő, hogy az MSZP felel a költségvetésért, ám nem tudja betartani, mivel a többi párt ötletire kell előteremtenie a pénzt.

Ebben az estben pedig könnyen lehet, hogy a baloldal nem vállalja a kormányzást, és akkor jönnek az előrehozott választások