Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

2,3 milliárd bevétele volt tavaly a szocialistáknak

2008.04.14. 07:16
Nyereséges volt tavaly az MSZP, a székházeladás kárpótolta a szocialistákat a csökkenő tagdíjbevételekért. 2007-ben 401 milliót költött kampányokra az MSZP - a parlamenti választásokat hivatalosan ennél kevesebből hozzák ki.

Több mint kétmilliárd forint bevétele volt tavaly az MSZP-nek, derült ki a párt a Népszabadság birtokába került, hamarosan hivatalosan is közéteendő tavalyi zárszámadásából. A szocialisták bevételeit a Köztársaság téri pártház eladása dobta meg, az ingatlant - és a vele szomszédos, az MSZP-hez közeli Horizont Zrt. tulajdonában lévő épületet - egymilliárd dollárért vette meg egy izraeli ingatlanfejlesztő cég.

A tagdíjbevételek viszont 5,5 millió forinttal csökkentek 2006-hoz képest, ezekből összesen 52,5 millió forint folyt be a pártkasszába. Pedig tavaly kétszeresére emelték a havi kötelező minimumtagdíjat.

Magánadományokból 261 millió forint jött össze. Az adományozók nevét csak akkor kell nyilvánosságra hozni, ha az adomány értéke meghaladja a félmillió forintot. A legnagyobb adományozónak a párt európai parlamenti képviselői számítanak, igaz, őket megállapodás kötelezi, hogy fizetésük 15 százalékát a pártnak adják, írja a Népszabadság. Nagy támogatónak számít Szili Katalin is, a szocialist aházelnök papíron 1,5 millió forinttal támogatta pártját.

A szocialisták tavaly 2,3 milliárdos bevételükkel szemben csak 1,89 milliárdot költöttek, azaz a párt nyereséges volt. A pénz nagy része az új székházra ment el, a működési költségek 626,3 millió forintott, az időközi kampányok 401 milliót emésztettek fel. (A pártok az országos választási kampányaikat hivatalosan 386 millió forintból oldják meg.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!