Valér
-2 °C
0 °C

Dávid Ibolya: pénzért gyűjtöttek vallomásokat ellenem

2002.02.04. 16:11
Több tamási családot is megkerestek az utóbbi években arra buzdítva őket, hogy tegyenek a hatóságok előtt terhelő vallomást Dávid Ibolya igazságügyminiszter ellen, a szocpolügy kapcsán. Az MDF elnöke az Index információit megerősítve elmondta, hogy egy tamási roma családot hamistanúzásra próbáltak bíztatni ismeretlenek, de a megkeresettek nem fogadták el az ezért felkínált pénzt. Egy politológus szerint a négy éves ciklust végig kísérő ügy alkalmas lehetett arra, hogy megpróbálják vele befolyásolni az MDF elnökének politikáját.
A több mint 200 ember elítélésével zárult tamási szocpolügy kapcsán Dávid Ibolya kijelentette: eddig nem volt tudomása arról, hogy a rendőrségi iratokban az ő neve is felbukkant. Mint arról az Index beszámolt, az igazságügyi miniszter választókörzetében, Tamásiban hat év után lezárult az a helyi lakosság jelentős részét érintő büntető eljárás, amelyben végül több mint 200 embert ítéltek el.

Az 1990-es évek közepének "szocpolbiznisze" kapcsán három ügyvédet fogtak perbe, jóllehet a kisváros valamennyi ügyvédje bonyolított hasonló ügyletet. Már a rendőrségi vizsgálat kezdetén kiderült, hogy összesen 168 esetben vettek fel az OTP-től tetőtér-beépítés céljára szocpoltámogatást, sőt a környező településeken is hasonló mérteket öltött a sokgyerekes családok és a padlás beépítésére alkalmas ingatlannal rendelkező háztulajdonosok kooperációjára épülő vállalkozás.

A Tamásiban zajló nyomozás a kezdeti lendületet követően többször megakadt, végül az esetek fele jutott el a vádemelésig. Az ügyvédeket végül nem az általuk tető alá hozott megállapodások miatt vonták felelősségre, mert bebizonyosodott, hogy a szocpol támogatásról szóló jogszabály kiskapui lehetőséget adtak a nyilvánvaló csalásra.

A bíróság a rendőrségi vallomások alapján bizonyítottnak látta azonban, hogy az ügyvédek néhány esetben maguk világosították fel az ügyfeleket a pénzfelvételének és felhasználásának módjáról, és ezzel az ítélet szerint bűnsegédekké váltak. Az egyik elítélt ügyvéd, segítője, Göndöcs Tibor szerint a nyomozati iratokból az tűnik ki, hogy idővel a rendőrség maga is igyekezett korlátozni az ügy kiterjedését.

A szintén bűnsegédletért elmarasztalt Göndöcs furcsállja, hogy a vallomásokban a már eljárás alá vontakon kívül megemlített ügyvédek, jogászok sohasem név szerint szerepelnek. 1999-ben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egyébként egy szintén szocpolügyben tett feljelentés ellenére egy további tamási ügyvéd ellen megszüntette a nyomozást. Az ügyészség szintén megtagadta a nyomozást több eltűnt dokumentum ügyében is. A 77 vizsgált ügyből 50 esetben a rendőrségen elveszett az ügyvédek szerint jogi álláspontjukat alátámasztó épületfeltüntetési szerződés.

Az ügyészség szerint azonban szándékosság nem volt felfedezhető az eltűnéssel kapcsolatban, ezért felesleges kivizsgálni az esetet. Az ügyvédek azt is sérelmezték, hogy a rendőrök nem a büntetőeljárás szabályainak megfelelően jártak el velük szemben mert nem közölték konkrétan mely ügyeket róják a terhükre, és azt sem hogy milyen gyanú alapján folyik ellenük a nyomozás.

Pénzt ígértek a hamis tanúknak?

Az egykor Tamásiban ügyvédként tevékenykedő Dávid Ibolya, jelenlegi igazságügyminiszter neve is felbukkant a nyomozati iratokban. Az egyik vádlott, Pfeiffer Csaba a dokumentum tanúsága szerint az akkor már nem praktizáló képviselőtől kapott felvilágosítást a szocpoltámogatásból épült tetőtér "visszaíratásáról". Az Index információi szerint a városban keringtek olyan pletykák, melyek kétségbe vonták a vallomás valódiságát.

Sőt az is felmerült, hogy ismeretlenek pénzt ígértek a jelenlegi igazságminiszter elleni terhelő vallomásért cserébe. Dávid Ibolya az Index megkeresésére megerősítette, hogy hozzá is eljutottak ilyen jellegű hírek. Sőt a választókerületében élő egyik roma család megkereste a politikusasszonyt, hogy beszámoljanak arról: ismeretlenek megkeresték és azt kérték tőlük, hogy némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe tegyenek terhelő vallomást Dávid Ibolyára. A család ezt a lehetőséget elutasította, azóta az ismeretlenek nem jelentkeztek.

Bilecz Endre politológus szerint a Dávid Ibolya elleni vallomás, illetve férje közjegyzői közreműködése jelentős számú ügyben alkalmas lehetett arra, hogy befolyásolják az MDF elnökének politikáját. A helyi kötődésű kutató úgy véli: politikai szándék jelenlétével is magyarázható, hogy 1999-től "ilyen parádéval folyt a nyomozás" A tamásiak máig nem értik, hogy ki és miért maradt ki, vagy került bele az ügybe, és az is nyitott kérdés, hogy a vád alá helyezett 273 személy közül kit miért ítéltek el, miközben mások mentesültek a büntetés alól.

Bilecz azt feltételezi, hogy a választókörzetében folyó nagy szabású nyomozás felhasználható volt a Békejobb kezdeményezés vezetőjeként a Fidesszel szembekerült Dávid Ibolya "fékezésére". A politológus úgy véli, hogy a per "kirakatjellegét" erősíti az a tény is, hogy a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt ügyvédeket egyidejűleg mentesítették az ítélet esetleges legfontosabb következményétől: tovább gyakorolhatják foglakozásukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!