Alfréd
-2 °C
2 °C

Június végén valami lesz a szocialistáknál

2001.03.26. 16:27
Előre hozott választásoktól tart az MSZP, ezért június 30-ára összehívják a párt kongresszusát, ahol várhatóan megnevezik a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét - áll a hivatalos nyilatkozatokban. A párt vezető politikusai azonban sietnek leszögezni: nem olyan forró a kása, mint ahogy az a hirtelen meghozott döntésből látszik. Elképzelhető, hogy júniusban nem lesz konkrét személyi döntés, és a Fidesz szándékait illetően sem teljesen tiszta bennük a kép.
Ami biztos: az MSZP korábban meghirdetett választási menetrendje szerint a kongresszust csak valamikor novemberben hívták volna össze. A tervek szerint ugyanis előtte el kellene készíteni a párt választási és kormányprogramját, ezt követően - az eredeti forgatókönyv szerint - a szakmai kabinetek szinapszist készítenek feladataikról, majd a késő októberi társadalmi vita után tűzték volna ki a pártkongresszus pontos dátumát, amikor már véglegessé vált a kormányprogram. A párt miniszterelnök-jelöltjét is eredetileg ekkor nevezték volna meg, az Országos Választmány és az elnökség ajánlása alapján. Mégsem lesz miniszterelnök-jelölt júniusban?

Kongresszus június végén
Az MSZP országos elnöksége vasárnapi ülésén azt javasolta a választmánynak, hogy a párt választási előkészületeinek felgyorsítása keretében június 30-ára hívja össze az MSZP kongresszusát, amely dönt az MSZP miniszterelnök-jelöltjének személyéről, országos listájáról és a választási program tervezetének társadalmi vitára bocsátásáról - jelentette ki Kovács László az ülést követően. Az elnök közlése szerint egy külön kongresszus fogadja majd el a végleges választási programot. Ezt a kampányidőszakot megelőzően tartják. Kovács László az elnökség döntését azzal indokolta, hogy a kormány egyfajta válságban van, a miniszterelnök nem ura a koalíciónak, a kormány pedig az országban kialakult helyzetnek. "Egyes jelzések szerint a Fidesz szűk vezetésében számolnak az előrehozott választások lehetőségével, és ez indokolja az MSZP választási előkészületeinek felgyorsítását is" - mondta Kovács László.
Egy az Indexnek nyilatkozó szocialista honatya szerint az MSZP valójában nem tart az előre hozott választásoktól. A lépés - szerinte - mindössze retorikai fogás, mellyel a párt felhívja a figyelmet arra: a kormány képtelen ellátni feladatait, a kialakult kaotikus állapotban (fogyatkozó parlamenti többség, elhúzódó kisgazda belháborúk) pedig világos alternatívát kell mutatni a választóknak. A képviselő szerint elképzelhető, hogy az előre hozott kongresszus nem nevezi meg a miniszterelnök-jelölt személyét, csupán kimondja majd: amíg nincs jelölt, a mindenkori pártelnök vezeti a választási listát.

Gál: "Nálunk nem úgy van, mint Angliában"

Nem látja egyértelműnek a helyzetet Gál Zoltán (MSZP), az országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának alelnöke sem. A politikus véleménye szerint ugyanis van esélye annak, hogy a legnagyobb kormánypárt kierőszakolja a választásokat, de ez Magyarországon nem egyszerű lépés. "Nálunk nem úgy van, mint Angliában, ahol a miniszterelnök csak úgy odasétál a királynőhöz, mondván: holnap oszlassa fel az alsóházat" - magyarázta az Indexnek a helyzetet Gál. Idő előtti választásokat egy kormányzat akkor szokott kezdeményezni, ha jól állnak a dolgai - tette hozzá a szocialista politikus.

Jogi lehetőségek

A hatályos törvények és az Alkotmány szerint a kormánynak két lehetősége van a korai szavazás elérésére. Az egyik, hogy - feles többséggel - indítványozza az országgyűlés feloszlatását, illetve vitára bocsátja a kérdést. A másik, hogy bizalmatlansági indítvány alapján új választásokat ír ki a köztársasági elnök. Szocialista körökben úgy tartják: ennek nagyjából húsz százalék esélye van a jelenlegi politikai helyzetben, tehát nem árt felkészülni.

Előre hozott ígéret a szakszervezeteknek
Az MSZP hivatalos közleménye szerint a párt képviselőcsoportja nem szavazza meg a Munka Törvénykönyve módosításának a szakszervezetek által kifogásolt részeit, egyúttal felszólít minden országgyűlési képviselőt és a kormány tagjait, hogy ne támogassák a magyar munkavállalók "cselédsorba taszítását." "Március 24-én a szakszervezetek nyilvánvalóvá tették, hogy nem hagyják magukat manipulálni sem a kormány, sem a hozzá kötődő sajtóorgánumok által. Zsúfolásig megtöltötték - kb. 40 ezer ember - a Hősök terét a munkavállalói jogok csorbításai ellen demonstrálók, erőt mutatva a kormány szándékai ellen. Az MSZP továbbra is egyetért a szakszervezetek álláspontjával. Amennyiben a Fidesz vezette többség mégis megszavazza a módosításokat, úgy kormányra kerülésünk esetén visszavonjuk azokat" - áll a párt közleményében.
Nagy Sándor: "júniusban napirenden lesz a jelölés"

Nagy Sándor, a párt frakcióvezetője érdeklődésünkre megerősítette: az MSZP júniusban mindenképpen napirendre tűzi a miniszterelnök-jelölés kérdését. Kérdésünkre, vajon megneveznek-e majd konkrét jelöltet, a politikus elmondta: nem tudhatja előre, hogyan döntenek a küldöttek.

Vitányi: "Minden előfordulhat"

Vitányi Iván, az MSZP-n belül működő Baloldali Tömörülés platform vezetője az Index érdeklődésére az előre hozott választások lehetőségéről mindössze annyit mondott: "Egy jó pártnak minden eshetőségre fel kell készülni". Vitányi, aki korábban határozottan kritizálta a párt kommunikációs stratégiáját, és az elnökséghez eljuttatott levelében sürgős változtatásokra szólította fel a szocialista vezetőséget, érdeklődésünkre leszögezte: kritikájában mindössze arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártnak egységes mondanivalót kell közvetítenie. Mint elmondta: az előre hozott kongresszus ügyében nincs döntési helyzetben, erről nem beszélt a vezetéssel.