Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Gyurcsány búcsút vett a hagyományos szociáldemokráciától

2007.10.12. 16:47
Mára jelentősen meggyengültek vagy megszűntek a hagyományos, az embereknek védelmet nyújtó szociáldemokrata program alapvető feltételei, mondta Gyurcsány Ferenc Szegeden. A kormányfőt mintegy tucatnyi kormányellenes tüntető tojással próbálta megdobálni, de a rendőrség közbelépett.

"Ma, hagyományos jóléti eszközökkel védeni a polgárokat, nem jelent mást, mint megfosztani a polgárok sokaságát attól (...), hogy saját teljesítményük bázisán, hosszú távon is saját urai legyenek önmaguknak és versenyképesek legyenek" - mondta az MSZP elnöke a Táncsics Alapítvány Utak a tudásalapú társadalomhoz című konferenciájának megnyitóján.

Magyarország legnagyobb konfliktusa, hogy találkozik egymással egy erőteljes rövid távú társadalmi igény az állami védelemre, és a versenyképesség hosszú távú szükséglete, közölte a kormányfő. Véleménye szerint a konfliktus lényege az a kérdés, hogy mire fordítsuk erőforrásainkat. A hagyományos felfogás a források jelentős részét pénzbeli jóléti transzferekre fordította, míg a fejlesztő típusú állam alapvetően intézményfejlesztésre költ, korosztályi súlypontját pedig a legfiatalabbak jelentik.

"Hatalmas kérdés az, képesek leszünk-e erre a fordulatra" - tette hozzá. Az érkező uniós források önmagukban nem oldják meg azt a kérdést, hogy Magyarország képes-e egész kultúrájával nyitottan fordulni a világhoz, és egy olyan rugalmas társadalmi attitűdöt magáévá tenni, melynek birtokában nem kevesen, hanem sokan, nem a kiválasztottak, hanem mindannyian, hosszú távon, versenyképessé válunk, mondta a miniszterelnök.

A progresszív szociáldemokraták és konzervatívok által egyaránt járt úton nagyon sok közös vonás van: hogyan lehet egyidejűleg nyitott, versengő társadalmakat teremteni és megőrizni az eredeti tradíciókat, mutatott rá Gyurcsány Ferenc. A kormányfőt, a konferenciára való megérkezésekor, mintegy tucatnyi kormányellenes tüntető fogadta a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt.

A tüntetők, a csütörtöki szekszárdi esethez hasonlóan, tojással próbálták megdobálni a miniszterelnököt, a rendőrség azonban az akciót megakadályozta. Két férfit rendzavaró viselkedés miatt előállítottak, tájékoztatta M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.