Árpád
-2 °C
4 °C

Gyurcsány búcsút vett a hagyományos szociáldemokráciától

2007.10.12. 16:47
Mára jelentősen meggyengültek vagy megszűntek a hagyományos, az embereknek védelmet nyújtó szociáldemokrata program alapvető feltételei, mondta Gyurcsány Ferenc Szegeden. A kormányfőt mintegy tucatnyi kormányellenes tüntető tojással próbálta megdobálni, de a rendőrség közbelépett.

"Ma, hagyományos jóléti eszközökkel védeni a polgárokat, nem jelent mást, mint megfosztani a polgárok sokaságát attól (...), hogy saját teljesítményük bázisán, hosszú távon is saját urai legyenek önmaguknak és versenyképesek legyenek" - mondta az MSZP elnöke a Táncsics Alapítvány Utak a tudásalapú társadalomhoz című konferenciájának megnyitóján.

Magyarország legnagyobb konfliktusa, hogy találkozik egymással egy erőteljes rövid távú társadalmi igény az állami védelemre, és a versenyképesség hosszú távú szükséglete, közölte a kormányfő. Véleménye szerint a konfliktus lényege az a kérdés, hogy mire fordítsuk erőforrásainkat. A hagyományos felfogás a források jelentős részét pénzbeli jóléti transzferekre fordította, míg a fejlesztő típusú állam alapvetően intézményfejlesztésre költ, korosztályi súlypontját pedig a legfiatalabbak jelentik.

"Hatalmas kérdés az, képesek leszünk-e erre a fordulatra" - tette hozzá. Az érkező uniós források önmagukban nem oldják meg azt a kérdést, hogy Magyarország képes-e egész kultúrájával nyitottan fordulni a világhoz, és egy olyan rugalmas társadalmi attitűdöt magáévá tenni, melynek birtokában nem kevesen, hanem sokan, nem a kiválasztottak, hanem mindannyian, hosszú távon, versenyképessé válunk, mondta a miniszterelnök.

A progresszív szociáldemokraták és konzervatívok által egyaránt járt úton nagyon sok közös vonás van: hogyan lehet egyidejűleg nyitott, versengő társadalmakat teremteni és megőrizni az eredeti tradíciókat, mutatott rá Gyurcsány Ferenc. A kormányfőt, a konferenciára való megérkezésekor, mintegy tucatnyi kormányellenes tüntető fogadta a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt.

A tüntetők, a csütörtöki szekszárdi esethez hasonlóan, tojással próbálták megdobálni a miniszterelnököt, a rendőrség azonban az akciót megakadályozta. Két férfit rendzavaró viselkedés miatt előállítottak, tájékoztatta M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?