Viola
-5 °C
-2 °C

Az MSZP szerint Orbánnak követnie kéne Wekler példáját

2004.09.23. 18:35
Az MSZP továbbra is az Orbán-család érdekeltségébe tartozó cég szőlőtámogatásával foglalkozik, de már jelezték: a többi fideszes politikus állami támogatása is érdekli őket.
Török Zsolt MSZP-s képviselő csütörtökön azt kérdezte: ha Wekler Ferencnek, az Országgyűlés alelnökének távoznia kellett, hasonló etikai vétségért nem kellene-e Orbán Viktornak is lemondania állami tisztségéről, azaz parlamenti képviselőségéről?

"Vajon most követelik-e Orbán Viktor parlamenti képviselőségéről történő lemondását azok a fideszes képviselők, akik néhány hete erkölcsi magaslatokból etikai vétséget kiáltva az Országgyűlés alelnökének lemondását követelték?" - tette fel a kérdést Török Zsolt.

Orbánék ügye és Wekler ügye

Az MDF felhívása
A Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti frakciója szerint az országgyűlési képviselőknek nyilatkozniuk kellene arról, hogy vettek-e fel szőlő vagy más gyümölcs telepítésére állami támogatást, mondta Herényi Károly és Karsai Péter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Közölték, határozati javaslatot nyújtott be az MDF, amelyben felkéri a parlamenti pártokat, hogy 2004. október 31-ig hozzák nyilvánosságra, frakciótagjaik közül a mandátum időtartama alatt, akár 1990. május 2-ig visszamenőleg, mely képviselő vagy annak közeli hozzátartozója, illetve a tulajdonukban lévő gazdasági társaság, közvetlenül vagy közvetve kapott-e és milyen összegben állami támogatást szőlő vagy más gyümölcs telepítésére. "Ezt a támogatási rendszert nem a politikusoknak találták ki, hanem azoknak, akik főhivatásszerűen kívánnak foglalkozni" szőlő- és gyümölcstermesztéssel - tették hozzá.
Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán azt válaszolta a képviselő írásbeli választ igénylő kérdésére, hogy az Orbán Viktor családi érdekeltségébe tartozó kft. 2001-ben összesen 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást el szőlőtelepítésre. A Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben résztulajdonnal rendelkezik Lévai Anikó, a volt miniszterelnök felesége.

A közelmúltban egy szintén szőlőültetvény-telepítésre igényelt vissza nem térítendő támogatás és egy borvidék átminősítését célzó lobbizása miatt lemondott Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke.

Arató Gergely, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte, az MSZP választ vár a Fidesztől arra a kérdésre, hogy az erkölcstelenül igénybe vett állami támogatás, a korrupciógyanú és a zavaros ügyek az ellenzéki párt szerint hány forintnál kezdődnek? Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője úgy vélte, a Wekler Ferencnek és Lévai Anikónak adott támogatás köszönő viszonyban sincs egymással.

A szocialista politikus hozzátette, az elmúlt napok nyilatkozataiból, lapinterjúiból az derült ki, hogy nem az említett kft. az Orbán-család egyetlen üzleti érdekeltsége. Arató Gergely kitért arra, Lévai Anikó maga mondta, hogy egyéb birtokaira is igénybe kívánja venni a vissza nem térítendő állami támogatást. "Milyen birtokaikra kívánják még Lévai Anikó és cégei igénybe venni az állami támogatást?" - tudakolta a szocialista képviselő.

Folytatják a kérdezéseket

Az MSZP politikusait érdekli továbbá, hogy a fideszes képviselők közül kik kaptak ilyen állami támogatást az előző kormányzati ciklusban, kik érintettek még szőlőtelepítésre és egyéb tevékenységekre kapott támogatásokban. Arató Gergely közölte, jövő hétfőtől az Országgyűlésben folytatják a kérdések feltevését.

Fidesz: az MSZP nemtelen támadásba kezdett

Az MSZP negatív kampányt folytat Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével szemben - mondta Révész Máriusz, a párt szóvivője csütörtökön. Az MSZP Orbán Viktorral és családjával szemben nemtelen és durva támadásba kezdett, és ismét a negatív kampány eszközéhez nyúlt - jelentette ki Révész Máriusz. Révész Máriusz közölte: Németh Imre földművelésügyi miniszter is elismerte a parlamentben, hogy jogszerű volt a szőlőtelepítési támogatás folyósítása annak a cégnek, amelyben Lévai Anikó résztulajdonos. A támogatás kifizetése nagyrészt a Medgyessy-kormány ideje alatt történt - mondta.

Lévai Anikó, bár nem lenne kötelező, nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát, és ebből derült ki, hogy hét hektár földdel rendelkezik, illetve résztulajdonos egy kft.-ben - közölte a politikus. A Fidesz azt javasolja, hogy hozzák nyilvánosságra: melyik politikus milyen agrártámogatást kapott, illetve, ki mekkora földterülettel rendelkezik. Egy kérdésre válaszolva a politikus közölte: Wekler Ferencnek, az Országgyűlés volt szabad demokrata alelnökének nem a szőlőtelepítési támogatás miatt kellett lemondania, hanem azért, mert politikai befolyását vetette latba, hogy a birtokában lévő földterületet átminősítsék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!