Marcell
18 °C
32 °C

2,3 milliárd bevétele volt tavaly a szocialistáknak

2008.04.14. 07:16
Nyereséges volt tavaly az MSZP, a székházeladás kárpótolta a szocialistákat a csökkenő tagdíjbevételekért. 2007-ben 401 milliót költött kampányokra az MSZP - a parlamenti választásokat hivatalosan ennél kevesebből hozzák ki.

Több mint kétmilliárd forint bevétele volt tavaly az MSZP-nek, derült ki a párt a Népszabadság birtokába került, hamarosan hivatalosan is közéteendő tavalyi zárszámadásából. A szocialisták bevételeit a Köztársaság téri pártház eladása dobta meg, az ingatlant - és a vele szomszédos, az MSZP-hez közeli Horizont Zrt. tulajdonában lévő épületet - egymilliárd dollárért vette meg egy izraeli ingatlanfejlesztő cég.

A tagdíjbevételek viszont 5,5 millió forinttal csökkentek 2006-hoz képest, ezekből összesen 52,5 millió forint folyt be a pártkasszába. Pedig tavaly kétszeresére emelték a havi kötelező minimumtagdíjat.

Magánadományokból 261 millió forint jött össze. Az adományozók nevét csak akkor kell nyilvánosságra hozni, ha az adomány értéke meghaladja a félmillió forintot. A legnagyobb adományozónak a párt európai parlamenti képviselői számítanak, igaz, őket megállapodás kötelezi, hogy fizetésük 15 százalékát a pártnak adják, írja a Népszabadság. Nagy támogatónak számít Szili Katalin is, a szocialist aházelnök papíron 1,5 millió forinttal támogatta pártját.

A szocialisták tavaly 2,3 milliárdos bevételükkel szemben csak 1,89 milliárdot költöttek, azaz a párt nyereséges volt. A pénz nagy része az új székházra ment el, a működési költségek 626,3 millió forintott, az időközi kampányok 401 milliót emésztettek fel. (A pártok az országos választási kampányaikat hivatalosan 386 millió forintból oldják meg.)