Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb kérdések Orbánék szőlőiről

2004.10.20. 12:51
A szocialista Török Zsolt azt firtatta szerdán, felvásároltak-e szőlőt állami cégek az Orbán-családtól a Fidesz-kormány idején. Révész Máriusz Fidesz szóvivő a szocialista honatya diploma-ügyével vágott vissza, mondván a képviselő által mondottaknak annyi a valóságalapja, mint annak, hogy Töröknek diplomája volna.
Az MSZP tudni szeretné, hogy az Orbán-kormány idején állami cégek vásároltak-e szőlőt az Orbán Viktor miniszterelnök családi érdekeltségébe tartozó cégektől - mondta Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő szerdai tájékoztatóján. A politikus közölte: nem lehet tudni pontosan, hogy a Fidesz-kormány idején állami cégek milyen mértékű szőlőtermést és milyen összegben vásároltak fel az Orbán-család érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságoktól.

Vásárolt-e Orbán-szőlőt a Tokaj Kereskedőház?

"Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a Tokaj Kereskedőház az Orbán-kormány idején megkapott több milliárd forintos állami támogatásból, az adófizetők több milliárd forintjából mennyit fordított arra, hogy az Orbán-család gazdasági érdekeltségébe tartozó cég tulajdonában lévő szőlőterületekről termést vásároljon fel" - mondta.

Az országgyűlési képviselő kitért arra, hogy az adófizetők eddig is jelentős mértékben, összesen 73,5 millió forinttal támogatták ezeket a cégeket. Hozzátette: az Orbán-család cégei a földművelésügyi minisztérium adatai szerint 41 millió forintot kaptak szőlőtelepítésre, 14 millió forintot talajcserére, 17 millió forintot útépítésre és 1,5 millió forintot borospince-fejlesztésre.

Demeter és Stumpf családja is kapott pénzt?

. Török Zsolt közölte: már korábban írásbeli kérdéssel fordult a gazdasági minisztériumhoz a sárazsadányi Orbán-birtokhoz vezető út miatt. Mint mondta, a földművelésügyi minisztériumtól arra vár választ írásban, hogy az Orbán-kormány mely további tagjai kaptak állami támogatást miniszterségük idején.

Lapinformációkra hivatkozva közölte, hogy úgy tudja, Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter és Stumpf István volt kancelláriaminiszter családja is állami támogatáshoz jutott.

A diplomabotránnyal vág vissza a Fidesz

Az a Török Zsolt képviselő tartott szerdán sajtótájékoztatót, akiről nemrég kiderült, hogy állításával ellentétben nincs is diplomája - mondta Révész Máriusz. A Fidesz szóvivője leszögezte: a sajtótájékoztatón elhangzottaknak is annyi a valóságalapja, mint a képviselő diplomájának.

"Az út, amiről beszélt, nem a Szárhegy Dülő Kft. földjeihez vezet, hanem Sárazsadányt fogja összekötni Tállyával, ha teljesen elkészül az egyébként a Horn-kormány idején megtervezett út" - mondta Révész, aki azt is közölte, a Szárhegy Kft. nem pályázott pincefejlesztésre és nem is vett fel ilyen célra semmilyen támogatást "és a sort még lehetne folytatni". "Az igazságtalanul szerzett vagyon úgy tűnik lelkiismeret furdalást okoz Gyurcsány Ferencnek és ezért próbálja csatlósaival besároztatni politikai ellenfeleit" - mondta a szóvivő.