Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Szőlősgazdák tüntettek az FVM előtt

2001.02.22. 11:34
Csaknem 200 ostoros-novaji szőlősgazda tüntetett csütörtökön délelőtt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtt, mert szerintük a tárca államtitkára, Tamás Károly és az FVM Térképészeti Főosztályának vezetője, Székelyhidi Edit jogtalanul segített aránytalanul nagy szőlőterülethez öt helyi családot.
Igazságot és törvényességet akarnak
A demonstrálók - miután felvonultak a minisztérium előtt - petíciót juttattak el a tárca képviselőjéhez, Boros Imre miniszternek címezve. A levélben arra kérik a minisztert, hogy soron kívül hozzon intézkedéseket az Eger közelében lévő borvidék szőlőterület-viszonyainak rendezésére, és távolítsa el a minisztériumból Tamás Károlyt, Kovács Jánost és Székelyhidi Editet, mert ,,amíg ők ott vannak, nem lesz jogszerű határozat az ügyben".

A novajiak elsősorban azt nehezményezik, hogy a szomszéd faluval, Ostorossal együtt évtizedekkel ezelőtt alapított Egyetértés Mezőgazdasági Szövetkezet felparcellázásának és felosztásának felügyeletét a minisztérium magához vette, és úgy osztotta szét a szőlőterületet, hogy az eredmény sok gazdának nem tetszik, de kevés gazdának nagyon. A sok gazda ezért Pestre jött tüntetni, és felszólították a minisztert, hogy intézkedjen az ügyben.

A tüntetők képviselője, Berecz László az Indexnek elmondta: Azért jöttek a minisztérium elé demonstrálni, mert az ,,Ötök magas körökben, olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, hogy csak így lehet felhívni a figyelmet a törvénytelenségre".

Az FVM Földügyi és Térképészeti Főosztályának határozata szerint ugyanis egy közel 200 hektáros szőlőtábla mintegy 400 részarány-tulajdonosa közül mindössze öten kapták meg a föld egyhatod részét. A törvénysértő döntést követően 60 személy maradt föld nélkül, s a határozat a többi 300 részarány-tulajdonost is kedvezőtlenül érintette - mutatott rá a szervező.

Az előzményekről közölte: a részarány-tulajdonosok - köztük az ötök - még 1995-ben írtak alá egyezséget, amely szerint aranykoronájuk 30 százalékáért kaptak a szőlőtáblából. A megállapodás értelmében több mint egy évig igazságos keretek között termeltek a gazdák, ám az egri FVM-hivatal buzdítására az öt említett résztulajdonos évekig tartó pereskedésekbe fogott, mely után a szaktárca öt családnak ítélte a 60 részarány-tulajdonosnak járó táblarészt.  • Vennék
  • Hírek