Viola
-5 °C
-2 °C

Erősnek érzik magukat a szocialisták

2003.09.05. 21:21
"Képesek vagyunk, erősek vagyunk, és igazunk van" - zárta beszédét a frakcióülésen Medgyessy Péter kormányfő azon a viharos pénteken, amikor a K&H-ügy fejleményei még izgalmasabbá tették a tapolcai eseményeket. A miniszterelnök reagált a PSZÁF-elnök őt ért vádjaira, a két koalíciós párt a papírformának megfelelően megegyezett egymással az adóról, Kökény Mihály pedig 1998 után ismét elfoglalhatja az egészségügyi miniszteri posztot.
A kormány tagjai is hivatalosak voltak az MSZP tapolcai frakcióülésre, ahol a kabinetből egyedül László Csaba pénzügyminiszter nem jelent meg. A szigorúan zárt találkozón beszédet mondott Horn Gyula volt és Medgyessy Péter jelenlegi miniszterelnök.

"Igazunk van"

Medgyessy szerint nem jó, hogy az emberek a kormány elmúlt tizenöt hónapjának történelmi távlatokban is fontos tetteire csak annyit mondanak: na és? Voltak hibák, mondta a miniszterelnök az elmúlt időszakot értékelve. "Voltak éretlen, félkész gondolatok, amelyek kiszivárogtak" - jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette: a szakmaiság több ponton háttérbe került. A nagy, bürokratikus apparátust is bírálta, mely sokszor nem lojális a kormányhoz. A kormányfő beszédét azzal fejezte be: "Képesek vagyunk, erősek vagyunk, és igazunk van."

A frakcióülés különben a pénteken újabb fordulatokat vett K&H-ügy árnyékában telt el. Rejtő E. Tibort, a bank korábbi vezérigazgatóját Hegyeshalomnál feltartóztatták és őrizetbe vették, a Brittonnál házkutatást tartottak, Szász Károly, a PSZÁF elnöke a Népszabadságnak adott interjúban Medgyessy Péter érintettségét is felvetette. A kormányfő az írás pontos szövegét nem ismerte, de úgy reagált, hogyha valóban így van, akkor kénytelen beperelni Szászt.

Horn Gyula volt kormányfő szerint Kovács László kiválóan végzi feladatát, ám a pártelnöki tisztség egész embert kíván, így arról le kellene mondania. Szili Katalin múlt héten megfogalmazott kritikája miatt Horn megkérte az alelnököt, "ne nomenklaturázzon", mert szerinte semmi szégyellnivaló nincs abban, ha valaki a rendszerváltás előtt bármilyen tisztséget viselt. Olvasson bővebben Medgyessy és Horn beszédéről >>>

Megegyeztek a háttérben

A nap viharos eseményei háttérbe szorították azt, hogy megegyezett az MSZP és az SZDSZ az adótábla kérdéséről. Az áfa 25 százalékos marad, a jövedéki adót emelik, az EVA-kört kiterjesztik, amiből pluszbevételekre és negyvenmilliárd forint megtakarításra számítanak a költségvetési intézményeknél. Ez egészében véve kiteszi azt az összeget, ami ellentételezi a személyi jövedelemadó csökkentésének hatását.

A megállapodás létrejöttét a miniszterelnök és a két pártelnök jelentette be. Medgyessy szerint egyszerűsíteni kell az adózást, Kovács szerint a magyar adófizetők nyertek, Kuncze üdvözölte a megállapodást. Olvasson még az MSZP és az SZDSZ megállapodásáról >>>

Tényleg Kökény

A péntek krónikájához tartozik még, hogy véglegessé vált, amiről az elmúlt napokban már jelentek meg nem hivatalos értesülések: Kökény Mihály ismét egészségügyi miniszter lesz. A kinevezéshez állítólag a kormányfő ragaszkodott, a szocialisták frakciója Vojnik Máriát, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnökét látta volna szívesebben a poszton. Részletesebben megismerheti az ügy hátterét, ha idekattint >>>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!