Szolgálati macskák nélkül a BRFK

2000.07.07. 16:57
A Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékese egy pénteki sajtóbeszélgetésen cáfolta a Népszabadság aznapi számában megjelenteket, miszerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületében "annyira elszaporodtak az egerek, hogy már komolyan veszélyeztetik az ott dolgozók egészségét és biztonságát" - adta hírül az MTI.

"Szolgálunk és védünk"
Az MTI szerint az épületben valóban találtak egy egérfészket, de abban nem volt rágcsáló, jelenlétére csak az ürülék és szagnyom utalt - ismertette Szabó Mihály, a vizsgálati főosztály vezetője.

A sajtó munkatársainak megmutattak négy golyóálló mellényt is különböző külsérelmi nyomokkal.

Azt azonban nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy ezek egértől származnának, mert okozhatta a rendeltetésszerű használat is - hangzott el.

Az állománytáblán szolgálati macska nem szerepel

A lap cikke nyomán 14 állampolgár ajánlotta fel, hogy macskát adományoz a BRFK-nak, azonban a rendőrség nem tudja elfogadni a felajánlott négylábúakat.

Állástalanul
Az állománytáblán szolgálati macska nem szerepel - tartalmazza a BRFK sajtószolgálatának közleménye -, ha ilyen létezne, akkor beszerzésüket a rendelkezésre álló anyagi források lehetővé tennék, mint ahogy benzinre is van és lesz forrás - utalnak a cikkre a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint.

A közleményben olvasható az is, hogy az ORFK elsőfokú országos hatáskörű közegészségügyi és járványügyi főfelügyelője pénteken szemlét tartott a Gyorskocsi utcai objektumban. Tájékoztatása szerint rágcsálók jelenlétét igazoló biológiai nyomokat, élő vagy elpusztult állatot nem sikerült felkutatnia.

A beszélgetésen elhangzott, hogy az 1910-ben készült épület felújítására a BRFK idén 140 millió forintot költ.

Egerek és emberek

A BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szolgálati macskával ellentétben szolgálati kutya szerepel a rendőrség állománytáblájában.

Ez azt jelenti, hogy a szervezet központi költségvetéséből forrást kell biztosítani e kutyák etetésére, elhelyezésére, azaz szállására és egyéb más felmerülő kiadásra.

Dézsi Mihály azt nem tudta pontosan megmondani hány kutya teljesít szolgálatot a BRFK kötelékében, de arról tájékoztatott, hogy vagy a központi állományba vannak beosztva, vagy a kerületeknél teljesítenek szolgálatot. Az ebek egy részét speciális feladatok elvégzésére, azaz nyomkeresésre, szagazonosításra képezték ki, míg a többi kutya járőrfeladatot teljesít.  • Csok