Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Helyi MSZP-sek buherálják a közvélemény-kutatásokat

2006.01.04. 16:38
Az MSZP a többi párthoz hasonlóan saját belsõ használatra készülõ közvélemény-kutatásokkal szondázza a választások elõtti népszerûségi helyzetet. Az Index információi szerint a szocialisták helyi erõi a 176 egyéni választókerület egy részében teljesen maszek alapon láttak hozzá a pártközpont által erélyesen szorgalmazott kérdõívezéshez.

Az MSZP helyi vezetõi a múlt év õszén országszerte készíttetettek felméréseket, de aztán felhagytak a közvélemény szondáztatásával, mert többségük elégedett volt a kapott eredményekkel. De mivel az októberi állapotokra nem lehet alapozni egy tavaszi választási kampányt, a párt központjában a további felmérések szervezésére sarkallják a vidéki és fõvárosi apparátust. A párt központi kasszájából ugyan erre a célra nem lehet pályázni pénzekre, de szakmai segítségre jött ígéret.

Központi módszertan

Forrásaink szerint a beígért segítség végül kizárólag a módszertani kérdésekre vonatkozott, valamint ide számították a helyi irodák korábbi infrastrukturális fejlesztéseit. Decemberig a párt országos választási bizottsága minden választókörzetet ellátott számítógéppel, internet-elõfizetéssel, fénymásolókkal. Nyakó István pártszóvivõ az Indexnek elmondta, hogy a technikai háttér biztosításán túl a szakmai segítség arra vonatkozik, hogy megmondják, a helyiek mire kérdezzenek rá, mire legyenek kíváncsiak, milyen sémák alapján tegyék fel kérdéseiket. És profi fotóst is adnak.

A Galluphoz ne menjél

Az elhangzott tanácsokról egy fõvárosi szocialista kampánycsapat-tag beszélt az Indexnek. Az MSZP-s aktivista szerint melegen ajánlották például, hogy "a Galluphoz ne menjél, kérdezzünk rá a parlamenti választáson induló egyéni képviselõjelöltekre, a pártpreferenciára, a polgármester ténykedésére, és hogy mi foglalkoztatja a választókat az adott körzetben".

Maga csönget

A fõvárosiak többnyire profi kutatócéggel dolgoztatnak, számos vidéki választó kerületben is ismert cégek kaptak megbízást a belsõ használatra szánt kutatás lebonyolítására. Úgy tudjuk azonban, hogy a kisebb településeken, gyengébb kerületekben az MSZP-sek maguk oldják meg a kutatásszervezést, sõt akadtak helyek, ahol a párt helyi prominensei csengettek be a saját maguk által összeállított kérdõívekkel. Informátorunk szerint az adatok beszerzésének ezt a módját a pártközpont sem tiltotta, sõt bátorítva a spórolós vidékieket azt mondták: "hívjatok össze húsz aktivistát, és csináljátok meg magatok".