Auguszta
-4 °C
2 °C

Tizennégy jelölt az MSZP elnöki posztjára

2004.08.03. 17:03
Tizennégy lehetséges elnökjelöltre érkezett kedden délig ajánlás, az MSZP jelölést előkészítő bizottságához. Az ajánlott listán szereplők közül azonban legfeljebb négy aspiráns neve vehető komolyan.
Tizennégy politikust jelöltek az MSZP szervezetei a pártelnöki posztra kedd délig - mondta Lendvai Ildikó, a jelölést előkészítő bizottság vezetője kedden az MTI-nek. A jelöltek között van Szili Katalin elnökhelyettes, Lamperth Mónika elnökségi tag, Lendvai Ildikó frakcióvezető, elnökségi tag, Gyurcsány Ferenc, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Hiller István alelnök és Jánosi György, az országos választmány elnöke.

Jelölt Juhász Ferenc elnökségi tag, Kiss Péter elnökségi tag, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke, Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, Mesterházy Attila elnökségi tag, Szekeres Imre alelnök, Toller László elnökségi tag, az MSZP Baranya megyei elnöke is.

MSZP-válogatott

A jelöltek között van Újhelyi István elnökségi tag, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták elnöke és Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. "Ez a tizennégy ember, akire eddig jelölés érkezett, ez azért nevezhető egy MSZP-válogatottnak is. (...) Egy jó névsor. Én a magam szempontjából megnyugtatónak találom, mert ebből nyilván lehet jó érzéssel alkalmas elnökjelölteket jelölni és később megválasztani" - mondta.

Lendvai Ildikó emlékeztetett: korábban jelezte, hogy nem vállalja a jelölést, és tudomása szerint Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc is így döntött. Korábbi hírek szerint komolyan csupán négy-öt aspiránst lehet venni. Ilyen például Hiller István, Szili Katalin, Lamperth Mónika, illetve Szekeres Imre.

Programot kérnek mindenkitől

"Ezzel együtt mindenkitől azt fogjuk kérni, hogy augusztus végéig még hivatalosan nyilatkozzon arról, hogy vállalja-e a jelölést vagy nem, és amennyiben vállalja akkor kérjük tőle a pártelnöki programját" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy augusztus 25-ig várják a nyilatkozatokat és pártelnöki programokat.

A pártelnöki program "alapszabályszerűen nem követelmény, tehát nem tudjuk kizárni a jelölésből, aki nem rakja le, de (...) a jelölőbizottság azt fogja kérni, hogy rakjanak le programot, hogy megkönnyítsük a párton belüli bemutatkozásukat" - jelentette ki. Lendvai Ildikó közölte: még nem hozzák nyilvánosságra, hogy a tizennégy jelöltet mely pártszervezetek javasolták, ugyanis "ez most még valódi támogatottságot nem mutat, mivel nem minden pártszervezet tudta megtenni a jelölését". Augusztus vége után nem valószínű, hogy új nevek merülnek fel, de az alapszabály lehetőséget ad erre - tette hozzá.

Szerdán lesz szó a továbbiakról

A politikus elmondta: a jelölőbizottság azon tagjai, akiket az országos testületek jelöltek, valamint néhány megyei küldött szerdán ül össze, a jelölésről azonban nem döntenek, mivel arról csak a teljes bizottság határozhat. A bizottság vezetője közölte, hogy a testület szerdán a további menetrendet beszéli meg, ahol az ő javaslata az lesz, hogy augusztus 25-ig nyilatkozzanak a jelöltek és rakják le programjukat, valamint az, hogy a jelölőbizottság szeptemberben kezdje el a szavazást a jelöltekről, és ugyancsak szeptemberben biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget a jelölteknek.

Lendvai Ildikó azt mondta: azt szeretné, ha a körülbelül 30 fős bizottság teljes létszámban már szeptember elején felállna. A bizottság tagjait a megyei küldöttcsoportok adják, megyénként legalább egy küldöttcsoport van, de nagyobb megyékben több is lehet - közölte a frakcióvezető. Hozzátette: a bizottság tagjainak annyi szavazata van, ahány küldöttet képviselnek, a jelöltnek pedig a szavazatok egyharmadát kell elnyernie, hogy hivatalos jelöltté váljon.