Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A Kill Bill-lel kezdődött az MSZP kongresszusa

2004.10.15. 16:25
Délután kettőkor megkezdődött az MSZP soron kívüli tisztújító kongresszusa Budapesten, a Hungexpo egyik pavilonjában. A tét, az MSZP belső megújulása és új pártvezetők választása. A tanácskozás két himnusszal, egy videoklippel és Kovács László beszédével kezdődött.
A Himnusz és az Örömóda eléneklése után a Kill Bill zenéjére komponált videoklippet mutattak be az MSZP-kongresszus kezdetén a rendezők, akik Juhász Ferenctől és Hiller Istvántól olyan idézeteket vágtak be, amely a kongresszusi küldötteket többször is nevetésre késztette. A kongresszus elején kis késéssel megérkezett Gyurcsány Ferenc minszterelnök és Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialista Párt elnöke is. Az előtérben várakozóknak a szervezők ingyen kávéval és ingyen Népszabadsággal kedveskedtek.

Kovács az EU-csatlakozásról és "a szégyen napjáról"

#alt#
Nézze meg képeinket!
fotó: Barakonyi Szabolcs
Nyitóbeszédében Kovács László pártelnök az EU-csatlakozásról és a 60 évvel ezelőtti "szégyen napjáról", azaz a nyilas hatalomátvételről emlékezett meg. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az MSZP egyértelműen szembefordult a gyilkos eszmékkel. "Mi nem mondjuk, hogy nem értünk a focihoz" - fogalmazott Dávid Ibolya egyik nyilatkozatára utalva. Kovács az elmúlt két évről szólva úgy vélekedett, hogy Medgyessy első évének sikeres kormányzása elfedte a problémákat, a nyilvános viták viszont nem tettek jót a megítélésüknek.

Elkerülhetetlen változások

A pártelnök szerint a szocialisták a Fidesz kezdeményezéseivel nem tudtak mit kezdeni és mindezek hozzájárultak az EP-választási kudarchoz, ami szerinte felgyorsította az "egyébként is elkerülhetetlen változásokat". A választásokig tartó időszakról azt mondta, hogy a 2006-os választási eredmények és a párt megítélése a kormány teljesítményétől függ.

"Amennyiben 2006-ban győzünk, márpedig győzünk, abban a Medgyessy-kormánynak is szerepe lesz" - tette hozzá. A modern, értékelvű, haladó kormányzás programja jó az országnak, mondta. Kovács szerint a mostani kongresszus tétje, hogy a párton ne múljon a 2006-os választási győzelem. Hiller programjáról azt mondta, reméli, hogy azt elfogadja a kongresszus.

Hogy milyen pártra van szüksége a baloldalnak? - kérdezte, majd meg is válaszolta, olyanra, amely szociáldemokrata értékekre alapoz, amely fegyelmezett, amelyben helye van a bírálatnak, de csak a belső fórumokon, amely szoros kapcsolatot tart a különféle szervezetekel, amely közérthetően kommunikál a választóival.

Jánosi: Van olyan pillanat, amikor emelt fővel kell távozni

Jánosi György, az MSZP leköszönő választmányi elnöke arról beszélt búcsúbeszédében, büszke arra, hogy az MSZP-ben soha senkit sem hallgatattak el. "Hiszek a demokráciában, a vélemény szabadságában" - szögezte le a politikus, aki utalt Hiller István elnök-jelölt egyik, mostanában sokszor elhangzott mondatára: "támogasd, vagy hallgass". Jánosi szerint kötelező a kisebbség véleményét is figyelembe venni és nem szabad megakadályozni azok közzétételét. Szerinte egy országban nem lehet azt mondani, támogasd, vagy hallgass, "hiszek a véleménynyilvánításban."

A politikus felszólalásában óva intett attól, hogy a Fideszt, saját módszereivel próbálja legyőzni az MSZP. Annak a véleményének is hangot adott, hogy aki Orbán szerű vezetőt akar az MSZP-nek, az egy Fidesz szerű pártban találhatja magát. Jánosi köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 15 évben vele voltak. Jánosi köszönetet mondott azoknak is, akik megkeresték azzal, hogy aláírást gyűjtenének azért, hogy mégis ringbe szállhasson az MSZP választmány elnöki posztért, de mint fogalmazott van olyan pillanat, amikor emelt fővel kell távozni.

