Ágnes
-5 °C
2 °C

Szájer: Gyurcsány hagyja abba a hazudozást külföldön

2006.09.24. 11:49
A nemzetközi diplomáciában meglehetősen ritka és szokatlan, hogy egy baráti országgal folytatott megbeszélés után az egyik fél hivatalosan cáfolja azt, amit a másik a tárgyalásokról kommunikál - jelentette ki Szájer József. A Fidesz európai parlamenti képviselője a miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai kapcsán arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hagyja abba a hazudozást külföldön, ne próbálja belpolitikai célokra használni diplomáciai tárgyalásait.

Ilyen cáfolatok csak nyomós politikai indok alapján születnek - jelentette Ki Szájer. A politikus emlékeztetett arra: a német kancellária sajtója udvarias formában, de cáfolta Gyurcsány Ferencnek azt az állítását, hogy Angela Merkel bátornak nevezte a nyilvánosságra került balatonőszödi beszédet. A fideszes EP-képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a német kancellár nem akar azonosulni azzal a politikával, amit Gyurcsány Ferenc képvisel.

Harangozó megrendült
Mélyen megrendít, ahogy fideszes EP-képviselő társaim az elmúlt két hétben viselkednek - mondta Harangozó Gábor szocialista EP-képviselő. Véleménye szerint a fideszes képviselők azért próbálják meg Brüsszelben lejáratni Magyarországot, mert úgy gondolják: "ha az ország megbukik, megbukik Gyurcsány Ferenc is, és ők kerülhetnek hatalomra".
Mélyen megrendít, ahogy fideszes EP-képviselő társaim az elmúlt két hétben viselkednek" - mondta Harangozó Gábor szocialista EP-képviselő. Véleménye szerint a fideszes képviselők azért próbálják meg Brüsszelben lejáratni Magyarországot, mert úgy gondolják: "ha az ország megbukik, megbukik Gyurcsány Ferenc is, és ők kerülhetnek hatalomra".

Gyurcsány Ferenc hazudott a belföldi közvéleménynek, de úgy tűnik, a határokon sem tudja leállítani a krónikus hazudozást - jegyezte meg Szájer József, aki szerint ugyanakkor nem ez volt az első eset, amikor a kormányfő külföldi tárgyalásairól nem mondott igazat.

Példaként hozta a Vatikánnal történt megbeszélést, amely után a Szentszék helyesbítést adott ki, valamint a Bush amerikai elnökkel való tárgyalást, amely után Gyurcsány Ferenc tényként közölte a Táncsics-börtön visszaadásáról született amerikai döntést, holott nem erről volt szó. Szájer József szerint ebbe a sorba illeszkedik az is, hogy a kormány a tavaly decemberi konvergenciaprogramban meghamisította a költségvetési hiányra vonatkozó adatokat, azért azt az Európai Unió nem is fogadta el.

A fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferenc ezzel a viselkedéssel olyan képet alakít ki Magyarországról, mintha itt egy banánköztársaság lenne, ahol minden következmények nélkül lehet félrevezetni az embereket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól Göncz Kinga külügyminiszter Egyesült Államokban tett nyilatkozatáshoz, amelyben Orbán Viktort Fidesz-elnököt hazugnak nevezte, Szájer József úgy reagált: sajnálja, hogy a kormány "jóravaló" tagjai védelmére kelnek Gyurcsány Ferencnek, ugyanakkor, mint mondta, már megszokták az utóbbi években, hogy a baloldal mindenért Orbán Viktort teszi felelőssé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!