Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Glatz Ferenc lesz a szocialisták európai parlamenti listavezetője?

2003.12.05. 12:26
Meg nem erősített hírek szerint Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét is kinézték maguknak a szocialisták az európai parlamenti lista vezetőjének. Ehhez azonban Kovács László elnöknek előbb nyilatkoznia kell: elvállalja-e a feladatot.
Az MSZP elnöksége magát Kovács László pártelnököt is meglepve kérte fel a szocialisták európai parlamenti listájának vezetésére októberben. Kovács gondolkodási időt kért, ám inkább más irányú pozíciójának erősítésébe kezdett: Jánosi György felvetette, hogy Kovács lehetne 2005-től Magyarország köztársasági elnöke, és ez elől maga a pártelnök sem tért ki. Egy újságírói kérdésre azt mondta: amennyiben felkérnék, elvállalná a pozíciót.

Őneki nem szóltak

A Magyar Hírlap szerint a szocialista pártban szívesen látnák a listán Kovács helyett a baloldali elkötelezettségű Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét. Glatz úgy nyilatkozott: nem hallott a lehetőségről, és a párt részéről nem is keresték meg, az Index érdeklődésére titkárságán közölték, hétfőig nem elérhető.

Pártagnak sem kell lennie

A szocialista pártból származó információink szerint Glatz neve valóban felmerült, ám rajta kívül még több száz neves, baloldali személyben gondolkodnak. Az európai parlamenti lista vezetőjének még csak nem is kell az MSZP tagjának lennie, ezt még októberben Kovács László nyilatkozta. A végleges listáról a szocialisták a jövő februárban döntenek.

Sürgetik a felkészülést

A lap szerint az országos választmány múlt hét végi ülésén sürgették, hogy gyorsítsák a felkészülést és a listaállítást. Ugyanakkor már biztos jelöltjeik is vannak: főként olyanok, akik eddig is hazánkat képviselték az európai parlamentben, például Tabajdi Csaba, Vastagh Pál, Gurmai Zita, Baráth Etele és Kósáné Kovács Magda.