A legjelentősebb vita

Dobrev Klára kosztümje
Dobrev Klára, a kormányfő felesége meggypiros nadrágkosztümben jelent meg a tisztújító kongresszuson. Az Index kérdésére azt mondta, nem volt politikai üzenete annak, hogy az augusztusi miniszterelnök-jelölti kongresszuson "marihuánalevelekhez hasonló" mintázatú ruhában jelent meg. "Az juharlevél volt" - mondta, és hozzátte azóta nem tudja felvenni, a hasonlóság miatt.
Hiller István elnökjelölt saját programjáról, Az Új Magyar Szociáldemokráciáról című anyagról beszélt, amelyet a több ezer reakció alapján úgy értékelt, hogy a "legjelentősebb vitát" váltotta ki. A reakciók szerint volt, aki túl rövidnek, volt aki hosszúnak találta, mások pedig túl elméletinek. "Hogy lesz ebből kormányproram?" - idézte Hiller István az egyik hozzászólást, majd megjegyezte, nem gondolta volna, hogy ezt "ilyen gyorsan megoldjuk". Egy másik hiányosságra utalva Hiller azt mondta, azért nem esik szó a programban az oktatásról és az innovációról, mert ő érvényesnek tartja a 2000-ben született pártprogram erre vonatkozó fejezeteit. "Össze kell szerkeszteni őket, hogy lássuk, milyen programot követünk" - mondta. Hiller visszautalva Jánosi beszédére azt mondta, a sokszínűség és a sokszájúság nem ugyanazt jelenti. Javasolta, hogy állandó programbizottság működjön, amely beszámolóit ne tisztújítás idején tegye.

Szili Katalin a párt szerkezeti megújulásáról beszélt. Szerinte nem tartható, hogy az ezer fő alatti településeken nincs jelen a párt, és az sem, hogy a baloldali értelmiséggel fenntartott kapcsolataik elsorvadnak. Javasolta, hogy az MSZP készítsen pártalkotmányt.

A program

A kongresszus péntek esti feladatai között szerepel még a párt megújításán dolgozó három kabinet vezetőjének - Hiller Istvánnak, Szili Katalinnak és Lamperth Mónikának - meghallgatása.

A küldöttek délután öt óra előtt felfüggesztették a tanácskozást és átvonultak a Terror Háza előtti antifasiszta tüntetésre, ahol a szocialista delegáltak is "megemlékeznek" a nyilas diktatúra áldozatairól. Bővebben > > >

Az Andrássy úti rendezvény után a szocialista küldöttek visszatérnek a kongresszus helyszínére, ahol az éjszakába nyúlóan, zárt szekcióüléseken tanácskoznak.

A szombati program Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalásával kezdődik és napközben folyamatosan, zárt ülésen döntenek a vezetői posztok betöltéséről. A tisztújítás eredményét hivatalosan várhatóan csak szombat délután jelentik be.

A péntek délután elkezdődött kétnapos szocialista kongresszuson a párt vezérkara. A jelek szerint Hiller István - a nemrég kormányfővé választott Gyurcsány Ferenc egyik fő szövetségese - váltja a hat éve megválasztott Kovács Lászlót a pártelnöki székben. Bővebben > > >

Zuschlag ciki
Értesüléseink szerint Zuschlag János szocialista képviselő nem vesz részt a kétnapos kongresszuson. Párttársai közül ugyanis többen is éreztették vele, jobban tenné, ha nem jelenne meg az ülésen. Zuschlag kedden a Terror Házánál tartott sajtótájékoztató előtt a Hír tv felvétele szerint a vészkorszak áldozatain viccelődött. Kijelentései felháborodást váltottak ki, és Zuschlag hiába kért két nappal később bocsánatot valamint lépett vissza az elnökségi jelöléstől, több vezető szocialista politikus keményebb szankciót követel ellene.