Natália
1 °C
7 °C

Roma pártok a kisebbségi választáson?

2002.08.12. 11:17
Pártosodás indulhat meg a magyarországi romák között, miután a két nagy parlamenti párt szimpatizánsai kizárják, hogy egy szervezetben induljanak a kisebbségi önkormányzati választáson. Az Index információ szerint az őszi megmérettetés előtt a szocialistákat támogató cigány politikusokat a fővárosban felszólították, hogy ne a Farkas Flórián vezette Lungo Drom színeiben vegyenek részt a választáson. Az MSZP roma szimpatizánsai vasárnap tartottak informális stratégiai ülést.
A jobboldali pártokat támogató romákat élesen elítélő nyilatkozatok hangzottak el az MSZP-vel szimpatizáló cigány politikusok vasárnapi megbeszélésén.

Lungo Drom helyett Roma Parlamentíp> Az informális találkozón Benga Oláh Tibor, a szocialista párt roma tagozatának vezetője felszólította a mintegy 60 résztvevőt, hogy a Roma Parlament színeiben induljanak az őszi kisebbségi választáson. A Zsigó Jenő irányítása alatt álló civilszervezet már 1998-ban is riválisa volt a szolnoki székhelyű Lungo Dromnak, ám Farkas Flóriánéknak akkor sikerült megakadályozni, hogy más szervezet képviselője is bekerüljön az Országos Cigány Önkormányzat 50 fős vezetésébe.

Az Index információi szerint a szocialisták fővárosi listáján előkelő helyen szereplő Benga Oláh kizárta, hogy bármilyen szervezetben közösen lépjenek fel az előző kormánnyal együttműködőkkel.

Bírálták az óbudai kisebbségi önkormányzatot

Különösen éles kritika hangzott el a III. kerületi roma önkormányzat vezetője, Fátyol Mihály tevékenységével kapcsolatban. Mint arról az Index elsőként számolt be, az óbudai polgármesterrel, Tarlós Istvánnal szorosan együttműködő Fátyol alakította meg az ország első roma polgári körét. Az exkormányfő felszólítására tett lépést akkor még a Fidesz padsoraiban ülő Farkas Flórián is értetlenül fogadta. Úgy tudjuk, a vasárnapi találkozón, ahol a szocialista párt két országgyűlési képviselője is részt vett, a polgári körös romákkal kapcsolatban a fasiszta jelző is elhangzott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?