Árpád
-2 °C
4 °C

Nincs igazi verseny a szocialista párttisztségekért

2000.11.23. 15:53
A legfontosabb posztokért egy, legfeljebb két jelölt maradt állva az MSZP hétvégi kongresszusára. A pártelnöki tisztség biztos befutója az eddigi elnök, Kovács László, aki egyedüliként mérkőzik meg e tisztségért. Szili Katalin, az Országgyűlés alelnöke és Nagy Sándor képviselő méri össze erejét a most létrehozandó elnökhelyettesi posztért. Jánosi György és Földes György indul a választmány elnöki tisztéért. A pénztárnoki poszton szintén nem várható változás, miután az egyetlen jelölt a mostani pénztárnok, Puch László.
Másznunk kell, nem várhatunk tovább - interjú Szili Katalinnal
Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettes-jelöltje az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy a 2002-es választásra tudatosan, új csapattal, új nyelvezettel és az elvek korszerűbb képviseletével kell készülniük. Szili szerint Németh Miklós esete a szocialistákkal egy rém egyszerű történet. "Egy tapasztalt politikus hosszú távollét után hazatér, kijelenti, hogy az MSZP-t kívánja támogatni, de közben megfogalmazza a kritikáit. Mi van ebben furcsa?"

A teljes interjú

Nem lehet nagy meglepetésekre számítani az MSZP hétvégi tisztújító kongresszusán, miután a legfontosabb tisztségekre egy, legfeljebb két jelölt maradt állva. Kivétel ez alól a párt két alelnöki posztja, melyre összesen öten pályáznak: Juhász Ferenc, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Nagy Sándor és Szekeres Imre. Három jelölt helyett immár biztosan tudható, hogy csak ketten mérkőznek meg az elnökhelyettesi posztért, miután Kiss Péter visszalépett, mert a frakcióvezetői tisztségre aspirál, így a verseny Szili Katalin és Nagy Sándor között dől el.

A mostani kongresszuson meglepően kevesen, mindössze ketten szállnak ringbe a választmány elnöki pozícióért: Jánosi György, illetve Földes György, aki eddig is irányította a választmányt. Miközben korábban versengtek a párt pénztárnokságért, mostanra degradálódhatott a poszt, mert mindössze a jelenlegi pénztárnok Puch László a jelölt. A 33 tagú elnökségbe csaknem mindenki jelöltette magát, aki egy picit is számít a szocialista pártban. Indul az elnökségi tagságért Baja Ferenc, Burány Sándor, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Molnár Gyula, Tóbiás József, Toller László, Újhelyi István, de Vitányi Iván is.

Index-körkép:
a vidéki szocialista szervezetek támogatják a pártelnököt
A vidéki szervezetek döntő többsége támogatja Kovács László pártelnököt, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a pártban szerephez jusson Németh Miklós exminiszterelnök is. Az Index országos körinterjúja nem igazolta Németh korábbi állításait, melyek szerint: ,,ha Kovács László elnök marad, akkor a megújulás, amelyet a párt hirdetett és az országszerte tapasztalt várakozás nem fog találkozni". A vidéki vezetők elmondták: lehetne javítani a párt teljesítményén, de Kovács László személye - szemben Németh állításával - nélkülözhetetlen a sikerhez.

A részletes körkép

A párt kongresszusa a pártszervek döntése alapján csak az alapszabály szerint megválasztandó tisztségviselőknek ad két évre szóló mandátumot, miniszterelnök-jelöltet ezúttal nem választanak, a napirendi pontok között azonban formailag szerepel az erről szóló döntés. A borsodi szocialisták ugyanis több mint ezer aláírást nyújtottak be annak érdekében, hogy ezt a kérdést is napirendre vegyék. A kongresszusi küldöttek elsőként beszámolókat hallgatnak meg az előző kongresszus óta történtekről, illetve arról, hogy a különféle pártszervek milyen munkát végeztek.

A tervek szerint elfogadják a párt távlati programját, s ezt követően kerítenek sort a tisztségviselők megválasztására. A szocialisták legfőbb döntéshozó szerve egy, az ország helyzetét taglaló állásfoglalás elfogadásával, illetve egy olyan határozat elfogadásával zárul, amely a választásokra való felkészülés feladatait tartalmazza majd. (A hétvégi kongresszusról az Index tudósít.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?